«Τα 'χασα» είπε ο Ντέμης Χασάμπης περιγράφοντας το πώς αντέδρασε όταν έμαθε πως είναι ένας εκ των νικητών του φετινού Νόμπελ Χημείας.
Ο Ντέμης Χασάμπης και ο Τζον Τζάμπερ, που διευθύνουν την Deepmind της Google, «ανέπτυξαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να επιλύσουν πρόβλημα 50 ετών: την πρόβλεψη των πολύπλοκων δομών πρωτεϊνών», σημείωσε η επιτροπή για τη βράβευσή τους με το Νόμπελ Χημείας.
Το βραβείο μοιράζονται με τον Αμερικανό βιοχημικό Ντέιβιντ Μπέικερ που εργάστηκε «για τον υπολογιστικό σχεδιασμό πρωτεϊνών».
Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης των Χασάμπη - Τζάμπερ, το Alphafold2, επιτρέπει την πρόβλεψη της τρισδιάστατης δομής πρωτεϊνών με βάση το αμινοξύ τους. Οι δύο επιστήμονες, που βρισκόντουσαν μεταξύ των φαβορί, έχουν ήδη τιμηθεί με το βραβείο Λάσκερ το 2023.
«Από τη δεκαετία του 1970, ερευνητές προσπάθησαν να προβλέψουν τις δομές πρωτεϊνών με βάση το αμινοξύ τους, αλλά αυτό το έργο ήταν εμφανώς δύσκολο», υπογράμμισε η επιτροπή.
“It’s unbelievably special, it hasn’t really sunk in. It's the big one really!”
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2024
2024 chemistry laureate Demis Hassabis was still overwhelmed by the news when we spoke to him today. In this interview moments after the prize announcement, he talks about his passion for science… pic.twitter.com/h6m38zxyOR
«Με τη βοήθεια αυτού (του μοντέλου) τεχνητής νοημοσύνης, αυτοί πέτυχαν την πρόβλεψη της δομής σχεδόν του συνόλου των 200 εκατομμυρίων πρωτεϊνών που έχουν εντοπιστεί από τους ερευνητές», υπογράμμισε η επιτροπή, η οποία κατέληξε σημειώνοντας ότι οι ανακαλύψεις των επιστημόνων που βραβεύθηκαν φέτος «προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες».
«Έμεινα άναυδος και τα 'χασα για μερικά λεπτά», δήλωσε ο Χασάμπης στο πρακτορείο TT.
Αναφερόμενος στη δουλειά του με τον Τζάμπερ σημείωσε ότι «ήταν πραγματική πρόκληση για την υπολογιστική βιολογία».
«Χρησιμοποιήσαμε όλες τις σύγχρονες τεχνικές μηχανικής μάθησης και τις γνωστές δομές που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια και καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα ικανό να βρίσκει τη δομή σχεδόν όλων των πρωτεϊνών που είναι γνωστές στην επιστήμη», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ