Η Κίνα απειλεί με κυρώσεις τον ιδιοκτήτη των Calvin Klein και Tommy Hilfiger

Η Κίνα απειλεί με κυρώσεις τον ιδιοκτήτη των Calvin Klein και Tommy Hilfiger Facebook Twitter
Tommy Hilfiger και Calvin Klein ανήκουν στην PVH Corp, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη / Φωτογραφία: Getty Images
0

Το Πεκίνο λέει ότι ερευνά τη λιανική εταιρεία μόδας PVH Corp, ιδιοκτήτρια των Calvin Klein και Tommy Hilfiger, επειδή αρνήθηκε να προμηθεύεται βαμβάκι από την περιοχή Σιντζιάνγκ, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις σε μια αμερικανική εταιρεία με σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα στην Κίνα.

Η ανακοίνωση της Τρίτης (23/9) από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ήρθε μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε πιθανή απαγόρευση της πώλησης ή της εισαγωγής έξυπνων οχημάτων στις ΗΠΑ που χρησιμοποιούν συγκεκριμένη κινεζική ή ρωσική τεχνολογία λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Το κινεζικό υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η PVH με έδρα τη Νέα Υόρκη, είναι ύποπτη για «παραβίαση των κανονικών αρχών των συναλλαγών της αγοράς», μποϊκοτάροντας το βαμβάκι που προέρχεται από τη δυτική περιοχή της Κίνας, τη Σιντζιάνγκ. Θα μπορούσε να της επιβληθούν κυρώσεις με την τοποθέτησή της στη λεγόμενη «λίστα αναξιόπιστων οντοτήτων» της χώρας, η οποία θα απαγόρευε στην εταιρεία να δραστηριοποιείται στην Κίνα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε αμερικανικές εταιρείες στη λίστα, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2019, καμία από τις οποίες δεν δραστηριοποιείται πολύ στην Κίνα επειδή είναι σε μεγάλο βαθμό κατασκευαστές αμυντικών προϊόντων. Η παρουσία τους στον κατάλογο σημαίνει ότι τους απαγορεύεται να εισάγουν, να εξάγουν και να επενδύουν στην Κίνα.

Σε δήλωση που απέστειλε στο CNN την Τετάρτη, η PVH δήλωσε ότι «διατηρεί αυστηρή συμμόρφωση με όλους τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς σε όλες τις χώρες και περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε». «Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου και θα απαντήσουμε σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς» προστίθεται. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της αλυσίδας εφοδιασμού του λιανοπωλητή, απαγορεύει την άμεση ή έμμεση προμήθεια από τη Σιντζιάνγκ. Οι ΗΠΑ άρχισαν να απαγορεύουν όλα τα αγαθά που παράγονται στην περιοχή τον Ιούνιο του 2022, μετά την ψήφιση ενός νόμου για την καταναγκαστική εργασία που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τον προηγούμενο χρόνο.

Σύμφωνα με την Έκθεση του 2018 για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έως και δύο εκατομμύρια Ουιγούροι και μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων με μουσουλμανική πλειοψηφία κρατούνται από το 2017 σε «ειδικά κατασκευασμένες ή μετασκευασμένες εγκαταστάσεις κράτησης στη Σιντζιάνγκ και υποβάλλονται σε εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια, σωματική κακοποίηση και παρατεταμένη κράτηση χωρίς δίκη λόγω της θρησκείας και της εθνικότητάς τους». 

Η Κίνα έχει περιγράψει τις εγκαταστάσεις αυτές ως «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης» και ισχυρίστηκε το 2019 ότι τα κέντρα αυτά έχουν κλείσει. Οι αξιωματούχοι αρνούνται σταθερά όλους τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ.

Η απαγόρευση από την Κίνα θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για την ιδιοκτήτρια εταιρεία των Calvin Klein και Tommy Hilfiger, η οποία -όπως και άλλες παγκόσμιες εταιρείες μόδας- έχουν μεγάλο κύκλο εργασιών στη χώρα. Η Calvin Klein έχει επίσης φυσική παρουσία σχεδόν σε κάθε κινεζική επαρχία. Στην ετήσια επισκόπηση του 2023 ανέφερε ότι «η Κίνα αποτελεί σημαντική μηχανή ανάπτυξης, η οποία αυξήθηκε πάνω από 20% σε τοπικό νόμισμα για το έτος». «Συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην αύξηση της συνολικής αναγνωρισιμότητας της μάρκας, ειδικά στην Κίνα, όπου τόσο η Calvin Klein όσο και η Tommy Hilfiger δεν έχουν διεισδύσει επαρκώς», πρόσθεσε.

Οι δυτικές μάρκες ένδυσης έχουν αντιμετωπίσει και στο παρελθόν πιέσεις στην Κίνα για τη θέση τους σχετικά με το βαμβάκι της Σιντζιάνγκ. Τον Μάρτιο του 2021, η σουηδική πολυεθνική H&M αποσύρθηκε από μεγάλα καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα και μπλοκαρίστηκε από πολλές μεγάλες εφαρμογές πλοήγησης, αναθεώρησης και αξιολόγησης. Αλλά οι αντιδράσεις έληξαν περίπου ένα χρόνο αργότερα και τα προϊόντα της αποκαταστάθηκαν στο διαδίκτυο.

*Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer η Ρωσία: «Λάθος να γίνονται εικασίες για το δυστύχημα»

Διεθνή / Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer στο Καζακστάν η Μόσχα: «Λάθος οι εικασίες για το δυστύχημα»

Αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η συντριβή στο Καζακστάν, στην οποία σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι την ημέρα των Χριστουγέννων, προκλήθηκε από πυρά ρωσικής αεράμυνας
LIFO NEWSROOM
Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Διεθνή / Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Οι λεγόμενες «προκλήσεις απομόνωσης» έχουν γίνει δημοφιλείς στην πλατφόρμα Douyin (η κινεζική έκδοση του TikTok), ιδιαίτερα φέτος, καθώς η κινεζική οικονομία σημειώνει αδύναμη ανάπτυξη
LIFO NEWSROOM