Φλόριντα: Οι κάτοικοι λένε όχι στην απελευθέρωση μεταλλαγμένων κουνουπιών

Φλόριντα: Οι κάτοικοι λένε όχι στην απελευθέρωση μεταλλαγμένων κουνουπιών Facebook Twitter
0

Αντίθετοι με πείραμα, στο οποίο θα απελευθερωθούν κουνούπια που έχουν τροποποιηθεί γενετικά, ώστε να πεθαίνουν πριν μεταδώσουν την ασθένεια, με στόχο την καταπολέμηση του δάγγειου πυρετού, φαίνεται να είναι εκατό χιλιάδες πολίτες της Φλόριντα που έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής αίτηση για την ακύρωση του πειράματος αυτού.

Ο δάγγειος πυρετός μεταδίδεται από τα τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης και θεραπείας, γι' αυτό και επιδημιολόγοι, εντομολόγοι και γενετιστές σκέφτονται την ιδέα της απελευθέρωσης γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών, σχεδιασμένων να μειώνουν τους πληθυσμούς του εντόμου.

Η ιδέα αυτή πραγματοποιήθηκε πρώτα στην Καραϊβική και αργότερα στο κρατίδιο Μπαχία της Βραζιλίας, όπου ο πληθυσμός του εντόμου μειώθηκε έως και 85% σε διάσημα ενός έτους. Χρησιμοποιήθηκαν κουνούπια της Oxitec, μιας εταιρείας που δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Μετά από την επανεμφάνιση του δάγγειου πυρετού στη Φλόριντα, μετά από 70 χρόνια απουσίας, οι αρχές των Φλόριντα Κιζ ζήτησαν από την Oxitec να προχωρήσει σε μια δοκιμή.

Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει αρσενικά κουνούπια, στα οποία έχει εισαχθεί ένα γονίδιο που προκαλεί πρόωρο θάνατο. Με αυτό τον τρόπο αν τα κουνούπια αυτά προλάβουν να ζευγαρώσουν με θηλυκά κουνούπια στη φύση, οι απόγονοί τους πεθάνουν λόγω του θνησιγόνου γονιδίου.

Η δοκιμή αυτή απαιτεί άδεια από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία δεν αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της σύντομα.

Η επιχειρηματίας Μίλα ντε Μίερ, άρχισε να μαζεύει υπογραφές για να ακυρώσει το σχέδιο. Η ίδια λέει: «Άρχισα να αναρωτιέμαι: τι θα συμβεί αν αυτά τα κουνούπια τσιμπήσουν τα παιδιά ή τα σκυλιά μου; Τι θα κάνουν στο οικοσύστημα;».

Αρκετοί εκφράζουν ανησυχίες πως τα μεταλλαγμένα κουνούπια βλάπτουν τον άνθρωπο, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης νέων στελεχών του δάγγειου πυρετού ή ακόμα ότι μπορούν να έχουν επιπτώσεις σε είδη που τρέφονται κυρίως με κουνούπια.

Η Oxitec με την σειρά της απαντά ότι ο ιός εξελίσσεται σε νέα στελέχη ούτως ή άλλως, και τονίζει ότι τα αρσενικά κουνούπια δεν τσιμπούν.

Τέλος οι εντομολόγοι,  διαβεβαιώνουν ότι στη Φλόριντα δεν υπάρχουν ζώα που τρέφονται αποκλειστικά με κουνούπια.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ