Η Κίνα απαιτεί από δασκάλους να παραδώσουν τα διαβατήριά τους

Η Κίνα απαιτεί από τους δασκάλους να παραδώσουν τα διαβατήριά τους Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Οι αρχές της Κίνας απαιτούν από έναν αυξανόμενο αριθμό δασκάλων και άλλων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα να παραδώσουν τα διαβατήριά τους, καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σφίγγει τον έλεγχό του στην κοινωνία.

Η εκστρατεία συλλογής διαβατηρίων, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της λεγόμενης «διαχείρισης προσωπικών ταξιδιών στο εξωτερικό», επιτρέπει στους τοπικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους να ελέγχουν και να παρακολουθούν ποιος μπορεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό, πόσο συχνά και πού. Ο Σι Τζινπίνγκ εντείνει την ανάμειξη του κράτους στην καθημερινή ζωή, ενώ ο ισχυρός κρατικός μηχανισμός ασφαλείας της Κίνας επικεντρώνεται την εκστρατεία του κατά της ξένης κατασκοπείας.

Συνεντεύξεις με περισσότερους από 12 Κινέζους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και ανακοινώσεις από τα γραφεία εκπαίδευσης σε έξι πόλεις δείχνουν ότι οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια έχουν επεκταθεί σημαντικά από πέρυσι και περιλαμβάνουν εργαζομένους σε σχολεία και πανεπιστήμια, στην αυτοδιοίκηση και σε κρατικούς ομίλους. «Σε όλους τους δασκάλους και τους δημόσιους υπαλλήλους είπαν να παραδώσουμε τα διαβατήριά μας», δήλωσε δάσκαλος δημοτικού σχολείου σε μεγάλη πόλη της δυτικής επαρχίας Σιτσουάν.

«Αν θέλουμε να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό, πρέπει να υποβάλουμε αίτηση στο γραφείο εκπαίδευσης της πόλης και δεν νομίζω ότι θα εγκριθεί», δήλωσε ο δάσκαλος, ζητώντας να μην κατονομαστούν οι ίδιοι και η πόλη τους. Οι δάσκαλοι στην Yichang στην κεντρική επαρχία Hubei και σε μια άλλη πόλη στη γειτονική επαρχία Anhui δήλωσαν στους Financial Times ότι τους είπαν επίσης να παραδώσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα. Αυτό το καλοκαίρι, τις εβδομάδες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εκπαιδευτικοί από τρεις επαρχίες παραπονέθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

«Είχα σπουδάσει αγγλικά, το όνειρο της ζωής μου είναι να επισκεφθώ μια αγγλόφωνη χώρα, αλλά αισθάνομαι ότι αυτό πρόκειται να καταρρεύσει», έγραψε ένας δάσκαλος στα social media. Η συλλογή διαβατηρίων φαίνεται να βασίζεται σε εθνικούς κανονισμούς του 2003, οι οποίοι καθιέρωσαν ένα σύστημα περιορισμού των ταξιδιών για τους μεσαίου και υψηλού επιπέδου αξιωματούχους, και επέτρεψαν στις τοπικές αρχές να θέσουν κανόνες για τα διεθνή ταξίδια όλων των κρατικών υπαλλήλων.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει από καιρό θέσει ως προτεραιότητα την εμπέδωση πίστης στους μαθητές και έχει καταστήσει την πολιτική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών κεντρικό στοιχείο αυτών των προσπαθειών.

Για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις στα σχολεία τους και γενικά θα περιορίζονται σε ένα μόνο ταξίδι διάρκειας μικρότερης των 20 ημερών κάθε χρόνο. Οι εκπαιδευτικοί που αρνούνται να παραδώσουν τα διαβατήριά τους ή που ταξιδεύουν στο εξωτερικό χωρίς άδεια θα υπόκεινται σε «κριτική και εκπαίδευση» ή θα παραπέμπονται στην Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Κίνας, «ανάλογα με τη σοβαρότητα της υπόθεσής τους», καθώς και απαγόρευση ταξιδιών για δύο έως πέντε χρόνια.

«Οι περιορισμοί στο προσωπικό των κρατικών επιχειρήσεων φαίνεται να συνδέονται με μια αυξανόμενη εκστρατεία για την εξάλειψη της ξένης κατασκοπείας» εκτιμούν οι Financial Times.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM