Έφερναν στην Ελλάδα αλλοδαπούς εργάτες, τους έπαιρναν τα έγγραφα και τους έβαζαν να δουλεύουν

Έφερναν στην Ελλάδα αλλοδαπούς εργάτες, τους έπαιρναν τα έγγραφα και τους έβαζαν να δουλεύουν Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Unsplash.com
0

Εγκληματική οργάνωση που δρούσε με μεθοδικό τρόπο και διακριτούς ρόλους για την παράνομη διακίνηση εργατών, εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Οι δράστες έφερναν στην Ελλάδα αλλοδαπούς εργάτες, τους έπαιρναν τα έγγραφα και τους έβαζαν να δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες στην επαρχία, υπό την επίβλεψη «επιστατών», μελών της οργάνωσης επίσης.

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που έφερνε παράνομα αλλοδαπούς στην Ελλάδα και τους εκμεταλλευόταν εργασιακά προχώρησε το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, η οργάνωση στρατολογούσε, με πρόσχημα καλύτερες οικονομικές απολαβές, αλλοδαπούς από το Νεπάλ, οι οποίοι εργάζονταν νόμιμα στη Ρουμανία και αφού εξασφάλιζε τη διακίνησή τους στην Ελλάδα και την εγκατάστασή τους σε ενδιάμεσα σημεία, τους αφαιρούσε τα ταξιδιωτικά έγγραφα έως τη δήθεν αποπληρωμή του χρέους και τους οδηγούσε σε χωριά της επαρχίας, όπου απασχολούνταν ως εργάτες σε εποχικές καλλιέργειες.

Για τον τερματισμό της δράσης της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 1η Ιουλίου, αστυνομική επιχείρηση στην Αθήνα, όπου συνελήφθησαν μία 29χρονη και ένας 30χρονος από το Νεπάλ, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλα πέντε μέλη της οργάνωσης, ηλικίας από 33 έως 61 ετών.

Σε βάρος των μελών της οργάνωσης σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων και παράβαση του κώδικα περί μετανάστευσης.

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, σύστησαν το εγκληματικό κύκλωμα και δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2023 με μεθοδικό τρόπο δράσης και διακριτούς ρόλους.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι αλλοδαποί, με την υποστήριξη της εγκληματικής οργάνωσης, μετακινούνταν αεροπορικώς από τη Ρουμανία προς τη Σερβία και έπειτα οδικώς προς τη Βόρεια Μακεδονία, περνούσαν παράνομα τα χερσαία σύνορα της χώρας μας και μεταφέρονταν από τα μέλη της οργάνωσης με τα ιδιωτικά οχήματά τους με ενδιάμεσους σταθμούς στο κέντρο της Αθήνας, όπου τους παρακρατούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα ως μέσο πίεσης για την αποπληρωμή του χρέους που είχε δημιουργηθεί από τη διακίνησή τους και την εύρεση εργασίας τους.

Η είσοδος των αλλοδαπών, που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση, στην Ελλάδα επιτυγχανόταν με τη συνδρομή άλλων εγκληματικών ομάδων διακίνησης υπό την καθοδήγηση της 29χρονης.

Τελικός προορισμός των θυμάτων ήταν διάφορες περιοχές της επαρχίας, όπου παραλαμβάνονταν από επιστάτες μέλη της οργάνωσης που επέβλεπαν και επιτηρούσαν την «κίνησή» τους, ώστε να διοχετεύονται χρήματα στην εγκληματική οργάνωση από την εργασιακή εκμετάλλευσή τους.

Έφερναν στην Ελλάδα αλλοδαπούς εργάτες, τους έπαιρναν τα έγγραφα και τους έβαζαν να δουλεύουν Facebook Twitter

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι των συλληφθέντων μελών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ταξιδιωτικά έγγραφα που είχαν παρακρατηθεί και σημειώσεις που αφορούσαν τις κινήσεις των αλλοδαπών, παραστατικά μεταφοράς χρημάτων από τους εργάτες αλλοδαπούς προς την οργάνωση και το χρηματικό ποσό των 950 ευρώ.

Σε ένα από τα θύματα εμπορίας, λόγω της εργασιακής εκμετάλλευσής του, παρασχέθηκε αρωγή και προστασία από την ΕΛΑΣ, με τη συνδρομή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε ζητήματα εμπορίας ανθρώπων «Α21» και «OUR GREECE».

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM