Ναυάγιο στην Πύλο: 10 αξιωματικοί του Λιμενικού καλούνται να καταθέσουν ως ύποπτοι

Ναυάγιο στην Πύλο: 10 αξιωματικοί του Λιμενικού καλούνται να καταθέσουν ως ύποπτοι Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος θα καταθέσουν ως ύποπτοι στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας για τον ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, της 14ης Ιουνίου 2023.

Περίπου 10 αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος -ανάμεσά τους υψηλόβαθμα πρόσωπα και ο κυβερνήτης του σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής που παρακολουθούσε το επικίνδυνα υπερπλήρες αλιευτικό «Adriana», προτού αυτό βυθιστεί- έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι, στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας για τον ρόλο τους στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος θα εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, που εξετάζει αν ενέργειες ή παραλείψεις του Λιμενικού συνέβαλαν στην τραγωδία. «Έχουν προκύψει "επαρκείς ενδείξεις" για λάθη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης», επεσήμανε μία από τις πηγές του Reuters.Οι ύποπτοι θα καταθέσουν για τα κενά στο ημερολόγιο επικοινωνιών του Λιμενικού και το αν σχεδιάστηκε σωστά η επιχείρηση διάσωσης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Άλλες ερωτήσεις θα αφορούν αν το σκάφος που έφτασε στο σημείο για να παρακολουθεί τη μηχανότρατα στην οποία ήταν οι μετανάστες ήταν επαρκώς εξοπλισμένο για αποστολή διάσωσης όπως και αν- και γιατί- υπήρχαν ειδικές δυνάμεις σε αυτό.

Αν η έρευνα καταλήξει ότι οι άνδρες του Λιμενικού που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση φέρουν ευθύνη σε οποιαδήποτε φάση, θα κληθούν να απαντήσουν στις κατηγορίες. Θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις που φτάνουν έως την απόλυση από την υπηρεσία. Το Ναυτοδικείο, το μόνο που μπορεί να εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες αξιωματικών του Λιμενικού, άνοιξε ξεχωριστή έρευνα πέρυσι, αλλά είναι ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, υπενθυμίζει το Reuters.

Η αιτία του ναυαγίου ακόμα είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Επιζώντες λένε ότι το Λιμενικό προκάλεσε την ανατροπή του σκάφους, όταν προσπάθησε να το ρυμουλκήσει. Tο Λιμενικό Σώμα υποστήριξε από την πρώτη στιγμή ότι το αλιευτικό σκάφος δεν ζήτησε καμία συνδρομή, καθώς και ότι όσες προσφορές για βοήθεια έγιναν απορρίφθηκαν.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου – Δεν επιτρέπει αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τον βιολογικό ορισμό του φύλου

Αποκλείει την αναγνώριση τρανς ανδρών και γυναικών - Κατατέθηκε από το μικρότερο εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν είναι βέβαιο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφισή του
LIFO NEWSROOM
Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Ανώνυμος «ευεργέτης» θα πληρώσει για την κηδεία του

Φωτογραφίες της τελετής επιβεβαίωσης του θανάτου του δόθηκαν στη δημοσιότητα - Σύμφωνα με τη διαθήκη του, ο πάπας Φραγκίσκος επιθυμούσε να ταφεί «χωρίς ιδιαίτερο στολισμό» αλλά με την επιγραφή «Franciscus»
LIFO NEWSROOM