Γάζα: Ανήλικα κορίτσια με εγκαύματα έφτασαν στην Ιταλία μετά από μήνες αναμονής και πόνου

Γάζα: Τραυματισμένα κορίτσια έφτασαν στην Ιταλία για θεραπεία εγκαυμάτων, μετά από μήνες αναμονής και πόνου Facebook Twitter
0

Η μικρή Ζέινα που είναι δύο ετών, έφτασε μαζί με άλλους τραυματίες από τη Γάζα, στην Ιταλία, για να επουλώσει τις πληγές της.

Η δεξιά πλευρά του προσώπου, του λαιμού και του κρανίου της είναι σημαδεμένη με βαθιές, ακόμα ουλές, ύστερα από την έναρξη των συρράξεων, ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισαρήλ.

Τώρα όμως, η Ζέινα είναι ασφαλής, τρώει και κοιμάται, χωρίς να φοβάται από τους βομβαρδισμούς. Το μικρό κορίτσι είναι μία από τους 5.000 ανθρώπους στους οποίους έχει επιτραπεί να φύγουν από τη Γάζα για ειδική θεραπεία στο εξωτερικό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περισσότεροι από 22.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν υποστεί τραυματισμούς που άλλαξαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης - αλλά έχει επιτραπεί σε πολύ λιγότερους, να φύγουν από τη λωρίδα από τότε που έκλεισε, τον Μάιο, το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο.

«Ήταν μια μέρα γεμάτη εφιάλτες» λέει η μητέρα της Ζέινα, μεταφέρει το BBC. «Μαζί με την τετράχρονη αδελφή της, Λάνα έπαιζαν μαζί, αγκαλιάζονταν και έλεγαν η μία στην άλλη "σ' αγαπώ, σ' αγαπώ"» περιγράφει η μητέρα των δύο κοριτσιών, ενθυμούμενη τη στιγμή που βίωσαν μια τεράστια αεροπορική επιδρομή, πολύ κοντά στο σπίτι τους.

Η Ζέινα, τρομοκρατημένη, έτρεξε σφίγγοντας τη μητέρα της, η οποία κρατούσε μια κατσαρόλα με βραστή σούπα που χύθηκε πάνω στην κόρη της. «Το πρόσωπο και το δέρμα της έλιωναν μπροστά μου», λέει η μητέρα της. «Τη σήκωσα και βγήκα ξυπόλητη στο δρόμο».

Μαζί με τη Ζέινα ήταν και η Αλάα, μια 17χρονη που τραυματίστηκε σοβαρά σε αεροπορική επιδρομή στο σπίτι της στην πόλη της Γάζας στα τέλη του περασμένου έτους. Όταν τα δύο κορίτσια συναντήθηκαν, δημιουργήθηκε ένα συναισθηματικό δέσιμο ανάμεσά τους, από την πρώτη στιγμή.

Η Αλάα είπε: «Τη συμπάθησα αμέσως. Έχει υπομείνει τόσο πολύ πόνο για ένα τόσο μικρό παιδί. Είμαι μεγαλύτερη και μερικές φορές ο πόνος ήταν υπερβολικός για μένα». Η Αλάα ήταν για 16 ώρες παγιδευμένη κάτω από τα ερείπια και, όταν διασώθηκε, ανακάλυψε ότι ο πατέρας της, ήταν νεκρός. Το ίδιο και τα δύο αδέρφια της, οι σοροί των οποίων δεν ανασύρθηκαν ποτέ από τα ερείπια του τετραώροφου κτιρίου τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επανειλημμένα ζητήσει «πολλαπλούς διαδρόμους ιατρικής εκκένωσης» για τους τραυματισμένους Παλαιστίνιους. Λέει ότι μόνο 219 ασθενείς έχουν επιτραπεί να φύγουν από τον Μάιο. Η Ζέινα και ο Αλάα απομακρύνθηκαν χάρη στην επιμονή μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης με έδρα τη Βρετανία, το «Save a Child» και της «Kinder Relief» με έδρα τις ΗΠΑ.

«Αν θέλω να είμαι ειλικρινής, η Zeina και η Alaa είναι από τις τυχερές που κατάφεραν να φύγουν» λέει εκπρόσωπος της «Kinder Relief», που συνόδευσε τα κορίτσια από την Αίγυπτο στην Ιταλία. «Έχουμε παιδιά που παραπέμφθηκαν σε εμάς και πέθαναν περιμένοντας να φύγουν», πρόσθεσε για τα παιδιά από τη Λωρόδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικρίσεις κατά των New York Times για την «αγιογραφία» Νασράλα: «Ήθελε 'ισότητα' για όλες τις θρησκείες»

Διεθνή / Επικρίσεις κατά των New York Times για την «αγιογραφία» Νασράλα: «Ήθελε "ισότητα" για όλες τις θρησκείες»

Στο άρθρο των New York Times δεν αναφέρεται τίποτα αρνητικό για τον Νασράλα, παρότι ήταν ο επικεφαλής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης με πολύνεκρες επιθέσεις ανά τον κόσμο
LIFO NEWSROOM