Ισραήλ: Πάνω από το ένα τρίτο των ομήρων είναι νεκροί

Ισραήλ: Πάνω από το ένα τρίτο των ομήρων είναι νεκροί Facebook Twitter
Λωρίδα της Γάζας, φωτ. Αρχείου: ΕΡΑ
0

Πάνω από το ένα τρίτο των ομήρων που βρίσκονται ακόμα στη Λωρίδα της Γάζας είναι νεκροί σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ισραήλ. 

Από τους περίπου 250 ανθρώπους που απήχθησαν και βρέθηκαν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας από ενόπλους της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, πολλές δεκάδες απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο εκεχειρίας τον Νοέμβριο, ενώ άλλοι έχουν εντοπιστεί νεκροί ή ζωντανοί από Ισραηλινούς στρατιώτες. 

Ο κυβερνητικός απολογισμός αναφέρει ότι 124 αιχμάλωτοι παρέμεναν σε ομηρεία για 240 ημέρες, εκ των οποίων έχει επιβεβαιωθεί από τον ισραηλινό στρατό ο θάνατος 41. Ο θάνατος των 41 αιχμαλώτων της Χαμάς έχει διασταυρωθεί από Ισραηλινούς αξιωματούχους με βάση διάφορες πηγές πληροφόρησης, ανάμεσά τους και πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, υλικό από κάμερες ασφαλείας ή βίντεο από αυτόπτες μάρτυρες και εργαστηριακή ανάλυση των λειψάνων. Κάποιοι αξιωματούχοι μάλιστα έχουν δηλώσει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι μεγαλύτερος. 

Η Χαμάς, η οποία στις αρχές του πολέμου απείλησε ότι θα εκτελούσε τους ομήρους ως αντίποινα για τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, έχει δηλώσει έκτοτε ότι οι επιθέσεις αυτές είναι που προκάλεσαν τον θάνατο των ομήρων. 

Το Ισραήλ δεν το έχει αποκλείσει αυτό για όλες τις περιπτώσεις, αλλά έχει σημειώσει ότι κάποια από τα πτώματα ομήρων που βρέθηκαν έφεραν σημάδια εκτέλεσης. Χθες Δευτέρα, τέσσερις ακόμη όμηροι προστέθηκαν στον κατάλογο με τους νεκρούς Ισραηλινούς ομήρους. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε δημοσίως την Παρασκευή ότι η ισραηλινή πρόταση για κατάπαυση του πυρός θα προβλέπει την απελευθέρωση αριθμού ομήρων. 

Ωστόσο, οι προσπάθειες των μεσολαβητών για σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας έχουν οδηγηθεί σε τέλμα καθώς το Ισραήλ επιμένει να αρχίσει εκ νέου τις επιθέσεις για την εξάλειψη της Χαμάς, ενώ η ισλαμιστική οργάνωση απαιτεί τον εγγυημένο τερματισμό του πολέμου και την απόσυρση όλων των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι: Μια απρόσμενη αχτίδα ελπίδας για την Ουκρανία

Διεθνή / Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι: Μια απρόσμενη αχτίδα ελπίδας για την Ουκρανία

Μια σύντομη αλλά καθοριστική συνάντηση στη Ρώμη φέρνει νέα δυναμική στην ουκρανική διπλωματία - Ο Τραμπ αμφισβητεί τις προθέσεις του Πούτιν και δίνει στους Ουκρανούς λόγο να ελπίζουν
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στο Βατικανό: Πώς άλλαξε την στάση των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Διεθνή / Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στο Βατικανό: Πώς άλλαξε την στάση των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνάντηση «δυνητικά ιστορική», αν οδηγήσει στην πολυπόθητη ειρήνη, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την περιέγραψε ως «πολύ εποικοδομητική»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Για διαφθορά ή για το Kanal Istanbul οι δεκάδες συλλήψεις με διαταγή Ερντογάν;

Διεθνή / Τουρκία: Για το Kanal Istanbul και όχι για διαφθορά οι δεκάδες συλλήψεις με διαταγή Ερντογάν

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 53 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν τα 47, στο πλαίσιο έρευνας που αφορά τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ