Καιρός: Μπόρες, βοριαδάκι και θερμοκρασία ως 30 βαθμούς μέχρι τα τέλη Μαΐου - Ποιες πόλεις επηρεάζονται

Καιρός: Με καύσωνα, αλλά και βροχές αποχωρεί ο Μάιος- Οι περιοχές που θα επηρεαστούν Facebook Twitter
Βροχή/ Φωτ. Αρχείου: SOOC
0

Καύσωνας, αλλά και βροχές θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι τα τέλη του μήνα, με σημαντικές αποκλίσεις ως προς τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Ηλιοφάνεια και ζέστη το πρωί, βροχές και 15 βαθμούς Κελσίου το βράδυ, προβλέπει για τον καιρό των τελευταίων ημερών του μήνα ο γνωστός μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, θυμίζοντας τροπικό κλίμα. 

Μάλιστα, ο ίδιος σε νέα του ανάρτηση δίνει τις ημέρες με τη μεγαλύτερη αστάθεια του καιρού, τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, αλλά και μία πρώτη εκτίμηση για το κατά πόσο θερμό θα είναι το φετινό καλοκαίρι.

Πιο αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Τσατραφύλλια έχει ως εξής: «Καλημέρα! Με αστάθεια θα μας αποχαιρετήσει ο Μάιος-Συγκλίνουν οι απόψεις για θερμό Καλοκαίρι. Με πολύ καλή ποιότητα αέρα,μπόρες ,βοριαδάκι και θερμοκρασιακό ταβάνι τους 30 βαθμούς θα κυλίσουν οι τελευταίες ημέρες του Μαΐου. Επιπλέον η θερμοκρασία τη νύχτα και νωρίς το πρωί κυρίως στις πόλεις δεν θα πέφτει κάτω από 15 βαθμούς. Οι ημέρες με την περισσότερη αστάθεια θα είναι το Σάββατο 25/5, η  Κυριακή 26/5, η Τετάρτη 29/5, η Πέμπτη 30/5 και λιγότερο η Παρασκευή 31/5.Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι  τα ηπειρωτικά κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας.

Στις περιοχές αυτές η μέρα θα ξεκινά με ηλιοφάνεια και  μετά το μεσημέρι θα αρχίσει να κλείνει ο καιρός και να βρέχει .Θα επηρεαστούν και πόλεις με αυτές τις συνθήκες όπως τα Ιωάννινα, η Τρίπολη ,η Λαμία,η Κοζάνη,η Καστοριά, η Πάτρα η Λιβαδειά. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη περισσότερο την επόμενη εβδομάδα. Πάντως τα φαινόμενα δεν προκαλούν ανησυχία.

Υ.Γ : Σχετικά με το θερμό καλοκαίρι οι απόψεις από δύο μεγάλα ερευνητικά κέντρα το Αμερικάνικο και το Ευρωπαϊκό συγκλίνουν ότι η θερμοκρασία στην περιοχής μας αυτό το καλοκαίρι  θα κυμανθεί από 0,5 έως 2  βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.Να τονίσω όμως το ποσοστό επιτυχίας των κλιματικών μοντέλων δεν είναι πάρα πολύ καλό. Αναμφισβήτητα όμως λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα στοιχεία ζούμε σε όλο και πιο ζεστό περιβάλλον».

Τι είναι ο καιρός της «ψυχρής λίμνης» που θα έρθει το Σαββατοκύριακο

Αλλάζει ο καιρός το Σαββατοκύριακο, αφού η «ψυχρή λίμνη» θα φέρει βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, δίνει την εξήγησή του για το φαινόμενα. 

«Ορισμένοι για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών, των ακροατών ή των τηλεθεατών, κάνουν αναφορά σε αυτές τις αλλαγές με τους ειδικούς όρους των φαινομένων ή των τύπων καιρού, όπως π.χ. γίνονται αναφορές για τη “ψυχρή λίμνη”, το Rex Blocking, το Ωμέγα Blocking κτλ. Δεν πρόλαβε να τελειώσει ακόμη η ζέστη και η σκόνη και ήδη στη ζωή μας μπήκε στους τίτλους των ΜΜΕ ο "καιρός της Ψυχρής Λίμνης" που έρχεται από το Σαββατοκύριακο για να μας τα κάνει απλά -όπως πάντα- ...μούσκεμα! Σήμερα θα εξηγήσουμε γιατί από τo Σαββατοκύριακο και μετά θα έχουμε άστατο καιρό της ψυχρής λίμνης» αναφέρει αρχικά ο Θοδωρής Κολυδάς. 

Όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα του, «ο καιρός αυτός οφείλεται σε ένα αποκομμένο χαμηλό που συνοδεύεται από μία ψυχρή μάζα στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι αέριες μάζες του χαμηλού θα έρθουν σε αντίθεση με τις θερμότερες και υγρότερες στα κατώτερα στρώματα. Η αντίθεση αυτή, αλλά και η δυναμική του χαμηλού θα προκαλέσουν σύννεφα κατακόρυφης ανάπτυξης (Cu,CB) και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως στις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά». 

«Σκάφη» και όχι «ψυχρή λίμνη»

Ο μετεωρολόγος και αντιπρόεδρος του ΔΣ Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων της ΓΓΠΠ, Δημήτρης Ζιακόπουλος σε ανάρτησή του, στην ιστοσελίδα του, την οποία τιτλοφορεί «'Σκάφη' και όχι 'ψυχρή λίμνη'» αναφέρει ότι: «ο προβλεπόμενος από τα μοντέλα καιρός του Σαββατοκύριακου, που σε μεγάλο βαθμό φαίνεται ρεαλιστικός, δεν εξηγείται επαρκώς με τη θεωρία του αποκομμένου χαμηλού της ανώτερης ατμόσφαιρας που πολύ απλοποιημένα και παρεξηγήσιμα ονομάζουμε \ψυχρή λίμνη'. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σκάφη (trough) χαμηλών υψών της ανώτερης ατμόσφαιρας που πηδαλιουχείται από ένα μέγιστο (της ταχύτητας) του πολικού αεροχειμάρρου (βλέπε σχήμα).

Στις περιπτώσεις υπάρχει δυναμικό αίτιο (στροβιλισμός) που δικαιολογεί την εκδήλωση φαινομένων εκτός των ωρών της θερμικής αστάθειας. Επικουρικά κατά μήκος του κορμού της χώρας θα λειτουργήσουν: (α) η σύγκλιση των ΒΑ ανέμων από τα ανατολικά με το όποιο δυτικών διευθύνσεων ρεύμα από τα δυτικά και (β) η ορογραφία. Εννοείται ότι τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες με ηλιοφάνεια ή και σπασμένες νεφώσεις οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για να λειτουργήσει ο μηχανισμός της θερμικής αστάθειας.  

Περισσότερα για τον καιρό του Σαββατοκύριακου:

Σάββατο

Βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται τις απογευματινές-βραδινές ώρες στην Ήπειρο (κυρίως στα ορεινά), την κεντροδυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία (κυρίως τα δυτικά και βόρεια ορεινά της) και τα ορεινά Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Κυριακή

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο άστατος καιρός με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους. Βελτίωση από αργά το βράδυ. Σημειώνεται ότι τις πρωινές ώρες οι βροχές κατά κανόνα θα είναι «ποτιστικές», αλλά τις υπόλοιπες ώρες θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες.

Οι πιο ενισχυμένοι άνεμοι (βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ) θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας και κυρίως στα νοτιοανατολικά ,όπου το απόγευμα της Κυριακής στο Α-ΝΑ Αιγαίο ίσως φθάσουν τα 7 μποφόρ..

Επισήμανση

Δεν έχουμε ενδείξεις για εκδήλωση ισχυρών καταιγίδων, αλλά την εποχή αυτή ακόμα και μια απλή (μονοκυτταρική) καταιγίδα μπορεί να δημιουργήσει μικροπροβλήματα, σε τοπικό επίπεδο. Τις περισσότερες πιθανότητες για την εκδήλωση φαινομένων αξιόλογης έντασης συγκεντρώνουν η ορεινή ζώνη από το Γράμμο ως τον Ταΰγετο ως τον Πάρνωνα καθώς και οι κατά μήκος αυτής παρακείμενες περιοχές». 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM