Στο πειθαρχικό ο οπλίτης, μέλος της ΚΝΕ, που μίλησε σε αντιπολεμική εκδήλωση

Πειθαρχική διαδικασία για τον στρατιώτη που μίλησε σε αντιπολεμική εκδήλωση Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ
0

Πειθαρχική διαδικασία από τον στρατό ξηράς έχει κινηθεί σε βάρος του φαντάρου που μίλησε σε αντιπολεμική συγκέντρωση στην Ομόνοια το προηγούμενο Σάββατο.

Ο οπλίτης εμφανίστηκε φορώντας τη στολή του και τον μπερέ με το εθνόσημο στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ και εκφώνησε αντιπολεμική ομιλία, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για απόπειρα στοχοποίησης και τρομοκράτησης κληρωτού στρατευμένου, μέλους της ΚΝΕ, από βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του στη στήριξη της χώρας μας στο Ισραήλ και την αλληλεγγύη του στους λαούς της περιοχής.

Μεταξύ άλλων ο οπλίτης στην ομιλία του ανέφερε: «Οι νέοι στρατευμένοι που υπηρετούμε τη θητεία μας στεκόμαστε με ανησυχία απέναντι σε αυτή την κατάσταση και εκφράζουμε την αντίθεσή μας μας στον πόλεμο και την  εμπλοκή της Ελλάδας. Η συζήτηση μέσα στα στρατόπεδα είναι έντονη».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς χαρακτήρισε «αδιανόητο» αυτό που έκανε ο στρατιώτης, τονίζοντας ότι «ο στρατός πρέπει να υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα υπάρξει «πειθαρχική ποινή».

Συγκεκριμένα ο Πέτρος Παππάς είπε τα εξής: «Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να έχει τη γνώμη του, την πεποίθησή του, να συμμετέχει στις πορείες του κόμματος που ενδεχομένως ανήκει αλλά από κει και πέρα ο στρατός έχει συγκεκριμένους κανόνες. Δεν νοείται ένας άνθρωπος ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του, με τη στολή, να συμμετέχει σε κάτι τέτοιο, μιλώντας εξ ονόματος του στρατού. Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα μπορεί να εκτρέψουν την όλη κατάσταση. Ο στρατός πρέπει να υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες. Τελεία. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμο. Στον στρατό υπάρχει ιεραρχία, ο στρατός διασφαλίζει την ακεραιότητα της χώρας μας. Δεν νοείται να υπάρχει τέτοιου είδους πολιτικοποίηση σε έναν άνθρωπο πυο υπηρετεί τη θητεία του. Είναι αδιανόητο. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει και η αντίστοιχη πειθαρχική ποινή».

Οι παραπάνω δηλώσεις του βουλευτή του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Οι δηλώσεις του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Παππά σχετικά με τον στρατιώτη που συμμετείχε σε αντιπολεμική εκδήλωση, δεν εκφράζουν επ’ ουδενί τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Στη χώρα μας, οι κληρωτοί δεν στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Η συμμετοχή στρατιωτών σε πορείες, με κορυφαίο παράδειγμα αυτή του Πολυτεχνείου, αποτελεί πράξη τεράστιου ηθικού πολιτικού και ιστορικού συμβολισμού, εδώ και δεκαετίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και συνολικά η Αριστερά βρίσκεται διαχρονικά στην πρώτη γραμμή του κινήματος για τα δικαιώματα των στρατευμένων».

Ο Πέτρος Παππάς επανήλθε  και με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως διαστρεβλώθηκαν τα λεγόμενά του, ενώ διερωτήθηκε «τι θα γινόταν αν κάποιος στρατιωτικός έκανε πορεία κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Η εμφάνιση του φαντάρου προκάλεσε την αντίδραση και του βουλευτή της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη , ο οποιος με ανάρτησή του στο Χ έγραψε: «Η εικόνα στρατευσίμου να συμμετέχει ένστολος φορώντας το εθνόσημο σε συγκέντρωση πολιτικού κόμματος (του ΚΚΕ) και να εκφράζει πολιτικες θέσεις και θέσεις ενάντια στις αποφάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας είναι απαράδεκτη και παράνομη. Φαντάζομαι ήδη κινειται η πειθαρχική διαδικασία».

Πειθαρχικός έλεγχος σε ακόμα δύο στρατεύσιμους που εκφώνησαν ομιλίες με στολή σε κομματικές εκδηλώσεις

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η διαδικασία του πειθαρχικού ελέγχου, εκτός του οπλίτη που συμμετείχε στην εκδήλωση της Αθήνας επεκτείνεται και ακόμα δύο στρατεύσιμους οι οποίοι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις πολιτικού και κομματικού χαρακτήρα σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά, εκφωνώντας ομιλίες με στολή.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η εκφώνηση ομιλιών με στολή σε εκδηλώσεις πολιτικού και κομματικού χαρακτήρα αποτελεί παραβίαση των άρθρων των Προεδρικών Διαταγμάτων και Κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία του στρατού ξηράς. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ