Εκλογές στη Γαλλία: Ανατροπή στην κορυφή- Πρώτος ο Μελανσόν, τρίτη η Λεπέν

Εκλογές στη Γαλλία- Exit Polls: Ανατροπή στην κορυφή- Πρώτος ο Μελανσόν, τρίτη η Λεπέν Facebook Twitter
Μελανσόν/ Φωτ.: EPA
0

Το κόμμα RN της Μαρίν Λεπέν όχι μόνο δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία μετά τον β΄γύρο των γαλλικών εκλογών, αλλά εν τέλει ήρθε τρίτο, πίσω από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) της εκλογικής σύμπραξης των δυνάμεων της Αριστεράς με επικεφαλής τον Ζαν Λικ Μελανσόν και το κεντρώο μπλοκ ENSEMBLE που πρόσκειται στον πρόεδρο Μακρόν.  

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της εταιρείας Ipsos για λογαριασμό του TF1-LCI, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα κερδίσει από 171-187 έδρες που σημαίνει ότι η Αριστερά θα μπορούσε να βρεθεί ξανά στην εξουσία τις επόμενες εβδομάδες.

Το Ensemble θα κερδίσει από 152-163 έδρες, και η Εθνική Συσπείρωση, στην τρίτη θέση, που φαίνεται να καταλαμβάνει από 134-152. 

Οι Ρεπουμπλικανοί θα κέρδιζαν από 57 έως 67 έδρες. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, που ορίζεται στις 289 έδρες. Υπενθυμίζεται ότι απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την Κάτω Βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Οικολόγων, από την άλλη πλευρά, μπορεί να ήρθε πρώτο αλλά δεν συγκέντρωσε τις 289 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση των συνολικά 577 εδρών.  

Όσο για το μπλοκ ENS των κομμάτων που στηρίζουν τον Μακρόν, εκείνο είδε τις έδρες του να μειώνονται μεν αλλά λιγότερο από όσο πολλοί ανέμεναν, όπερ σημαίνει ότι επιβιώνει πολιτικά αλλά αποδυναμωμένο.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τα σενάρια για την επόμενη μέρα μετά τη νίκη της Αριστεράς στις γαλλικές εκλογές είναι:

  • σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο
  • ακυβερνησία
  • συγκρότηση νέου πλειοψηφικού κυβερνητικού συνασπισμού (αλλά ποιοι θα μετάσχουν σε αυτόν;)
  • συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών/προσωπικοτήτων

Αποκλείεται πάντως η πιθανότητα νέων εκλογών, αφού βάσει νόμου δεν μπορούν να στηθούν νέες κάλπες πριν παρέλθει ένας χρόνος, πράγμα που σημαίνει ότι στα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας του ο Μακρόν θα πρέπει να πορευτεί με ό,τι έχει.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ

«Θέτω την παραίτησή μου στη διάθεση του Εμανουέλ Μακρόν» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ.

«Κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία», τόνισε, προσθέτοντας ότι ήταν τιμή του να υπηρετήσει στο αξίωμά του.

«Αυτή τη διάλυση, δεν την επέλεξα, αλλά δεν θέλησα να την υπομείνω», σημείωσε δε, ότι «προειδοποίησα για τρεις κινδύνους: τον κίνδυνο της απόλυτης πλειοψηφίας του Νέου Λαϊκου Μετώπου, της Εθνικής Συσπείρωσης και της κατάρρευσης των ιδεών και των αξιών μας. Αυτοί οι τρεις κίνδυνοι αποκλείστηκαν από τον γαλλικό λαό. Καμία απόλυτη πλειοψηφία δεν μπορεί να κυριαρχείται από τα άκρα. Το πολιτικό ρεύμα που εκπροσωπούσα είναι ζωντανό και ακμαίο. Κρατήσαμε τις θέσεις μας και είμαστε σταθεροί» πρόσθεσε.

«Το πολιτικό κόμμα που εκπροσωπούσα δεν έχει την πλειοψηφία. Έτσι, σύμφωνα με τη δημοκρατική παράδοση, αύριο το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ασκήσω τα καθήκοντά μου για όσο χρονικό διάστημα απαιτρείται» συμπλήρωσε.

«Μια νέα εποχή αρχίζει για το έθνος μας», υπογράμμισε ο Ατάλ. «Η ευθύνη μας είναι τεράστια. Όπου κι αν βρίσκομαι, θα έχω πάντα τον ίδιο στόχο: να κατευνάσω, να ενώσω και να δράσω. Πρέπει επίσης να αποδεχτούμε ότι πρέπει να αμφισβητήσουμε τα πάντα προκειμένου να ενσαρκώσουμε και πάλι την ελπίδα για τον γαλλικό λαό» κατέληξε.

«Θα κυβερνήσουμε», λένε Οικολόγοι και Σοσιαλιστές

Η Μαρίν Τοντελιέ, επικεφαλής των Οικολόγων και ηγετικό στέλεχος του Νέου Λαϊκού Μετώπου, δήλωσε από την πλευρά της ότι «η κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη και ο λαός έχουν νικήσει». «Θα κυβερνήσουμε», προσέθεσε κινούμενη και εκείνη σε γραμμή Μελανσόν.

«Σήμερα το βράδυ, η Γαλλία είπε “όχι” στο να έρθει στην εξουσία το RN», δήλωσε, από την πλευρά του, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, η παράταξη του οποίου συμμετέχει στο NFP.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε σε κανέναν συνασπισμό αντιθέτων. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πρέπει να αναλάβει την ευθύνη αυτής της νέας σελίδας στην ιστορία μας», πρόσθεσε.

«Ζητώ από εκείνους που έχουν καταψηφιστεί τρεις φορές να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι αναγνωρίζουν την ήττα τους» και «ότι δεν θα επιχειρήσουν να συμμαχήσουν με την ακροδεξιά για να εμποδίσουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο», είπε ο Φορ, απευθυνόμενος στο μπλοκ του Μακρόν.

Ικανοποίηση από Ολάντ

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πήρε τη βουλευτική έδρα για λογαριασμό του NFP στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της Κορέζ με ποσοστό 43,29%, χαιρέτισε τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), λέγοντας ότι η ενωμένη αριστερά ανέλαβε τις ευθύνες της και κατάφερε να αποτρέψει την άνοδο της ακροδεξιάς.

Πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο Μακρόν 

Η «προεδρική συμμαχία ζει και βασιλεύει», ανέφερε πηγή από το περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν στο AFP. Ο Μακρόν φέρεται, από την πλευρά του, να κάλεσε σε «σύνεση», τονίζοντας πως τα αποτελέσματα δεν απαντούν στο ερώτημα «ποιος θα κυβερνήσει».

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι κέρδισε» αυτές τις εκλογές, «ειδικά ο κ. Μελανσόν», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης του Μακρόν, Ζεράλ Νταρμανέν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα περιμένει τη σύνθεση της νέας Εθνοσυνέλευσης προτού «λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απειλεί να απολύσει ξανά τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ λόγω Λιβάνου

Διεθνή / Ισραήλ: Ο Νετανιάχου απειλεί να απολύσει ξανά τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ λόγω Λιβάνου

Ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης Ούρι Γκόρντιν πιέζει να εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στον Λίβανο, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Νετανιάχου, Γιόαβ Γκάλαντ εμφανίζεται επιφυλακτικός
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η δωρεά τους σε τράπεζα τροφίμων δίχασε τους χρήστες στα social media

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Η δωρεά τους σε τράπεζα τροφίμων δίχασε τους χρήστες στα social media

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον δώρισαν 3.500 λίρες σε τράπεζα τροφίμων που άδειασαν διαρρήκτες - «Γιατί όχι 50.000 λίρες;», ρωτάει ένας χρήστης στο X
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ορόσημο τα 40ά γενέθλια για τον πρίγκιπα Χάρι - Από ποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας κληρονόμησε μερικά εκατομμύρια λίρες

Διεθνή / Ορόσημο τα 40ά γενέθλια για τον πρίγκιπα Χάρι - Από ποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας κληρονόμησε μερικά εκατομμύρια λίρες

Την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, παράλληλα με τα γενέθλια του ο πρίγκιπας Χάρι κληρονόμησε και μερικά εκατομμύρια λίρες - Ευχές από την βασιλική οικογένεια για πρώτη φορά από το 2021
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ