Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Getty Images
0

Τουλάχιστον πέντε γυναίκες λένε ότι βιάστηκαν από τον πρώην επικεφαλής των Harrods, Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, όταν εργάζονταν για το αφεντικό του πολυτελούς  πολυκαταστήματος του Λονδίνου.

Το BBC κατέγραψε μαρτυρίες από περισσότερες από 20 γυναίκες πρώην υπαλλήλους του Αλ Φαγέντ που λένε ότι ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών, τους επιτέθηκε σεξουαλικά - και κάποιες εξ αυτών καταγγέλλουν ότι τις βίασε.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του Harrods δήλωσαν ότι είναι «εντελώς τρομοκρατημένοι» από τους ισχυρισμούς και ζήτησαν «ειλικρινή συγγνώμη».

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γυναικών στο BBC, οι βιασμοί σημειώθηκαν στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Σεντ Τροπέ και το Άμπου Ντάμπι.

«Έκανα σαφές ότι δεν ήθελα να συμβεί αυτό. Δεν έδωσα καμία συγκατάθεση. Ήθελα απλώς να τελειώσει», λέει μια από τις γυναίκες, που υποστηρίζει ότι ο Φαγέντ τη βίασε στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο.

Μια άλλη γυναίκα λέει ότι ήταν έφηβη όταν τη βίασε στο σπίτι του στο Μέιφερ: «Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ήταν ένα τέρας, ένα σεξουαλικό αρπακτικό χωρίς κανένα απολύτως ηθικό φραγμό», λέει, προσθέτοντας ότι όλο το προσωπικό στο Harrods ήταν τα «παιχνίδια» του.

«Ήμασταν όλοι τόσο φοβισμένοι. Καλλιεργούσε ενεργά τον φόβο. Αν έλεγε 'πήδα', οι υπάλληλοι θα ρωτούσαν 'πόσο ψηλά;'».

Ο Φαγέντ αντιμετώπισε κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης όσο ήταν ζωντανός, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί που αποκαλύπτονται τώρα είναι πρωτοφανούς κλίμακας και σοβαρότητας. 

«Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ήταν άθλιος»

Η επιχειρηματική σταδιοδρομία του Φαγέντ ξεκίνησε στους δρόμους της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, όπου πουλούσε ανθρακούχα ποτά στους περαστικούς. Αλλά ήταν ο γάμος του με την αδερφή ενός εκατομμυριούχου Σαουδάραβα έμπορου όπλων, τον βοήθησε να σφυρηλατήσει νέες σχέσεις και να χτίσει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία.

Μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1974 και ήταν ήδη γνωστό δημόσιο πρόσωπο όταν ανέλαβε τα Harrods το 1985. Τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, εμφανιζόταν τακτικά ως καλεσμένος σε τηλεοπτικές συνομιλίες και ψυχαγωγικές εκπομπές.

«Ήταν άθλιος», λέει μια από τις γυναίκες, η Σοφία, η οποία εργάστηκε ως προσωπική του βοηθός από το 1988 έως το 1991. Λέει ότι προσπάθησε να τη βιάσει περισσότερες από μία φορές.

Μερικές από τις γυναίκες παραιτήθηκαν, ή παραιτήθηκαν εν μέρει, από το δικαίωμά τους στην ανωνυμία για να βιντεοσκοπηθούν οι συνεντεύξεις τους - και το BBC συμφώνησε να μην χρησιμοποιήσει επώνυμά τους. 

Ο ιδιοκτήτης των Harrods επισκεπτόταν τακτικά τους τεράστιους ορόφους πωλήσεων του πολυκαταστήματος και εντόπιζε νεαρές γυναίκες εργαζόμενές του που έβρισκε ελκυστικές, οι οποίες στη συνέχεια θα προωθούνταν για να εργαστούν στα γραφεία του στον επάνω όροφο - είπε στο BBC πρώην στέλεχος του προσωπικού.

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνταν στα γραφεία του στο Harrods, στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο ή σε ταξίδια στο εξωτερικό - συχνά στο Παρίσι, στο ξενοδοχείο Ritz, του οποίου ήταν επίσης ιδιοκτήτης, ή στην κοντινή του ιδιοκτησία Villa Windsor.

Στο Harrods, πρώην μέλη του προσωπικού είπαν ότι ήταν ξεκάθαρο τι συνέβαινε. «Όλοι βλέπαμε ο ένας τον άλλον να περνάει από εκείνη την πόρτα σκεπτόμενος, 'εσύ καημένη, είσαι εσύ σήμερα' και νιώθοντας εντελώς ανίσχυροι να το σταματήσουμε», λέει η Άλις.

«Με βίασε»

Μια γυναίκα που μίλησε με το όνομα Ρέιτσελ ήταν προσωπική βοηθός στο Harrods τη δεκαετία του 1990.

Ένα βράδυ μετά τη δουλειά, λέει ότι ο Φαγέντ την κάλεσε στο πολυτελές διαμέρισμά του, σε ένα μεγάλο τετράγωνο στο Park Lane με θέα στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου. Το κτίριο προστατεύονταν από προσωπικό ασφαλείας και διέθετε ένα γραφείο που στελεχώνεται από υπαλλήλους του Harrods.

Η Ρέιτσελ λέει ότι ο Φαγέντ της ζήτησε να καθίσει στο κρεβάτι του και μετά έβαλε το χέρι του στο πόδι της, ξεκαθαρίζοντας τι ήθελε. «Θυμάμαι ότι ένιωθα το σώμα του πάνω μου, το βάρος του. Μόνο που τον ακούω να κάνει αυτούς τους θορύβους. Και… απλά μετέφερα τη σκέψη μου κάπου αλλού», είπε.

Το BBC μίλησε με 13 γυναίκες που λένε ότι ο Fayed τους επιτέθηκε σεξουαλικά στο ίδιο διαμέρισμα. Τέσσερις από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της Rachel, λένε ότι βιάστηκαν.

Η Σοφία, η οποία λέει ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση, περιέγραψε την όλη κατάσταση ως έναν αναπόδραστο εφιάλτη: «Δεν μπορούσα να φύγω. Δεν είχα σπίτι [οικογένεια] για να επιστρέψω, έπρεπε να πληρώσω το ενοίκιό μου», λέει. «Ήξερα ότι έπρεπε να το περάσω αυτό και δεν ήθελα. Ήταν φρικτό και το κεφάλι μου ήταν ανακατεμένο».

Η Τζέμα, η οποία εργάστηκε ως ένας από τους προσωπικούς βοηθούς του Φαγέντ μεταξύ 2007-09, λέει ότι η συμπεριφορά του έγινε πιο τρομακτική κατά τη διάρκεια ταξιδιών εργασίας στο εξωτερικό.

Λέει ότι κορυφώθηκε με τον βιασμό της στη Villa Windsor στο Παρίσι.
Περιγράφει ότι ένα βράδυ ξύπνησε ξαφνιασμένη στην κρεβατοκάμαρά της. Ο Φαγέντ ήταν δίπλα στο κρεβάτι της φορώντας μόνο μια μεταξωτή ρόμπα. Στη συνέχεια προσπάθησε να πάει στο κρεβάτι μαζί της. «Του είπα, 'όχι, δεν σε θέλω'. Και συνέχισε απλώς να προσπαθεί να μπει στο κρεβάτι, σε αυτό το σημείο ήταν κάπως από πάνω μου και [εγώ] πραγματικά δεν μπορούσα να κινηθώ καθόλου. Ήμουν κάπως μπρούμυτα στο κρεβάτι και εκείνος απλώς πίεσε τον εαυτό του πάνω μου».

Λέει ότι αφού τη βίασε ο Φαγέντ, έκλαψε, ενώ εκείνος σηκώθηκε και της είπε επιθετικά να πλυθεί με Dettol. «Προφανώς ήθελε να σβήσω κάθε ίχνος του», εξηγεί.

Οκτώ άλλες γυναίκες είπαν επίσης στο BBC ότι δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση από τον Φαγέντ στα ακίνητά του στο Παρίσι. Πέντε γυναίκες περιέγραψαν τις επιθέσεις ως απόπειρα βιασμού.

«Κοινό μυστικό»

«Την κακοποίηση των γυναικών, την γνώριζα όταν ήμουν στο κατάστημα», λέει ο Tony Leeming, διευθυντής τμήματος Harrods από το 1994 έως το 2004. «Δεν ήταν καν μυστικό», θυμάται ο ίδιος, που λέει πάντως ότι δεν γνώριζε για πιο σοβαρές κατηγορίες, όπως ο βιασμός. 

«Γνωρίζαμε ότι είχε αυτό το πολύ έντονο ενδιαφέρον για νεαρά κορίτσια», λέει ο Eamon Coyle, ο οποίος εντάχθηκε στο Harrods το 1979 ως ασφάλεια καταστημάτων και στη συνέχεια έγινε αναπληρωτής διευθυντής ασφαλείας από το 1989-95.

Εν τω μεταξύ, ο «Στηβ», που εργάστηκε για τον δισεκατομμυριούχο μεταξύ 1994-95, είπε στο BBC ότι το προσωπικό ασφαλείας «ήξερε ότι ορισμένα πράγματα συνέβαιναν σε ορισμένες γυναίκες υπαλλήλους στο Harrods και στο διαμέρισμα της Park Lane».

Πολλές από τις γυναίκες είπαν ότι όταν άρχισαν να εργάζονται απευθείας για τον Fayed υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις - συμπεριλαμβανομένων επεμβατικών τεστ σεξουαλικής υγείας που πραγματοποιήθηκαν από γιατρούς.

Αυτό παρουσιάστηκε ως προνόμιο, μας είπαν οι γυναίκες, αλλά πολλές δεν είδαν καν τα αποτελέσματα οι ίδιες - παρόλο που είχαν αποσταλεί στον Φαγέντ.

«Δεν υπάρχει κανένα όφελος για κανέναν να γνωρίζει ποια είναι η σεξουαλική μου υγεία, εκτός αν σκοπεύεις να κοιμηθείς με κάποιον, κάτι που μου φαίνεται πολύ ανατριχιαστικό τώρα», λέει η Κάθριν, η οποία ήταν εκτελεστική βοηθός το 2005.

«Κουλτούρα του φόβου»

Όλες οι γυναίκες με τις οποίες μιλήσαμε περιγράψαμε ότι ένιωσαν εκφοβισμό στη δουλειά - κάτι που τους είχε δυσκολέψει να μιλήσουν.

Η «Σάρα» είπε στο BBC: «Σίγουρα υπήρχε μια κουλτούρα φόβου σε όλο το κατάστημα - από το πιο χαμηλό επίπεδο, μέχρι το πιο ανώτερο άτομο».

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής ασφαλείας, Eamon Coyle, παραδέχθηκε πώς μέρος της δουλειάς του ήταν να ακούει κασέτες με ηχογραφημένες κλήσεις. Κάμερες είχαν εγκατασταθεί σε όλο το κατάστημα, είπε, συμπεριλαμβανομένων των executive σουιτών.

«Εκείνος παρενοχλούσε όποιους ήθελε να πειράξει».

Υπήρξαν πολλές προσπάθειες να εκτεθεί ο Φαγέντ πριν από το θάνατό του - ιδίως από το Vanity Fair το 1995 - με ένα άρθρο που ισχυριζόταν ρατσισμό, παρακολούθηση προσωπικού και σεξουαλική παρενόχληση. Αυτό πυροδότησε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ συμφώνησε αργότερα να εγκαταλείψει την υπόθεση εφόσον όλα τα περαιτέρω στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το περιοδικό για τη σεξουαλική του κακή συμπεριφορά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια δίκη ήταν απόρρητα. 

Το 1997, το The Big Story του ITV ανέφερε περαιτέρω σοβαρές καταγγελίες, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης και του ψηλαφίσματος - που χαρακτηρίζεται ως σεξουαλική επίθεση.

Μία από τις γυναίκες στην έρευνα του BBC, η «Έλι» ήταν 15 ετών το 2008 όταν κατήγγειλε επίθεση στην αστυνομία - ισχυρισμός που έγινε πρωτοσέλιδο - αλλά δεν οδήγησε σε καμία κατηγορία.


Με πληροφορίες από BBC

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Διεθνή / Γεωργία: Δολοφονήθηκε γνωστό τρανς μοντέλο μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η Αμπραμίντζε φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός άνδρα που σχετίζεται με την υπόθεση
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Διεθνή / Ιράν: Απειλές για «συντριπτική απάντηση» κατά του Ισραήλ από τον άξονα της αντίστασης

Ο Νασράλα, σε προηγούμενη ομιλία του, χαρακτήρισε τις εκρήξεις βομβητών και συσκευών επικοινωνίας τις τελευταίες δύο ημέρες στον Λίβανο ως πιθανή «κήρυξη πολέμου» κατά της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ