Πώς η Τουρκία κατακτά τα Βαλκάνια

Πώς η Τουρκία κατακτά τα Βαλκάνια Facebook Twitter
0

Στην πολυδιάστατη και πολυπεριφερειακή πολιτικής της Άγκυρας αναφέρεται άρθρο των Setimes, σημειώνοντας ότι μετά την αποτυχία ένταξης της στην Ε.Ε. η Τουρκία δεν κοίταξε μόνο προς τα ανατολικά αλλά και προς το «εγγύς εξωτερικό» της, στα Βαλκάνια.

Στην προσπάθεια της να ηγηθεί στην περιοχή, βοηθός είναι ουσιαστικά τα προβλήματα με την κρίση του ευρώ που υποβαθμίζουν τη θέση της Ελλάδας, παρέχοντας μεγάλα περιθώρια στην Τουρκία, η οικονομία της οποίας είναι αυτή τη στιγμή 12η στον κόσμο.

"Μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το στρατηγικό συμφέρον της Τουρκίας είναι να επιστρέψει στα Βαλκάνια, επίσης πρώην οθωμανική επικράτεια. Αυτή τη φορά, η επίδραση είναι οικονομική και πολιτιστική, αλλά σύντομα θα γίνει γεωπολιτική," δηλώνει ο στρατιωτικο-πολιτικός αναλυτής Πέταρ Shkrbina στους SETimes. "Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία και όχι το αντίστροφο. Τα κύρια δίκτυα αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου θα περάσουν από την Τουρκία."

Οι βαλκανικές χώρες, κυρίως τα Σκόπια και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά όλο και περισσότερο και η Σερβία, έχουν σημειώσει σημαντική πολιτική συνεργασία με την Άγκυρα. Κατά τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικοί δεσμοί έχουν ενισχυθεί, καθώς οι Τούρκοι  επενδυτές ψάχνουν ευκαιρία για να εξασφαλίσουν μια θέση στην αγορά των Βαλκανίων.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι ο πανευρωπαϊκός διάδρομος Αρ. 10, ο οποίος θα συνδέσει τις χώρες των Βαλκανίων με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα κερδίσει την προσοχή των επενδυτών της Τουρκίας.


Αν και η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αναπτύξει δεσμούς με τις μουσουλμανικές κοινότητες στα Βαλκάνια, λέει ότι στοχεύει να συμμετάσχουν στη συνεργασία όλες οι εθνικότητες και θρησκείες, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η σταθερότητα στη γειτονιά της.

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στην επιρροή που προσπαθεί να ασκήσει η κυβέρνηση Ερντογάν για να ελέγξει ουσιαστικά τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς του Κοσόβου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κίνηση που προκαλεί την αντίδραση της Τουρκίας.  

Όμως,  όπως σημειώνεται, παρά την τυχόν παρατεταμένη σερβική εθνικιστική καχυποψία, η Τουρκία έχει διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο μεσολαβητή, φέρνοντας σε επαφή τους προέδρους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβίας για την ενθάρρυνση μιας πολιτικής διαλόγου και περιφερειακής ασφάλειας.

Η Τουρκία έχει εκφράσει επίσης την επιθυμία της για την είσοδο στο ΝΑΤΟ και της  Βοσνίας αλλά και της Σερβίας. Έτσι Άγκυρα και Βελιγράδι κάνουν προσπάθειες για να αμβλυνθούν οι πολιτικές διαφορές μέσω μιας μεγαλύτερης οικονομικής συνεργασίας και αλληλεξάρτησης.

Η τουρκική οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται σε όλη την περιοχή. Η τουρκική TAV έχει ήδη επενδύσει 200 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση των αεροδρομίων των Σκοπίων και της Οχρίδας που θα είναι υπό τον έλεγχο της TAV για τα επόμενα 20 χρόνια. Στελέχη της TAV βλέπουν τα Σκόπια ως κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και έχουν ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσουν ένα νέο αεροδρόμιο στα ανατολικά του κράτους.  Επιπλέον, εταιρεία της Τουρκίας ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της για μια στρατηγική επένδυση δημιουργίας δύο εργοστασίων για την παραγωγή γυαλιού.

Οι σχέσεις όμως είναι βαθύτερες αφού ο Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, πέρασε τα νεανικά του χρόνια στη Μακεδονία (σ.σ. εδώ ο συντάκτης του άρθρου κάνει ένα, Ελληνική Μακεδονία και Σκόπια τα οποία επίσης αποκαλεί «Μακεδονία»), και εκπαιδεύτηκε σε ένα σχολείο του οθωμανικού στρατού στη Μπίτολα, προσθέτοντας μια συναισθηματική διάσταση για το πώς η Άγκυρα  και οι Τούρκοι βλέπουν  τα Σκόπια.


Στην Μπίτολα διεξάγεται μάλιστα κάθε χρόνο και μια κοινή γιορτή για τον Κεμάλ. Τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν στην αύξηση του τουρισμού και στις δύο κατευθύνσεις.

Ένα σημαντικό στοιχείο της «ήπιας δύναμης» της Τουρκίας είναι ο αυξανόμενος αριθμός από σαπουνόπερες και άλλες τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν κατακτήσει το κοινό σε όλα τα Βαλκάνια. Σε σχεδόν κάθε βαλκανικό κράτος, η Τουρκία σπάει τα ρεκόρ αλλά και  τη μακροχρόνια προκατάληψη εναντίον του Ισλάμ.

"Είναι πολύ επαγγελματικά, και δεν προωθούν την πολυτέλεια και την αίγλη, ούτε το παραδοσιακό ισλαμικό τελετουργικό κατά τη διάρκεια των γάμων και των κηδειών. Τα σίριαλ είναι η φθηνότερη, αλλά η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη διάδοση της τουρκικής επιρροής στην περιοχή," λέει ο Shkrbina.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χεζμπολάχ: Ο Νασράλα «ξέμεινε» με έναν ανώτερο διοικητή - Νεκρό και το Νο3 της οργάνωσης

Διεθνή / Χεζμπολάχ: Ο Νασράλα «ξέμεινε» από ανώτερους διοικητές - Μυστήριο με το Νο3 της οργάνωσης

Μέσα ενημέρωσης από τη Σαουδική Αραβία, αλλά και το Ισραήλ ανέφεραν ότι ο Αλί Καράκι είναι νεκρός - Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της «είναι καλά» και «βρίσκεται σε ασφαλές μέρος»
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Διεθνή / Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Επί δύο χρόνια οι δύο γυναίκες μοιράζονται τις περιπέτειές τους με 10 εκατομμύρια συνδρομητές - Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι η νέα γενιά να μην αφήνει μόνους τους ηλικιωμένους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ουκρανία και Ρωσία αντιμέτωπες στο Διεθνές Δικαστήριο για τον έλεγχο του Πορθμού του Κερτς

Διεθνή / Ουκρανία και Ρωσία αντιμέτωπες στο Διεθνές Δικαστήριο για τον έλεγχο του Πορθμού του Κερτς

Η Ουκρανία ξεκίνησε τη διαδικασία στο δικαστήριο το 2016, μετά την κατασκευή της Γέφυρας της Κριμαίας από τη Ρωσία, η οποία συνδέει τη χερσόνησο με την ρωσική επικράτεια
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ο μικρότερος σε ηλικία κατηγορούμενος βίασε τη Ζιζέλ την ημέρα που γεννήθηκε η κόρη του

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ο μικρότερος σε ηλικία κατηγορούμενος βίασε τη Ζιζέλ την ημέρα που γεννήθηκε η κόρη του

Σήμερα η δίκη συνεχίζεται με την εξέταση του 26χρονου Τζόαν Κουάι με καταγωγή από την Γουιάνα - Στο τέλος της εβδομάδας η απολογία του κατηγορουμένου -Τα χειροκροτήματα για τη Ζιζέλ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ