ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Επιστολή «αποκαλύπτει» στενές σχέσεις του Κουμπερτέν με τον Χίτλερ

Επιστολή «αποκαλύπτει» στενές σχέσεις του Κουμπερτέν με τον Χίτλερ Facebook Twitter
Πιέρ Ντε Κουμπερτέν / Φωτ: ΑΠΕ
0

Μία επιστολή του Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, ο οποίος μαζί με τον Δημήτριο Βικέλα εμπνεύσθηκαν και διοργάνωσαν τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, προς τον Αδόλφο Χίτλερ το 1937 εμπεριέχεται σ' ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Γαλλία, πιστοποιώντας σύμφωνα με τον συγγραφέα του έργου, ότι «υπήρχαν πολλές σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών».

Η εν λόγω επιστολή προέρχεται από τα αρχεία του Γ` Ράιχ και βρέθηκε στα χέρια του Γερμανού ιστορικού, Χανς Γιόακιμ Τέϊχλερ.

«Είναι ένας ερευνητής που επανεξέτασε ολόκληρη την Ιστορία του αθλητισμού στη Γερμανία τον 20ο αιώνα. Βρήκε αυτό το γράμμα που αποδεικνύει ότι, σε αντίθεση με ό,τι λέει η οικογένεια του Κουμπερτέν και η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή), υπήρχε καλή σχέση μεταξύ των δύο ανδρών», εξήγησε ο δημοσιογράφος, Εϊμερίκ Μαντού στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Με ημερομηνία 17 Μαρτίου 1937, ο Κουμπερτέν στην επιστολή του, ευχαριστεί το γερμανικό καθεστώς για την συμβολή του στο «ιωβηλαίο έτος», δηλαδή στα 50 χρόνια της δράσης του για την προώθηση του αθλητισμού. Οι ιστορικοί βρήκαν ίχνη πληρωμών από τη ναζιστική Γερμανία σε ένα ταμείο δωρεάς που ίδρυσε ο Κουμπερτέν για να συνεχίσει το έργο του, ενώ το Γ` Ράιχ ετοιμαζόταν να ιδρύσει ένα «Διεθνές Ολυμπιακό Ινστιτούτο» στο Βερολίνο. Σημειώνεται, ότι ο Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, ο οποίος ήταν 73 ετών την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου το 1936, δεν παρέστη στην κορυφαία διοργάνωση.

«Δεν ξέρουμε γιατί δεν πήγε, αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου είναι, ωστόσο, το αποκορύφωμα αυτού που ήθελε να κάνει», σημειώνει ο συγγραφέας αυτής της κριτικής βιογραφίας. Κατά την Τελετή Έναρξης και μη έχοντας τον Γάλλο παράγοντα στο στάδιο, οι διοργανωτές μετέδωσαν ένα μήνυμα με την φωνή του από τα μεγάφωνα. Ο Κουμπερτέν παραμένει γνωστός και για τις πολύ συντηρητικές του απόψεις, καθώς αρνήθηκε την επαγγελματικοποίηση του αθλητισμού, καθώς και την συμμετοχή των γυναικών, πιστεύοντας στην «ανώτερη ουσία της λευκής φυλής».

«Δεν νομίζω ότι υποστήριξε τη ναζιστική ιδεολογία της εξάλειψης των εχθρών της Αριας φυλής», υπογραμμίζει ο Μαντού και επισημαίνει: «Αλλά μεταξύ του οράματός του και του Γ` Ράιχ, βρίσκουμε κοινά σημεία, σχετικά με την επιθυμία να αναζωογονηθεί ένα έθνος μέσω του αθλητισμού». Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, ο οποίος θα αποκτήσει θέση στο μουσείο Grévin στο Παρίσι τον ερχόμενο Ιούλιο, τονίζεται επίσης ελάχιστα στην ανακοίνωση των διοργανωτών των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) στην γαλλική πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητισμός
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM