Οι 11+1 αλλαγές στο φετινό σχολείο

Οι 11+1 αλλαγές στο φετινό σχολείο Facebook Twitter
Σχολείο/ Φωτ.: Eurokinissi
0

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς θα χτυπήσει στις 11 Σεπτεμβρίου, φέρνοντας μαζί του 11+1 σημαντικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η 12η ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και αφορά το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου». 

Συζητήθηκε και στην πρώτη διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο την υλοποίηση του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων, για το οποίο διατέθηκαν 250 εκατομμύρια ευρώ. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εξετάστηκαν οι κυριότερες ανάγκες των σχολικών μονάδων και συμφωνήθηκε να καταρτιστεί αναλυτική βάση δεδομένων, ώστε εντός του επόμενου μήνα να καταγραφούν, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα στοιχεία που απαιτούνταν για την έναρξη των έργων. Οι εργασίες προγραμματίστηκε να αρχίσουν στις αρχές του 2025. Συμφωνήθηκε να δοθεί απόλυτη έμφαση στην αναβάθμιση των μπάνιων και των γηπέδων, αλλά και σε σοβατίσματα λοιπών εγκαταστάσεων.

Συνολικά, όπως προαναφέρθηκε, διατέθηκαν 250 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, ενώ συζητήθηκαν και δυνατότητες αύξησης του προϋπολογισμού μέσω δωρεών.

  1. Αριθμός-ρεκόρ προσλήψεων νέων εκπαιδευτικών
    Δέκα χιλιάδες νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων θα ενισχύσουν σημαντικά το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας των σχολείων. Οι μόνιμοι διορισμοί φέτος σχεδόν ισοδυναμούν με το άθροισμα των διορισμών του 2022 και 2023, δείχνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό. Η προτεραιότητα δίνεται στην ειδική αγωγή και στην παράλληλη στήριξη, όπου οι θέσεις ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού αυξάνονται σημαντικά.

  2. Ψηφιακό φροντιστήριο
    Από τις 16 Σεπτεμβρίου, μαθητές σε όλη τη χώρα θα μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν απογευματινές παραδόσεις μέσω του νέου Ψηφιακού Φροντιστηρίου. Θα προσφέρεται πρόσβαση σε όλη την εξεταστέα ύλη για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς και εξατομικευμένη υποστήριξη από εκπαιδευτικούς, διαδραστική συμμετοχή και πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή.

  3. Αυτόνομες τάξεις
    Η Γαύδος και οι Αρκιοί θα είναι οι πρώτες απομακρυσμένες περιοχές που θα αποκτήσουν σχολεία με τρεις εκπαιδευτικούς βασικών ειδικοτήτων και σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τα υπόλοιπα μαθήματα. Με αυτό τον τρόπο, οι μαθητές θα παραμένουν στον τόπο τους, έχοντας παράλληλα πρόσβαση σε πλήρη εκπαιδευτική στήριξη.

  4. Διαδραστικά συστήματα μάθησης
    Περισσότεροι από 36.000 διαδραστικοί πίνακες θα εγκατασταθούν σε όλες τις τάξεις μέχρι το τέλος του 2024. Οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε ένα πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, όπως ντοκιμαντέρ, βίντεο και προσομοιώσεις, ενώ εκπαιδευτικοί θα αποκτήσουν νέα εργαλεία διδασκαλίας.

  5. Εφαρμογή E-Parents
    Η νέα εφαρμογή για γονείς και κηδεμόνες ενημερώνει ήδη για τις βαθμολογίες και τις ανακοινώσεις του σχολείου. Εντός της χρονιάς, θα προστεθούν λειτουργίες για ενημέρωση σχετικά με τις απουσίες, την πρόοδο της ύλης και τις συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς.

  6. Πλατφόρμα Stop-Bullying
    Η πλατφόρμα ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό αποδεικνύεται πολύτιμη για την καταγραφή και διαχείριση περιστατικών. Οι εκπαιδευτικοί έχουν πλέον όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ συνεχίζονται οι επιμορφώσεις για δασκάλους, καθηγητές και στελέχη εκπαίδευσης.

  7. Νέος κανονισμός λειτουργίας σχολείων
    Απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου στα σχολεία με αυστηρές ποινές για παραβάσεις. Οι ποινές περιλαμβάνουν μονοήμερη αποβολή για παραβάσεις και αυστηρότερα μέτρα σε περίπτωση μη εξουσιοδοτημένης καταγραφής ή χρήσης προσωπικών δεδομένων.

  8. Δράσεις ενεργού πολίτη
    Το πρόγραμμα σπουδών εναρμονίζεται με τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, προσθέτοντας δράσεις για την ενδοσχολική βία, την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευθύνη.

  9. Σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός
    Όλοι οι μαθητές της Α’ Λυκείου θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και συμβουλευτικών συνεδριών.

  10. Πιστοποιητικό πληροφορικής
    Το μάθημα της πληροφορικής ανανεώνεται με νέο περιεχόμενο και πιστοποιητικό, επικεντρωμένο στις βασικές αρχές πληροφορικής, ανάλυση δεδομένων, δίκτυα και ηθικές πτυχές.

  11. Λογοτεχνία
    Η ανάγνωση ολόκληρων λογοτεχνικών έργων εισάγεται σε όλες τις τάξεις, προωθώντας τη φιλαναγνωσία και την κριτική σκέψη. Τα σχολικά βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή από το 2025, ενώ θα διανεμηθούν πολλαπλές πηγές μάθησης.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ