Η Χαμάς λέει «ναι» στην πρόταση των ΗΠΑ για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για τους ομήρους

Η Χαμάς δίνει χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Μία υψηλόβαθμη πηγή της Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι μία αναθεωρημένη πρόταση συμφωνίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ προβλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών, αλλά και των αντρών ομήρων, θα μπορούσαν να αρχίσουν σε μία περίοδο 16 ημερών, μετά από την πρώτη φάση της συμφωνίας.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η πρόταση διασφαλίζει ότι οι διαμεσολαβητές θα εγγυηθούν για μία προσωρινή κατάπαυση του πυρός, για τη διανομή βοήθειας, αλλά και για την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ για όσο χρόνο, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να υλοποιούν τη δεύτερη φάση της συμφωνίας.

Η Χαμάς λίγη ώρα αργότερα δήλωσε ότι αποδέχεται την αμερικανική πρόταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Η ισλαμιστική παραστρατιωτική οργάνωση απέσυρε ένα αίτημα που είχε αρχική προϋπόθεση την δέσμευση του Ισραήλ σε μία μόνιμη κατάπαυση του πυρός, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, επιτρέποντας στις διαπραγματεύσεις να το πετύχουν αυτό στη διάρκεια των έξι εβδομάδων της πρώτης φάσης, δήλωσε ανώνυμα η πηγή στο Reuters, καθώς οι αρχικές συνομιλίες διεξάγονται με μυστικότητα.

Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διεθνείς διαμεσολαβητικές προσπάθειες ειρήνευσης, δήλωσε ότι η πρόταση αυτή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία συμφωνία πλαίσιο, αν αγκαλιαστεί από το Ισραήλ, ενώ θα μπορούσε να τερματίσει το εννεάμηνο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Μία πηγή προσκείμενη στη διαπραγματευτική ομάδα του Ισραήλ, μιλώντας ανώνυμα, τόνισε ότι τώρα υπάρχει μία πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Η δήλωση αυτή, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις τοποθετήσεις του Ισραήλ σε προηγούμενες διαπραγματευτικές προσπάθειες, όταν Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωναν πως το ενδεχόμενο προϋποθέσεων από τη Χαμάς ήταν μη αποδεκτό.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Διεθνή / ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι τα μέτρα των Ταλιμπάν, που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, συνιστούν διώξεις, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα των διακρίσεων εναντίον τους
LIFO NEWSROOM
Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Διεθνή / Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Ο Ζούκερμπεργκ είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 78 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο
LIFO NEWSROOM