Ευρωεκλογές 2024

Ευρωεκλογές 2024: Πώς να ψηφίσετε στην Ελλάδα

Ευρωεκλογές 2024: Πώς να ψηφίσετε στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Εννέα ημέρες έμειναν για την Κυριακή 9 Ιουνίου που θα γίνουν οι Ευρωεκλογές στην Ελλάδα και οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τους 21 εκπροσώπους της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό όργανο. 

Τα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν από τις 7 π.μ. μέχρι τις 7 μ.μ. την Κυριακή 9 Ιουνίου. Δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές έχουν όσοι έχουν γεννηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2007, δηλαδή όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών.  

Ακόμα, μπορούν να ψηφίσουν όσοι είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα χώρα. 

Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν αποσταλεί εντός της σχετικής προθεσμίας, δηλαδή μέχρι την Δευτέρα 3 Ιουνίου για τους ψηφοφόρους που μένουν στην Ελλάδα και παραδίδουν τα ψηφοδέλτιά τους σε courier ή μέχρι την Τρίτη 4 Ιουνίου αν η παράδοση της επιστολικής ψήφου γίνει απ' ευθείας σε κατάστημα των εταιρειών ταχυμεταφορών. 

Τα εκλογικά τμήματα που ψηφίζει οι πολίτες στις Ευρωεκλογές

Το εκλογικό τμήμα των Ελλήνων πολιτών αλλά και των πολιτών κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ψηφίζουν στην Ελλάδα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας τους. Για να το βρουν, οι εκλογείς μπορούν να ανατρέξουν στο site του Υπουργείου Εσωτερικών

Οι Έλληνες πολίτες που ψηφίζουν αυτοπροσώπως στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να εγγραφούν εκ των προτέρων, καθώς αυτό γίνεται αυτομάτως από τις αρχές. 

Οι πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ψηφίζουν στην Ελλάδα οφείλουν να έχουν εγγραφεί έγκαιρα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου που διαμένουν. 

Τα έγγραφα που πρέπει να έχουν μαζί τους οι ψηφοφόροι των Ευρωεκλογών 

Μαζί τους, οι εκλογείς πρέπει να φέρουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.  

Στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η ψήφος διά πληρεξουσίου. 

Διευκολύνσεις για τα άτομα με αναπηρία  

Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν αυτοπροσώπως κατ’ απόλυτη προτεραιότητα . Οι εφορευτικές επιτροπές καλούνται να διευκολύνουν τα ΑμεΑ, με κάθε πρόσφορο μέτρο, ενώ σε κάθε εκλογικό κατάστημα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος.  

Στο παραβάν επιτρέπεται συνοδός εκλογέα, κατόπιν εκτίμησης του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος, με ευθύνη και παρουσία του. Επίσης, επιτρέπεται συνοδός – σκύλος.  

Ευρωεκλογές 2024
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί σάρωσε η ακροδεξιά στη Γαλλία;

Οπτική Γωνία / Πού οφείλεται η τρομακτική άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία;

Η κίνηση υψηλού ρίσκου από τον Μακρόν, ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά που έχει «κανονικοποιήσει» πλήρως το ακροδεξιό αφήγημα της Λεπέν και τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από την Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: «Δεν ήμουν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την Ελληνική Λύση - Όλη αυτή η παρωδία να σταματήσει εδώ» λέει ο στρατηγός ε.α. Φράγκος

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: «Δεν ήμουν υποψήφιος με την Ελληνική Λύση, η παρωδία να σταματήσει εδώ» εκρήγνυται ο στρατηγός Φράγκος

Πολλοί θεωρούσαν ότι ο Εμμανουήλ (Φραγκούλης) Φράγκος είναι ο στρατηγός Φράγκος ή συγγενής πρώτου βαθμού με τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ - «Δέχομαι αναρίθμητα τηλέφωνα και μηνύματα με τα οποία με συγχαίρουν για τη δήθεν εκλογή μου με το κόμμα της Ελληνικής Λύσης» έγραψε ο στρατηγός
THE LIFO TEAM