Ο εμβληματικός «Δρόμος» του Μίμη Πλέσσα

Ο εμβληματικός «Δρόμος» του Μίμη Πλέσσα Facebook Twitter
Φωτ: NDP
0

Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης και πιανίστας Μίμης Πλέσσας, πέθανε μόλις μία εβδομάδα συμπληρώσει τα 100 χρόνια ζωής.

Ο μουσικοσυνθέτης με τις αμέτρητες επιτυχίες έφυγε από τη ζωή έχοντας αφήσει πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη.

Από τους πιο σημαντικούς και παραγωγικούς Έλληνες συνθέτες, που διένυε με χαρακτηριστική άνεση το φάσμα από την τζαζ και την ελαφριά μουσική έως το έντεχνο λαϊκό τραγούδι και τις μεγάλες μουσικές φόρμες, ο Μίμης Πλέσσας ξεχώρισε από πολύ νωρίς με το ταλέντο του στην Ελλάδα και διεθνώς. 

Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει όλους τους τομείς της μουσικής, στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Συνεργάστηκε με πληθώρα κορυφαίων τραγουδιστών (Ζωή Κουρούκλη, Νανά Μούσχουρη, Τζένη Βάνου, Γιοβάννα, Μαρινέλα, Ρένα Κουμιώτη, Γιάννης Βογιατζής, Γιάννης Πουλόπουλος, Τόλης Βοσκόπουλος, Στράτος Διονυσίου κ.α.), πολλούς από τους οποίους ανέδειξε μέσα από τα τραγούδια του. Τιμήθηκε επανειλημμένα με πλατινένιους και χρυσούς δίσκος, ενώ με το έργο του «Ο Δρόμος» κατέχει αδιαμφισβήτητα την πρώτη θέση στην ελληνική δισκογραφία.

Ο εμβληματικός «Δρόμος» του Μίμη Πλέσσα Facebook Twitter
Ο Μίμης Πλέσσας με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο κατά την παρασημοφόρηση τους από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον περασμένο Ιούνιο / Φωτ: Eurokinissi

Ο «Δρόμος» είναι τίτλος του δίσκου που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1969 από την Lyra και θεωρείται ο πιο εμπορικός στην Ελλάδα, με πάνω από 1.000.000 πωλήσεις.

Την μουσική έγραψε ο Μίμης Πλέσσας και τους στίχους των τραγουδιών ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Ο κύριος ερμηνευτής ήταν ο Γιάννης Πουλόπουλος, ενώ συμμετείχαν επίσης η Ρένα Κουμιώτη και η Πόπη Αστεριάδη. Ο δίσκος περιλαμβάνει τραγούδια που έχουν αφήσει εποχή στην ελληνική μουσική σκηνή, όπως το “Γέλαγε η Μαρία,” το “Φραγκοκλησά,” και το “Το Άγαλμα.”  Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο της Columbia. 

Τα τραγούδια που περιλαμβάνει το άλμπουμ είναι:

A1 Γιάννης Πουλόπουλος– Γέλαγε Η Μαρία

A2 Πόπη Αστεριάδη, Γιάννης Πουλόπουλος– Φραγκοκλησά

A3 Γιάννης Πουλόπουλος– Μέθυσ’ Απόψε Το Κορίτσι Μου

A4 Γιάννης Πουλόπουλος– Ο Τρελλός

A5 Ρένα Κουμιώτη– Πρώτη Φορά

A6 Γιάννης Πουλόπουλος– Πήρα Σύννεφο Δυο Τόπια

B1 Γιάννης Πουλόπουλος– Ξημερώνει Κυριακή

B2 Γιάννης Πουλόπουλος, Πόπη Αστεριάδη– Η Μυρσίνη Βάζει Τ’ Άσπρα

B3 Γιάννης Πουλόπουλος– Δώδεκα Μαντολίνα

B4 Γιάννης Πουλόπουλος– Το Άγαλμα

B5 Ρένα Κουμιώτη– Δώσε Μου Το Στόμα Σου

B6 Γιάννης Πουλόπουλος– Έπεφτε Βαθειά Σιωπή

Ο Μίμης Πλέσσας τιμήθηκε επανειλημμένα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ είχε λάβει πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Στην Ελλάδα, μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων, τιμήθηκε το 2000 για τα 50 χρόνια προσφοράς του στην ελληνική μουσική και τον πολιτισμό από τον Δήμο της Αθήνας με την απονομή του "Χρυσού Μεταλλίου της πόλης" σε μια μεγάλη συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ το 2001 του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά του στον πολιτισμό από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Επιπλέον, τιμήθηκε το 2002 για τα 50 χρόνια του στην ελληνική μουσική σκηνή στο Ηρώδειο από το Υπουργείο Πολιτισμού, το 2004 ως ο «Άνθρωπος της Χρονιάς» από τον υπουργό πολιτισμού στην τελετή των προσωπικοτήτων για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό και το 2005 με την ανάθεση από το Φεστιβάλ Αθηνών της εναρκτήριας συναυλίας για τον εορτασμό των 50 χρόνων του θεσμού. Το 2006 η Ακαδημία Προσωπικοτήτων τον τίμησε για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό και το 2007 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Ανδρέου σε ειδική εκδήλωση στο Πατριαρχείο.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρση Σωτηροπούλου στη LiFO: «Παραμένω ψύχραιμη»

Βιβλίο / «Παραμένω ψύχραιμη»: Η Έρση Σωτηροπούλου σχολιάζει στη LiFO τα προγνωστικά για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Θα γίνει η πρώτη Ελληνίδα που θα τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που τη θέλουν να «παίζει» ψηλά στη λίστα με τους πιθανούς νικητές του φετινού βραβείου;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ