Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέκτησαν την Βαλεντάρ - Γιατί θεωρείται «σημαντική» για τη συνέχεια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέκτησαν την Βαλεντάρ-Γιατί είναι σημαντική Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Βουλεντάρ, πόλη στρατηγικής σημασίας κοντά στο Ντόνεντσκ που ήταν στόχος των ρωσικών στρατευμάτων από την αρχή του πολέμου, το 2022. 

Την Τρίτη, 1/10, η πόλη έπεσε για πρώτη φορά στα χέρια των Ρώσων, με τους Ουκρανούς να αποσύρουν όλα τα ενεργά στρατεύματατά τους από την πόλη, ενώ οι Ρώσοι έχουν φτάσει σε «απόσταση αναπνοής».

Δεν έχει δημοσιευθεί ο επίσημος αριθμός των ουκρανικών απωλειών, αλλά η υποχώρηση τους σημαίνει ότι μάλλον αυτός θα είναι χαμηλός.

Για τα ρωσικά στρατεύματα, η κατάκτηση της Βουλεντάρ έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, καθώς λόγω της τοποθεσίας της, τους επιτρέπει κινηθούν βόρεια, προς τις πόλεις Κουράχοβε και Ποκρόβσκ, που θεωρούνται συγκοινωνιακοί πόλοι στην περιοχή.

Όσο για τα μελλοντικά σχέδια των Ρώσων, το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου αναφέρει ότι πρώτα θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να μπορούν να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις από την πόλη. Το κατά πόσο θα προχωρήσουν σε κατακτήσεις και στις γύρω περιοχές. 

Αυτό που καθιστά την Βουλεντέρ σημαντική είναι η τοποθεσία της, σε ένα ύψωμα ανάμεσα στα δύο μέτωπα του πολέμου, το ανατολικό και το νότιο. Ήταν η νοτιότερη πόλη που βρισκόταν υπό ουκρανικό έλεγχο και έτσι τώρα τα ρωσικά στρατεύματα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα.

Ωστόσο, ο κύριος στόχος των Ρώσων στην περιοχή είναι η πόλη Pokvovsk, που βρίσκεται περίπου 50 πιο βόρεια από την Βουλεντάρ. Θεωρητικά, οι Ρώσοι πλέον βρίσκονται σε θέση όπου μπορούν να απειλήσουν το νότιο μέρος της Pokvovsk, αλλά για να το κάνουν αυτό, ίσως αναγκαστούν να πάρουν κάποια ρίσκα, μιας και οι δύο πόλεις χωρίζονται από μία πεδιάδα που σύντομα θα γεμίσει λάσπη.

Όπως αναφέρει το Euronews, τα ρωσικά στρατεύματα θα δυσκολευτούν να περάσουν μέσα από την λάσπη και είναι πιθανό να περιμένουν, μέχρι να δουν πιο ευνοϊκές συνθήκες. Είναι πιθανόν, μάλιστα, αυτό ακριβώς να αξιολόγησε και η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία πριν αποφασίσει την απόσυρση των στρατευμάτων από την περιοχή.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Diddy: Τα social media εικάζουν ότι παρενόχλησε τον 15χρονο Τζάστιν Μπίμπερ

Διεθνή / Diddy: Τα δύο βίντεο που τροφοδοτούν τις θεωρίες πως παρενόχλησε τον 15χρονο Τζάστιν Μπίμπερ

«Ο Τζάστιν περνάει τις 48 ώρες του με τον Diddy. Περνάνε τέλεια, καλύτερα από ποτέ. Το πού περνάμε την ώρα μας και το τι κάνουμε, δεν μπορούμε ακριβώς να το αποκαλύψουμε, αλλά σίγουρα είναι το όνειρο κάθε 15χρονου» δήλωνε ο Diddy
LIFO NEWSROOM
Ο αυτοεξόριστος Χουάν Κάρλος γράφει τα απομνημονεύματά του: «Σκάνδαλα εν όψει...»

Διεθνή / Ο αυτοεξόριστος Χουάν Κάρλος γράφει τα απομνημονεύματά του: «Σκάνδαλα εν όψει...»

Για ποια οικονομικά σκάνδαλα και εξωσυζυγικές σχέσεις μιλά στο βιβλίο του ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, διερωτώνται όσοι -πιθανόν- εμπλέκονται στις σκοτεινές υποθέσεις - Έγραψα απομνημονεύματα διότι έχω την αίσθηση ότι μου κλέβουν την ιστορία μου, είπε ο Χουάν Κάρλος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ