Πύρινος εφιάλτης στην Αττική για 2η νύχτα: Εκτιμήσεις για 100 καμένα σπίτια, 5 τραυματίες πυροσβέστες

Πύρινος εφιάλτης στην Αττική για 2η νύχτα: Εκτιμήσεις για 100 καμένα σπίτια, 5 τραυματίες πυροσβέστες Facebook Twitter
Δεύτερη νύχτα αγωνίας για τη φωτιά στην Αττική / Φωτογραφία: SOOC
0

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στη βορειοανατολική Αττική, με χιλιάδες στρέμματα να έχουν μετατραπεί σε στάχτη και δεκάδες σπίτια, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, καθώς η φωτιά έχει επεκταθεί εντός αστικού ιστού σε Πεντέλη, Βριλήσσια και Χαλάνδρι. 

Μάχη με τις φλόγες, κυριολεκτικά σώμα με σώμα, δίνουν εκατοντάδες πολίτες, εθελοντές και πυροσβέστες στην Αττική, ενώ καταγράφονται συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Πεντέλη και Γραμματικό. Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η φωτιά στην Αττική επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100.000 στρέμματα σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι τεράστια και πρωτοφανής, καθώς συνεχίζουν να επιχειρούν συγκεκριμένα 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος και 199 οχήματα, ενώ καθοριστική είναι η συνδρομή εθελοντών/, κατοίκων και των φορέων Πολιτικής Προστασίας. 

Συνολικά έχουν τραυματιστεί 5 πυροσβέστες, εκ των οποίων δυο νοσηλεύονται στο 251 ΓΝΑ χωρίς κίνδυνο για τη ζωή τους, 

Οι προσπάθειες κατάσβεσης και οριθέτησης της φωτιάς θα συνεχιστούν για όλη τη διάρκεια της νύχτας και γύρω στις 6:30 το πρωί της Τρίτης, αναμένεται η πρώτη πτήση ελικοπτέρου προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση και να ξεκινήσουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

Δείτε live τα ενεργά μέτωπα φωτιάς στην Αττική μέσω των δορυφόρων της NASA πατώντας εδώ.

Μερική αισιοδοξία εξέπεμψε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, κατά την έκτακτη ενημέρωση το βράδυ της Δευτέρας (12/8), κάνοντας λόγο για βελτιωμένη εικόνα και υπογραμμίζοντας ότι «πλέον δεν έχουμε μέτωπο πυρκαγιάς αλλά πολλές ενεργές εστίες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του όρους της Πεντέλης και της λίμνης του Μαραθώνα».

Συνολικά έχουν εκδοθεί 31 μηνύματα του 112 για εκκενώσεις και απομακρύνσεις κατοίκων και περιοχών, με τελευταίο αυτό που αφορά τον Μαραθώνα, για την περιοχή του Βρανά. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βρανά Μαραθώνα απομακρυνθείτε προς Νέα Μάκρη» ανέφερε το μήνυμα.

Περίπου 100 καμένα σπίτια στην Αττική - Διευρύνεται η ευρωπαϊκή βοήθεια

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 100 καμένα σπίτια στην Αττική, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ, Βλάσση Σιώμου, στο Open. Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Βριλησσίων, Γιάννης Πισιμίσης, ανέφερε πως έχουν καεί 10 σπίτια στην περιοχή Κρασσά. 

Εν των μεταξύ, διευρύνεται ο αριθμός των κρατών που ανταποκρίνονται στο ελληνικό αίτημα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) για παροχή συνδρομής στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Αττική, καθώς μετά τις Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία και Ρουμανία πυροσβεστικές δυνάμεις οριστικοποιήθηκε ότι στέλνουν και οι Σερβία και Τουρκία.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο Τρίτη 13/8

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς -κατηγορία κινδύνου 4- προβλέπεται για την Τρίτη 13/8 σε τρεις περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, οι περιοχές είναι οι εξής:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ