Η Ευρωπαϊκή Ένωση «τρέφει την ελπίδα» και ο Γιώργος Τσούλης ζητά την αλληλεγγύη όλων μας
Η επισιτιστική ασφάλεια αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «τρέφει την ελπίδα» και ζητά την αλληλεγγύη όλων μας

Η καμπάνια «Τρέφοντας την ελπίδα», με στόχο την καταπολέμηση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, εστιάζει σε βασικές περιοχές παρέμβασης, όπως Μπαγκλαντές, Τσαντ και Υεμένη.

Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, μια από τις πιο κρίσιμες και σοβαρές προκλήσεις της εποχής μας, είναι μια ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν, δυστυχώς, καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε και, κυρίως, δεν πρέπει άλλο να αγνοήσουμε.

 

Σε χώρες, ειδικά, όπως το Μπαγκλαντές, όπου οι φυσικές καταστροφές καταστρέφουν καλλιέργειες και υποδομές, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση σε τροφή, η Υεμένη, όπου ο πόλεμος έχει δημιουργήσει μια ανθρωπιστική καταστροφή, με αμέτρητους πολίτες να υποφέρουν από λιμοκτονία και το Τσαντ, όπου η ξηρασία και η πολιτική αστάθεια κάνουν τη διαβίωση ακόμα πιο δύσκολη, η κατάσταση είναι σήμερα επιεικώς απελπιστική. 

 

 

Αυτή την κρίση, έρχεται να αντιμετωπίσει η καμπάνια «Τρέφοντας την Ελπίδα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπενθυμίζοντάς μας με τον καλύτερο τρόπο ότι η βοήθειά μας μπορεί να αλλάξει ζωές, όσο μικρή κι αν είναι η συνεισφορά μας.

 

«Στόχος της καμπάνιας είναι να αναδείξει τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από τα στατιστικά στοιχεία της ανθρωπιστικής βοήθειας. Μέσω αυτών των ιστοριών, επιδιώκουμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για το σωτήριο έργο της Ε.Ε. σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο», εξηγεί, από την πλευρά του, ο Ζαχαρίας Γιακουμής, επικεφαλής Επικοινωνιών στο Τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας της ΕΕ.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «τρέφει την ελπίδα» και ο Γιώργος Τσούλης ζητά την αλληλεγγύη όλων μας
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις (GRFC) του 2023, ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε 59 χώρες ανέρχεται σε 281,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας ανησυχητική αύξηση.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζοντας, άλλωστε, καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, ήδη από το 2010, έχει στηρίξει εκατομμύρια άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτική τροφή. Ενδεικτικό της δέσμευσής της στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας, αποτελεί το γεγονός ότι, μόνο κατά το 2023, διέθεσε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της επισιτιστικής.

 

Γι' αυτό, το «Τρέφοντας την Ελπίδα» είναι στην πραγματικότητα πολλά περισσότερα από μια ακόμη καμπάνια- είναι ένα κάλεσμα για δράση, για να σταθούμε επιτέλους δίπλα σε αυτούς που μας χρειάζονται και να δείξουμε ότι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη δεν είναι απλά λέξεις, αλλά πράξεις. Και ότι μαζί, μπορούμε να τροφοδοτήσουμε την ελπίδα και να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.

 

 

Ό,τι ακριβώς, δηλαδή, έχει δεσμευτεί να κάνει ο καταξιωμένος σεφ Γιώργος Τσούλης, που αποφάσισε να συμμετάσχει ενεργά στην καμπάνια, προκειμένου να προβάλει, με τη σειρά του, τον κομβικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρηματοδότηση ανθρωπιστικών δράσεων, όπως η συγκεκριμένη. 
 

«Η καμπάνια "Τρέφοντας την Ελπίδα", έρχεται να ενημερώσει αλλά και να αφυπνίσει τον κόσμο, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που πλήττει συνανθρώπους μας, σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν είναι άλλο από την επισιτιστική ανασφάλεια. Όταν ενημερώθηκα και εγώ με τη σειρά μου, αρχικά για το πόσοι άνθρωποι στερούνται το δικαίωμα στην πρόσβαση σε τροφή και πώς η ΕΕ συμβάλει στην αντιμετώπιση και υποστήριξη αυτού του σοβαρού προβλήματος, ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ με τον κόσμο που αλληλοεπιδρούμε καθημερινά μέσα από τα SoMe, αυτό το μήνυμα της "ελπίδας"», λέει ο Γιώργος Τσούλης για την απόφασή του να πάρει μέρος στην καμπάνια. 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «τρέφει την ελπίδα» και ο Γιώργος Τσούλης ζητά την αλληλεγγύη όλων μας
Επικεντρώνοντας σε βασικές περιοχές παρέμβασης, όπως το Μπαγκλαντές, το Τσαντ και η Υεμένη, η καμπάνια θα αξιοποιήσει αφηγήσεις ανθρώπινου ενδιαφέροντος και προσωπικές μαρτυρίες ώστε να αναδείξει τον άμεσο αντίκτυπο της βοήθειας της ΕΕ σε άτομα και κοινότητες.

 

Η αρωγή ενός ανθρώπου, λοιπόν, που έχει αφιερώσει ουσιαστικά τη ζωή του στο φαγητό, είναι κατά τη γνώμη του, κομβικής σημασίας κι εκείνη, που σε συνδυασμό με την καμπάνια «Τρέφοντας την Ελπίδα», μπορεί να κάνει έμπρακτα τη διαφορά στην αντίληψη του κόσμου σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια. 

 

«Εμείς οι σεφ, μπορεί καθημερινά να ασχολούμαστε με το ζήτημα της τροφής, να δημιουργούμε μοναδικές εμπειρίες για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, για επαγγελματικές υποχρεώσεις, και να θεωρούμε αυτονόητα αυτά που έχουμε στη κουζίνα μας. Υπάρχει όμως πολύς κόσμος, που στερείται αυτό το βασικό δικαίωμα. Μέσα από την καμπάνια "Τρέφοντας την Ελπίδα", όλοι μας μπορούμε να ενημερωθούμε για το έργο που προσφέρει η ΕΕ, να προβληματιστούμε, να αναζητήσουμε τον τρόπο να βοηθήσουμε και να αλλάξουμε αντίληψη γύρω από τις "ανάγκες" μας», εξηγεί ο Γιώργος Τσούλης. 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «τρέφει την ελπίδα» και ο Γιώργος Τσούλης ζητά την αλληλεγγύη όλων μας
«Μέσα από την καμπάνια "Τρέφοντας την Ελπίδα", όλοι μας μπορούμε να ενημερωθούμε για το έργο που προσφέρει η ΕΕ, να προβληματιστούμε, να αναζητήσουμε τον τρόπο να βοηθήσουμε και να αλλάξουμε αντίληψη γύρω από τις "ανάγκες" μας».

 

Ως σεφ, άλλωστε, παραδέχεται πως έχει ιδιαίτερη αγάπη για τον χώρο της μαγειρικής, αλλά και ιδιαίτερες ανησυχίες για τη διαχείριση των υλών, τη σπατάλη τροφίμων, τη βιωσιμότητα, την προσφορά σε συνανθρώπους μας που πραγματικά έχουν ανάγκη από ασφαλές και θρεπτικό φαγητό. 


«Η συγκεκριμένη καμπάνια, μέσα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων, τα στατιστικά στοιχεία της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχει σταθερά τόσα χρόνια η ΕΕ, είναι κυριολεκτικά "τροφή για ελπίδα", για κατανόηση του ανθρωπιστικού έργου που γίνεται σε διάφορες περιοχές παγκοσμίως, και για υποστήριξη ενός σοβαρού θέματος που απαιτεί αλληλεγγύη και ευαισθητοποίηση από όλους μας», καταλήγει. 

 

 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καμπάνια «Τρέφοντας την ελπίδα», επισκεφθείτε το https://ec.europa.eu/stories/feeding_hope/index_el.html

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon