ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Κομισιόν: Ζητά εξηγήσεις από την Ουγγαρία για τη χαλάρωση περιορισμών στη βίζα στους Ρώσους

Κομισιόν: Ζητά εξηγήσεις από την Ουγγαρία για τη χαλάρωση περιορισμών στη βίζα για τους Ρώσους Facebook Twitter
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε εξηγήσεις από την Ουγγαρία για την πρόσφατη απόφασή της να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην έκδοση βίζας για τους πολίτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, η οποία, όπως ανησυχούν οι Βρυξέλλες, «θα μπορούσε να οδηγήσει σε de facto καταστρατήγηση» των περιορισμών του μπλοκ και να υπονομεύσει τα πρότυπα ασφαλείας σε ολόκληρη τη ζώνη Σένγκεν χωρίς διαβατήρια.  

«Η Ρωσία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια. Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη επαγρύπνηση. Το να δώσουμε σε πιθανούς Ρώσους κατασκόπους και σαμποτέρ εύκολη πρόσβαση στην ΕΕ θα υπονομεύσει την ασφάλεια όλων μας» δήλωσε η Ίλβα Γιόχανσον, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων. «Εάν το σύστημα εύκολης πρόσβασης αποτελεί κίνδυνο, θα δράσουμε» υπογράμμισε.  

Σε επιστολή που απευθύνεται στο υπουργείο Εσωτερικών της Ουγγαρίας, με ημερομηνία 1 Αυγούστου, η Γιόχανσον αμφισβητεί τις νέες αλλαγές στο σύστημα της Ουγγαρίας, το οποίο απλοποιεί τις διαδικασίες έκδοσης βίζας και τον έλεγχο του ιστορικού ασφαλείας για τους «φιλοξενούμενους εργαζόμενους» σε συγκεκριμένους τομείς. 

Η άδεια διαρκεί δύο χρόνια και μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τρία, ανοίγοντας το δρόμο για την απόκτηση μόνιμης κατοικίας. 

«Η Ρωσία έχει τώρα πολύ λιγότερους "παραδοσιακούς" κατασκόπους στην Ευρώπη απ' ό,τι είχε πριν από τον πόλεμο μεγάλης κλίμακας. Έτσι, η Ρωσία αναγκάζεται να βασίζεται όλο και περισσότερο σε άλλες μορφές κατασκοπείας. Έτσι, τα καθήκοντα αυτά δεν θα εκτελούνται από κατασκόπους μεταμφιεσμένους σε διπλωμάτες, αλλά μάλλον με άλλες μορφές "κάλυψης", ως φιλοξενούμενοι εργάτες, για παράδειγμα», δήλωσε ο András Rácz, ερευνητής του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 500 πράκτορες ή κατάσκοποι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών έχουν εκδιωχθεί από την ΕΕ από το 2022, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ