Οι Ομπάμα έθεσαν το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών με τον πιο εμφατικό τρόπο

Ομπάμα Facebook Twitter
Μπάρακ και Μισέλ Ομπάμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Μισέλ και ο Μπαράκ Ομπάμα έφεραν τα πάνω κάτω στο συνέδριο των Δημοκρατικών, εκφωνώντας εμφατικές ομιλίες και λειτουργώντας ως γέφυρα για την Κάμαλα Χάρις, η οποία θα γράψει τη δική της ιστορία αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι Ομπάμα κατάφεραν να περιγράψουν τους κινδύνους που βλέπουν σε μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα τον κορόιδεψαν με ιδιαίτερα γλαφυρή γλώσσα. Πρόκειται για ένα σπάνιο, αιχμηρό χιούμορ και μια προσεκτική γραμμή που ίσως κανείς άλλος στο συνέδριο των Δημοκρατικών δεν μπόρεσε να πετύχει.

Οι Ομπάμα προειδοποίησαν τους Δημοκρατικούς για έναν σκληρό αγώνα μπροστά τους και επιτέθηκαν στον Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο να εμπνεύσουν όσους συμμετείχαν στο συνέδριο των Δημοκρατικών ώτσε να οδηγήσουν την Κάμαλα Χάρις στη νίκη ενόψει αμερικανικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Ομπάμα Facebook Twitter

Ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα, χρησιμοποίησε το σημαντικό πολιτικό του κεφάλαιο για να στηρίξει τη Χάρις, η οποία επιδιώκει επίσης να γράψει ιστορία και να γίνει η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη Ασιάτισσα πρόεδρος της χώρας. 

«Δεν χρειαζόμαστε τέσσερα ακόμη χρόνια με νταηλίκι, ανικανότητα και χάος. Έχουμε ξαναδεί το έργο και όλοι ξέρουμε ότι το σίκουελ είναι συνήθως χειρότερο», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα. «Yes, she can» (Ναι, μπορεί), πρόσθεσε, προσαρμόζοντας το σύνθημα της πρώτης προεκλογικής του εκστρατείας το 2008 «Yes, we can» (Ναι, μπορούμε). 

«Η Αμερική είναι έτοιμη για ένα νέο κεφάλαιο. Η Αμερική είναι έτοιμη για μια καλύτερη ιστορία. Είμαστε έτοιμοι για την πρόεδρο Κάμαλα Χάρις», τόνισε ο Μπάρακ Ομπάμα. 

Ο Ομπάμα επιτέθηκε και στον Τραμπ, τον Ρεπουμπλικάνο που τον διαδέχθηκε στον Λευκό Οίκο το 2017, και εξήρε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπήρξε και αντιπρόεδρος του. «Η ιστορία θα θυμάται τον Τζο Μπάιντεν ως έναν πρόεδρο που υπερασπίστηκε τη δημοκρατία σε μια περίοδο υψηλού κινδύνου. Είμαι περήφανος που τον αποκαλώ πρόεδρό μου, αλλά ακόμη πιο περήφανος που τον αποκαλώ φίλο», δήλωσε ο Ομπάμα, με το κοινό να απαντά φωνάζοντας: «Αγαπάμε τον Τζο». 

Τον Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε στη σκηνή η σύζυγός του Μισέλ, την οποία οι περισσότεροι Δημοκρατικοί επιθυμούν να δουν πρόεδρο των ΗΠΑ. 

«Αμερική, η ελπίδα επιστρέφει», υπογράμμισε η Μισέλ Ομπάμα, μια ακόμη αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία του συζύγου της το 2008. Η ίδια προειδοποίησε ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει να παραποιήσει την αλήθεια της Χάρις, όπως έκανε «ό,τι μπορούσε για να κάνει τους ανθρώπους να μας φοβούνται (σ.σ. τους Ομπάμα)». 

«Η περιορισμένη και στενόμυαλη άποψή του για τον κόσμο τον έκανε να απειλείται από δύο σκληρά εργαζόμενους, με υψηλή μόρφωση, επιτυχημένους ανθρώπους που επίσης τύχαινε να είναι μαύροι», τόνισε η Μισέλ υπό το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων. 

«Ποιος θα του πει ότι η δουλειά που επιδιώκει να αναλάβει ίσως να είναι μία από αυτές τις ‘δουλειές για μαύρους’;», πρόσθεσε. Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι παράτυποι μετανάστες που περνούν τα σύνορα των ΗΠΑ «κλέβουν» τις «δουλειές για μαύρους». 

 

Τόσο ο ίδιος ο δισεκατομμυριούχος, όσο και μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αλλά και υποστηρικτές του όπως και τρολ του διαδικτύου επιτίθενται με ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια εναντίον της Χάρις. Οι επιθέσεις έχουν οξυνθεί αφότου η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία, όταν ο Μπάιντεν αποχώρησε από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές. 

«Πρόκειται για το ίδιο, παλιό κόλπο», σχολίασε η Μισέλ Ομπάμα. «Αυξάνουν τα κακόβουλα, μισογυνικά, ρατσιστικά ψέματα ως υποκατάστατο για πραγματικές ιδέες και λύσεις που θα κάνουν ουσιαστικά καλύτερες τις ζωές των ανθρώπων». 

Η Μισέλ Ομπάμα συνέκρινε εξάλλου την ενέργεια που επικρατεί υπέρ της Χάρις στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, αλλά και σε όλη τη χώρα, με αυτή που επικρατούσε το 2008, κατά την πρώτη προεκλογική εκστρατεία του συζύγου της. «Κάτι υπέροχο, μαγικό υπάρχει στην ατμόσφαιρα», δήλωσε. «Μια οικεία αίσθηση που έμεινε θαμμένη πάρα πολύ βαθιά για πάρα πολύ καιρό. Η μεταδοτική δύναμη της ελπίδας», εκτίμησε. 

«Η ελπίδα επιστρέφει», τόνισε.  

Στην προεκλογική του εκστρατεία το 2008 ο Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποίησε το σύνθημα «ελπίδα». 

Ωστόσο η Μισέλ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η Χάρις έχει μπροστά της μια μεγάλη και δύσκολη μάχη και κάλεσε τους υποστηρικτές των Δημοκρατικών να οργανωθούν και να κινητοποιήσουν και άλλους ψηφοφόρους. «Ανεξαρτήτως του πώς αισθανόμαστε σήμερα ή αύριο ή την επόμενη ημέρα θα είναι μια δύσκολη μάχη (…) οπότε δεν μπορούμε να γίνουμε οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού μας», εξήγησε. 

Προτού ο Μπάιντεν αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos είχε δείξει ότι μόνο η Μισέλ Ομπάμα θα μπορούσε να κερδίσει τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, συγκεντρώνοντας το 50% της πρόθεσης ψήφου έναντι του 39% για τον Ρεπουμπλικάνο. 

Ωστόσο η ίδια έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Διεθνή / Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, χάκερ έχουν επίσης προσπαθήσει να διαρρεύσουν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ σε μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν κατονόμασαν
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου λέει η Shin Bet

Διεθνή / Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου, λέει η Shin Bet

Στην σκιά των τελευταίων γεγονότων η εθνική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ δημοσιοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με σχέδιο δολοφονίας Νετανιάχου και άλλων αξιωματούχων - Οι μυστικές συναντήσεις και η αμοιβή του κατηγορούμενου επιχειρηματία
LIFO NEWSROOM
Οργή της Ρωσίας για τα πυρομαχικά που εισέρχονται στην Ουκρανία από την Ινδία

Διεθνή / Οργή της Ρωσίας για τα πυρομαχικά που εισέρχονται στην Ουκρανία από την Ινδία

Η Ινδία έχει θερμούς δεσμούς με τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή όπλων της εδώ και δεκαετίες, και ο Ναρέντρα Μόντι έχει αρνηθεί να ενταχθεί στο καθεστώς κυρώσεων κατά της Μόσχας
LIFO NEWSROOM
Εκρήξεις στον Λίβανο: Οι ασύρματοι δεν παράγονται εδώ και δέκα χρόνια, λέει η κατασκευάστρια εταιρεία

Διεθνή / Εκρήξεις στον Λίβανο: Οι ασύρματοι δεν παράγονται εδώ και δέκα χρόνια, λέει η κατασκευάστρια εταιρεία

«Έπαψε να παράγεται πριν από περίπου 10 χρόνια και έκτοτε δεν τον διαθέτουμε στην αγορά», ανέφερε η ICOM, η ιαπωνική εταιρεία που κατασκεύασε τους ασυρμάτους που εξερράγησαν μετά τους βομβητές
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Έχω την εντύπωση πως ο ένοχος είμαι εγώ, είπε η Ζιζέλ - Βίντεο και φωτογραφίες με τους βιασμούς της ενώπιον του δικαστηρίου

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Έχω την εντύπωση πως ο ένοχος είμαι εγώ, είπε η Ζιζέλ - Βίντεο και φωτογραφίες με τους βιασμούς της ενώπιον του δικαστηρίου

Η απάντηση της σε συνηγόρους των κατηγορουμένων που μίλησαν για πιθανή συνέργεια της 72χρονης - Ζήτησε να βγουν τα παιδιά της από την αίθουσα πριν την παρουσίαση των βίντεο και των φωτογραφιών με τους βιασμούς
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων στον Λίβανο: Το Ισραήλ ανέλαβε εμμέσως την ευθύνη

Διεθνή / Εκρήξεις βομβητών και ασυρμάτων στον Λίβανο: Το Ισραήλ ανέλαβε εμμέσως την ευθύνη

«Το έχω ξαναπεί, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες στο βόρειο Ισραήλ να επιστρέψουν σπίτια τους με ασφάλεια και αυτό ακριβώς θα κάνουμε» είπε ο Νετανιάχου
ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Λίβανος: Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε 24 ώρες- Ξεπερνούν τους 3.000 οι τραυματιες

Διεθνή / Λίβανος: Τουλάχιστον 26 νεκροί της Χεζμπολάχ από εκρήξεις σε βομβητές και ασυρμάτους σε 24 ώρες- 3.000 τραυματίες

Σύνθετες, καλά σχεδιασμένες επιθέσεις στο δίκτυο επικοινωνιών της Χεζμπολάχ που αποδίδονται στο Ισραήλ -«Μπαίνουμε σε νέα φάση του πολέμου» λέει το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM