«Δεν θέλουμε χερσαία εισβολή», λέει το Ισραήλ την ώρα που οι νεκροί στον Λίβανο ξεπέρασαν τους 560

«Δεν θέλουμε χερσαία εισβολή», λέει το Ισραήλ την ώρα που οι νεκροί στον Λίβανο ξεπέρασαν τους 560 Facebook Twitter
0

Το Ισραήλ δεν επιθυμεί να ξεκινήσει χερσαία εισβολή στον Λίβανο και θα προτιμούσε την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για να τερματιστεί η σύγκρουση με τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντανόν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Έχουμε την εμπειρία του (Δεύτερου Πολέμου του) Λιβάνου (σ.σ. 2006). Δεν επιθυμούμε μια χερσαία εισβολή οπουδήποτε. Δεν θέλω να στείλω τον γιο μου εκεί. Δεν θέλουμε να στείλουμε τα παιδιά μας να πολεμήσουν σε ξένη χώρα», είπε ο ισραηλινός διπλωμάτης, σχολιάζοντας την κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ.

«Την ώρα που μιλάμε υπάρχουν σημαντικές δυνάμεις που προσπαθούν να βρουν ιδέες και είμαστε ανοιχτόμυαλοι για αυτό», είπε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters. «Δεν επιθυμούμε να ξεκινήσουμε οποιαδήποτε χερσαία εισβολή οπουδήποτε... Προτιμούμε μια διπλωματική λύση», είπε.

Ισραήλ: Ίσως χρειαστεί χρόνο η επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ προσπαθεί η τρέχουσα στρατιωτική του εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη, δήλωσε ο ισραηλινός επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. Πρόσθεσε όμως, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους πριν από λίγο,  ότι το Ισραήλ ξέρει επίσης ότι η επιχείρηση μπορεί να χρειαστεί χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Χαγκάρι είπε επίσης ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε εκατοντάδες ρουκέτες στο Ισραήλ την Τρίτη. Σήμερα, περίπου 300 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ... τραυματίζοντας έξι πολίτες και στρατιώτες, οι περισσότεροι από αυτούς ελαφρά», είπε.

Πάνω από 560 οι νεκροί από τις επιθέσεις του Ισραήλ

Περισσότεροι από 558 είναι πλέον οι νεκροί στον Λίβανο από τις επιθέσεις του Ισραήλ. Πενήντα από τα θύματα είναι παιδιά. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε την Τρίτη πως μόνο από τις επιθέσεις του Ισραήλ τη Δευτέρα, οι νεκροί φτάνουν τους 558. Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ δήλωσ ότι από τους νεκρούς, 50 ήταν παιδιά.

Η Δευτέρα ήταν η πιο θανατηφόρα μέρα στον Λίβανο από το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1990, έπειτα από τους μεγάλης έκτασης βομβαρδισμούς του Ισραήλ, κατά τους οποίους επλήγησαν 1.600 στόχοι, σύμφωνα με τις IDF.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από ένα πλήγμα που εξαπέλυσε σήμερα το μεσημέρι το Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο της Υγείας του Λιβάνου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών μέσα σε δύο μέρες σε 564.

Το Ισραήλ έχει «έτοιμα περισσότερα χτυπήματα»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, είπε ότι η Χεζμπολάχ έχει υποστεί «εξαιρετικά σοβαρά πλήγματα» και το Ισραήλ έχει «έτοιμα περισσότερα πλήγματα».

Ο Γκάλαντ, απευθυνόμενος στους ισραηλινούς στρατιώτες την Τρίτη, είπε: «Η σημερινή Χεζμπολάχ δεν είναι η Χεζμπολάχ της προηγούμενης εβδομάδας. Η αλληλουχία των χτυπημάτων που αντιμετώπισε στη διοίκηση και τον έλεγχό της, οι επιχειρηματίες της, τα όπλα της, όλα αυτά είναι εξαιρετικά σοβαρά χτυπήματα».

«Έχουμε έτοιμα περισσότερα χτυπήματα, ξέρουμε τι να κάνουμε», πρόσθεσε σε δηλώσεις που μεταδίδουν οι Times of Israel.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κατηγορεί τον ΟΗΕ ότι αποποιείται τις ευθύνες του

Ο ΟΗΕ αποποιείται τις ευθύνες του σε ό,τι αφορά την αποτροπή των επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Απαντώντας σε σχόλια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Γκάλαντ έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ότι η Χεζμπολάχ κρατάει «όμηρο τον Λίβανο». Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι «ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει τη δράση της, ούτε εκπληρώνει τη θεμελιώδη υποχρέωσή του – να αποτρέψει τις επιθέσεις Χεζμπολάχ και να απαιτήσει την εφαρμογή του ψηφίσματος 1701» που προβλέπει τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει πως «ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου» και τόνισε πως «δεν πρέπει να μετατραπεί σε νέα Γάζα».

Με πληροφορίες από Times of Israel, BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν θα επαναληφθεί», είπε ο Στυλιανίδης στον Τούρκο ΥΠΕΣ για το περιστατικό με το λιμενικό

Πολιτική / «Δεν θα επαναληφθεί», είπε ο Στυλιανίδης στον Τούρκο ΥΠΕΣ για το περιστατικό με το λιμενικό

Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο Τούρκος ΥΠΕΣ Αλί Γερλίκαγια είχαν τηλεφωνική επικοινωνία - Τι λέει η Τουρκία για το περιστατικό - Επίθεση κεμαλιστών σε Ερντογάν για τα αφύλακτα σύνορα
LIFO NEWSROOM
O Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακάμπτει δημοσκοπικά μετά τις επιθέσεις σε Ιράν και Λίβανο

Διεθνή / O Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακάμπτει δημοσκοπικά μετά τις επιθέσεις σε Ιράν και Λίβανο

Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου ανέκτησε το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, μετά τις δολοφονίες των ανώτατων διοικητών της Χεζμπολάχ αλλά και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια
LIFO NEWSROOM
Λίβανος: Νεκρός ο επικεφαλής του τομέα πυραύλων της Χεζμπολάχ - Ξεπερνούν τους 560 οι νεκροί

Διεθνή / Λίβανος: Νεκρός ο επικεφαλής του τομέα πυραύλων της Χεζμπολάχ - Ξεπερνούν τους 560 οι νεκροί

Δεν πρέπει να υπάρξει ανάπαυλα για τη Χεζμπολάχ, λέει ο αρχηγός του στρατού - Ο στρατός ρίχνει φυλλάδια με «πολύ επικίνδυνο» barcode στον Λίβανο - Ο Λευκός Οίκος καλεί τους πολίτες των ΗΠΑ να φύγουν από τον Λίβανο
LIFO NEWSROOM