Η Michaela Mabinty DePrince, μια πρωτοπόρος και πηγή έμπνευσης στον κόσμο του μπαλέτου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 29 ετών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οικογένειας μέσω της σελίδας της στο Instagram. Η αιτία θανάτου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.
«Η ζωή της ορίστηκε από χάρη, σκοπό και δύναμη», αναφέρει η ανακοίνωση. «Η αφοσίωσή της στην τέχνη της, οι ανθρωπιστικές της προσπάθειες και το θάρρος της να ξεπερνά ανυπέρβλητες προκλήσεις θα μας εμπνέουν για πάντα. Ήταν φάρος ελπίδας για πολλούς, δείχνοντας πως, παρά τα εμπόδια, η ομορφιά και το μεγαλείο μπορούν να αναδυθούν ακόμα και από τα πιο σκοτεινά μέρη».
Η οικογένεια της DePrince εξέδωσε δική της δήλωση μετά την ανακοίνωση του θανάτου της. «Βρίσκομαι σε κατάσταση σοκ και βαθιάς θλίψης. Η όμορφη αδελφή μου δεν είναι πια εδώ», έγραψε η Mia DePrince. «Από την αρχή της ιστορίας μας πίσω στην Αφρική, κοιμόμασταν σε ένα κοινό στρώμα στο ορφανοτροφείο, και η Michaela (Mabinty) κι εγώ φτιάχναμε δικές μας παραστάσεις και χορογραφίες. Όταν μας υιοθέτησαν, οι γονείς μας επένδυσαν στα όνειρά μας και ανέδειξαν τη χαριτωμένη και δυνατή μπαλαρίνα που τόσοι γνώρισαν. Ήταν μια έμπνευση».
Σε ηλικία οκτώ ετών, της είπαν πως η Αμερική δεν ήταν έτοιμη για μια μαύρη μπαλαρίνα
Γεννημένη ως Mabinty Bangura στη Σιέρα Λεόνε, η DePrince στάλθηκε σε ορφανοτροφείο σε ηλικία τριών ετών, μετά τον θάνατο και των δύο γονιών της στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας. Εκεί, υπέστη κακομεταχείριση και υποσιτισμό, όπως αποκάλυψε το 2012. «Ήμουν η λιγότερο αγαπητή στο ορφανοτροφείο λόγω της λεύκης μου», είπε. «Μου έδιναν τη λιγότερη τροφή και τα λιγότερα ρούχα».
Μετά την είδηση ότι το ορφανοτροφείο θα βομβαρδιζόταν, η DePrince περπάτησε χιλιόμετρα χωρίς παπούτσια για να φτάσει σε ένα στρατόπεδο προσφύγων. Υιοθετήθηκε από μια Αμερικανίδα μητέρα μαζί με άλλες δύο κοπέλες από το ορφανοτροφείο. Η Michaela μετακόμισε στις ΗΠΑ σε ηλικία τεσσάρων ετών.
Το πάθος της για το μπαλέτο ξεκίνησε όταν είδε για πρώτη φορά μια φωτογραφία μιας μπαλαρίνας. Παρά τις δυσκολίες, συνέχισε να προπονείται. Σε ηλικία οκτώ ετών, της είπαν πως η Αμερική δεν ήταν έτοιμη για μια μαύρη μπαλαρίνα, παρά την επιλογή της για τον ρόλο της Μαρί στο «Καρυοθραύστη». Σε ηλικία εννέα ετών, μια δασκάλα της είπε στη μητέρα της πως δεν άξιζε να επενδύσουν σε μαύρα κορίτσια.
Η DePrince τελικά φοίτησε στη Σχολή Χορού Rock, μια επιλεκτική σχολή μπαλέτου. Στα 17 της συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ «First Position» και αργότερα έλαβε υποτροφία για τη Σχολή Μπαλέτου Jacqueline Kennedy Onassis. Εργάστηκε στο Dance Theatre of Harlem, όπου έγινε η νεότερη κορυφαία χορεύτρια στην ιστορία του θεάτρου.
Συμμετείχε στην ταινία «Lemonade» της Beyonce, ενώ το 2021 εντάχθηκε στο Boston Ballet. Μιλώντας για τη σημασία της εκπροσώπησης των μαύρων χορευτών, είχε δηλώσει: «Η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο. Ο χορός με βοήθησε να εκφράσω τα συναισθήματά μου και να νιώσω ξεχωριστή».
Η DePrince υπήρξε ανθρωπίστρια και ονειρευόταν να ανοίξει μια σχολή χορού στη Σιέρα Λεόνε. Η οικογένειά της, αντί στεφάνων, ζητά δωρεές στο War Child, έναν οργανισμό που υποστήριζε η Michaela.
Με πληροφορίες από Guardian