Πέθανε στα 63 του ο παραγωγός του Τιτανικού και του Avatar

Πέθανε ο Τζον Λαντάου παραγωγός του Τιτανικού και του Avatar Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Ο John Landau - ο βραβευμένος με Όσκαρ παραγωγός μερικών από τις ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των «Τιτανικός» και «Avatar» - πέθανε σε ηλικία 63 ετών.

Ο Landau, ο οποίος ήταν επί μακρόν συνεργάτης παραγωγής του σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον, πέθανε την Παρασκευή έχοντας παλέψει ενάντια στον καρκίνο για περισσότερο από ένα χρόνο.

Η αδερφή του Τίνα επιβεβαίωσε τον θάνατό του στα social media, αποκαλώντας τον «τον καλύτερο αδερφό που ένα κορίτσι θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί». «Η καρδιά μου είναι ραγισμένη, αλλά και γεμάτη περηφάνια και ευγνωμοσύνη για την πιο εκπληκτική του ζωή, και την αγάπη και τα δώρα που μου έδωσε - και όλους όσους γνώριζαν αυτόν ή τις ταινίες του», έγραψε.

Ο Landau ήταν γιος των παραγωγών του Χόλιγουντ Έλι και Έντι Landau και για ένα διάστημα ήταν στέλεχος στην εταιρεία παραγωγής ταινιών 20th Century Fox, επιβλέποντας ταινίες όπως το The Last Of The Mohicans και το Die Hard 2. Μαζί με τον Κάμερον, βοήθησε στη δημιουργία του Τιτανικού του 1997, η οποία ήταν η πρώτη ταινία που ξεπέρασε το όριο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο παγκόσμιο box office. Οι μεταγενέστερες ταινίες Avatar και η συνέχειά τους Avatar: The Way of Water, που κυκλοφόρησαν το 2009 και το 2022 αντίστοιχα, έσπασαν το ρεκόρ του Τιτανικού.

Ο Landau συμμετείχε επίσης στην παραγωγή άλλων επιτυχημένων ταινιών, συμπεριλαμβανομένων των «Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδιά» και «Dick Tracy», και κατείχε διοικητική θέση στην εταιρεία παραγωγής του Cameron Lightstorm Entertainment.

Μετά την είδηση ​​του θανάτου του Landau, ο Κάμερον είπε στο Hollywood Reporter ότι «ένας σπουδαίος παραγωγός και ένας σπουδαίος άνθρωπος μας άφησε». «Ο John Landau πίστευε στο όνειρο του κινηματογράφου. Πίστευε ότι η ταινία είναι η απόλυτη ανθρώπινη μορφή τέχνης και για να κάνεις ταινίες πρέπει πρώτα να είσαι ο ίδιος άνθρωπος», είπε και συμπλήρωσε: «Θα τον θυμούνται τόσο για την τεράστια γενναιοδωρία του πνεύματος όσο και για τις ίδιες τις ταινίες».

Ο σκηνοθέτης Σερ Πίτερ Τζάκσον και η σεναριογράφος σύζυγός του Φραν Γουόλς, της οποίας η εταιρεία οπτικών εφέ χρησιμοποιήθηκε για τις ταινίες Avatar, δήλωσαν ότι «είναι συντετριμμένοι από την απώλεια του John Landau». «Ο Τζον έφερε απαράμιλλο πάθος στα έργα στα οποία εργάστηκε και η επιρροή του θα συνεχίσει να εμπνέει για τα επόμενα χρόνια».

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντάνιελ Ντέι Λιούις: Τροχονόμοι έκοψαν κλήσεις σε οχήματα εν μέσω γυρίσματος της νέας του ταινίας

Πολιτισμός / Ντάνιελ Ντέι Λιούις: Τροχονόμοι έκοψαν κλήσεις σε οχήματα εν μέσω γυρίσματος της νέας του ταινίας

Τα οχήματα που ήταν παράνομα παρκαρισμένα ήταν όλα της δεκαετίας του 1980 και χρησιμοποιούνταν για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του βραβευμένου με τρία Όσκαρ ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Έρση Σωτηροπούλου στη LiFO: «Παραμένω ψύχραιμη»

Βιβλίο / «Παραμένω ψύχραιμη»: Η Έρση Σωτηροπούλου σχολιάζει στη LiFO τα προγνωστικά για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Θα γίνει η πρώτη Ελληνίδα που θα τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που τη θέλουν να «παίζει» ψηλά στη λίστα με τους πιθανούς νικητές του φετινού βραβείου;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ