Ταλιμπάν: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση νεαρών γυναικών επειδή φορούσαν «λάθος» το χιτζάμπ

Ταλιμπάν: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση νεαρών γυναικών επειδή φορούσαν «λάθος το χιτζάμπ» Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Έφηβες και νεαρές γυναίκες που συνελήφθησαν από τους Ταλιμπάν επειδή φορούσαν «λάθος» το χιτζάμπ, λένε ότι έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της κράτησης τους. 

Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις η σεξουαλική κακοποίηση που βίωσαν οι νεαρές γυναίκες κατά τη διάρκεια της κράτησής τους οδήγησαν σε αυτοκτονία ή απόπειρα αυτοκτονίας, όπως είπαν σε δημοσιογράφους της αφγανικής ειδησεογραφικής υπηρεσίας Zan Times. 

Σε μια περίπτωση, η σορός μιας γυναίκας φέρεται να βρέθηκε σε ένα κανάλι λίγες εβδομάδες αφότου είχε συλληφθεί από τους Ταλιμπάν, με μια πηγή προσκείμενη στην οικογένειά της να αναφέρει ότι είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση πριν από τον θάνατό της

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι πολλές γυναίκες συνελήφθησαν από τους Ταλιμπάν επειδή φορούσαν «λάθος» το χιτζάμπ τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024, μετά από διάταγμα των Ταλιμπάν ότι οι γυναίκες πρέπει να καλύπτονται από την κορυφή μέχρι τα νύχια, αποκαλύπτοντας μόνο τα μάτια τους. Τότε ο ΟΗΕ είχε χαρακτηρίσει τις συλλήψεις «ανησυχητικές» ενώ έφηβες και νεαρές γυναίκες δήλωσαν στον Guardian ότι είχαν υποστεί ξυλοδαρμούς και εκφοβισμό κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από τους Ταλιμπάν.  

Τώρα, τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έρχονται να αναφέρουν ότι αντιμετώπισαν επίσης σεξουαλική βία και κακοποίηση από την αστυνομία των Ταλιμπάν, με καταστροφικές για τις ίδιες συνέπειες. 

Τι βίωσε η Ζάχρα στα χέρια των Ταλιμπάν

Η οικογένεια της 16χρονης Zάχρα δήλωσε ότι η ίδια και άλλη μία έφηβη συνελήφθησαν σε ένα κατάστημα στη δυτική Καμπούλ τον Δεκέμβριο του 2023. 

Η μητέρα της, Σομάια, είπε ότι η Zάχρα και η φίλη της ήταν κρατούμενες για δύο εβδομάδες πριν αφεθούν ελεύθερες. Όταν επέστρεψε στο σπίτι, η Ζάχρα «δεν ήταν το κορίτσι που είχε φύγει από το σπίτι δύο εβδομάδες πριν». 

«Έτρεξα και την αγκάλιασα, αλλά εκείνη έκλαιγε και έλεγε: "Είμαι ατιμασμένη". Για το υπόλοιπο εκείνης της ημέρας, η Zάχρα δεν έτρωγε ούτε μιλούσε», δήλωσε η μητέρα της. «Καθόταν μόνο σε ένα δωμάτιο και έκλαιγε. Δεν μπορούσα να τολμήσω να τη ρωτήσω τι είχε συμβεί», είπε. 

Για τη Ζάχρα, όσα βίωσε όσο ήταν κρατούμενη, ήταν υπερβολικά για να τα αντέξει, δήλωσε η οικογένειά της. «Στη μέση της νύχτας ξύπνησα και παρατήρησα ότι η Zάχρα δεν ήταν εκεί. Ξύπνησα τον σύζυγό μου και αρχίσαμε να την ψάχνουμε σε όλα τα δωμάτια», είπε η Σομάια. 

«Ο σύζυγός μου βρήκε το πτώμα της», δήλωσε η μητέρα της. «Είχε κρεμαστεί»

Ο θάνατος της Ζάχρα δεν ήταν η μόνη τραγωδία που συνδέεται με τη σύλληψη γυναικών από τους Ταλιμπάν ,με αφορμή τον τρόπο που φορούσαν το χιτζάμπ τους.

Η κακοποίηση της Αμίνα από τους Ταλιμπάν

Η Aμίνα, μια 22χρονη φοιτήτρια ιατρικής, δήλωσε ότι πέρασε τρεις νύχτες σε φυλακή των Ταλιμπάν μετά τη σύλληψή της τον Ιανουάριο του 2024. Είπε ότι ανακρίθηκε από έναν ηλικιωμένο άνδρα που τη ρώτησε για την έμμηνο ρύση της και για το αν ήταν παντρεμένη ή όχι.  

«Έπεσα στα πόδια του και τον ικέτεψα: "Σας παρακαλώ, σκοτώστε με, αλλά μην με παρενοχλείτε"», είπε. «Μου είπε: ''Αφού είσαι πρόθυμη να πεθάνεις, θα σε σκοτώσω, αλλά πριν από αυτό, ας διασκεδάσουμε μαζί σου».  

«Τότε άρχισε να αγγίζει τα απόκρυφα σημεία μου», είπε η Aμίνα. «Λιποθύμησα δύο φορές κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, αλλά κάθε φορά μου έριχνε κρύο νερό στο κεφάλι».   

Η Aμίνα είπε ότι αυτό που βίωσε, συνέβη σε κάθε κορίτσι που οδηγήθηκε σε αυτό το δωμάτιο ανάκρισης και έμεινε μόνη της με τον άνδρα. 

«Δεν μπορώ να κοιμηθώ τη νύχτα, φοβάμαι τόσο πολύ και κάθε φορά που βλέπω τους στρατιώτες των Ταλιμπάν, λιποθυμώ», είπε. «Έχω προσπαθήσει να αυτοκτονήσω δύο φορές. Μια φορά πήρα όλα τα φάρμακα της μητέρας μου, αλλά η οικογένειά μου με πήγε στο νοσοκομείο. Κάθε φορά που θυμάμαι ότι με άγγιξαν, δεν αντέχω να ζω», είπε η 22χρονη φοιτήτρια. 

Ο θάνατος της Μαρίνα Σαντάτ

Τον Δεκέμβριο του 2023, μια 23χρονη φοιτήτρια πανεπιστημίου από την ίδια γειτονιά φέρεται επίσης να συνελήφθη από τους Ταλιμπάν.  

Η Μαρίνα Σαντάτ κατευθυνόταν προς το Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας Φαραντί, όπου σπούδαζε μαιευτική, τη μόνη εκπαιδευτική επιλογή που υπήρχε για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν. 

Είκοσι δύο ημέρες αργότερα, άνθρωποι που γνωρίζουν την οικογένειά της λένε ότι το κακοποιημένο σώμα της βρέθηκε μέσα σε ένα σάκο σε ένα κανάλι στην περιοχή Παγκμάν της Καμπούλ.  Οι δημοσιογράφοι των Zan Times πληροφορήθηκαν ότι είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.  

Η απάντηση των Ταλιμπάν

Στις 4 Ιανουαρίου ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Ηθών και Αρετών των Ταλιμπάν δήλωσε στο Associated Press ότι οι γυναίκες που συνελήφθησαν «παραβίασαν τις ισλαμικές αξίες και τελετουργίες και ενθάρρυναν την κοινωνία και άλλες σεβαστές αδελφές να κυκλοφορούν φορώντας λάθος το χιτζάμπ... Σε κάθε επαρχία, όσες κυκλοφορούν χωρίς χιτζάμπ θα συλληφθούν». 

Μετά την καταδίκη των σεξουαλικών επιθέσεων από τη διεθνή κοινή γνώμη, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, αρνήθηκε ότι έγιναν συλλήψεις επειδή γυναίκες φορούσαν λάθος το χιτζάμπ. 

Σε απάντηση στις καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις σε νεαρές γυναίκες υπό κράτηση, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν αρνήθηκε επίσης ότι υπήρξαν συλλήψεις γυναικών επειδή φορούσαν «λάθος» το χιτζάμπ και δήλωσε: «Το θέμα του βιασμού δεν είναι καθόλου πιθανό ... [αυτό] είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για τους Ταλιμπάν. Είμαι βέβαιος ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη». 

Οι αναφορές για σεξουαλική βία και επιθέσεις κατά γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια της κράτησης έρχονται την ώρα που οι Ταλιμπάν αναμένεται να συμμετάσχουν σε διάσκεψη του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν στη Ντόχα στις 30 Ιουνίου. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Ο στρατός είχε πληροφορίες «σε πραγματικό χρόνο» για τις κινήσεις του Νασράλα

Διεθνή / To Ισραήλ είχε πληροφορίες «real time» για τις κινήσεις του Νασράλα

«Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, μια ευκαιρία, μια επιχειρησιακή ευκαιρία που μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την επίθεση», είπε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Θρήνος στον Λίβανο για τον Νασράλα - Ορκίζεται εκδίκηση ο γιος του

Διεθνή / Θρήνος στον Λίβανο για τον Νασράλα - Ορκίζεται εκδίκηση ο γιος του

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο δείχνει τον Τζαβάντ Νασράλα, γιο του πρώην ηγέτη της Χεζμπολάχ, να στέκεται στο σημειο που βομβαρδίστηκε ο πατέρας του και να φωνάζει, ορκιζόμενος εκδίκηση
LIFO NEWSROOM
«Ο Νασράλα είναι νεκρός»: Λουόμενοι σε παραλία του Ισραήλ ξητοκραυγάζουν τη στιγμή της ανακοίνωσης

Διεθνή / «Ο Νασράλα είναι νεκρός»: Λουόμενοι σε παραλία του Ισραήλ ζητωκραυγάζουν τη στιγμή της ανακοίνωσης

Το πρωί του Σαββάτου, λουόμενοι σε beach bar στο Εϊλάτ του Ισραήλ, ακούν να βγαίνει στα μεγάφωνα ο εκπρόσωπος των IDF, ο οποίος ανακοινώνει με ένα λιτό μήνυμα: «Ο Χασάν Νασράλα είναι νεκρός»
LIFO NEWSROOM