Η αντίδραση του Ντέμη Χασάμπη για το Νόμπελ Χημείας: «Τα 'χασα»

Η αντίδραση του Ντέμη Χασάμπη για το Νόμπελ Χημείας: «Τα 'χασα» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

«Τα 'χασα» είπε ο Ντέμης Χασάμπης περιγράφοντας το πώς αντέδρασε όταν έμαθε πως είναι ένας εκ των νικητών του φετινού Νόμπελ Χημείας.

Ο Ντέμης Χασάμπης και ο Τζον Τζάμπερ, που διευθύνουν την Deepmind της Google, «ανέπτυξαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να επιλύσουν πρόβλημα 50 ετών: την πρόβλεψη των πολύπλοκων δομών πρωτεϊνών», σημείωσε η επιτροπή για τη βράβευσή τους με το Νόμπελ Χημείας.

Το βραβείο μοιράζονται με τον Αμερικανό βιοχημικό Ντέιβιντ Μπέικερ που εργάστηκε «για τον υπολογιστικό σχεδιασμό πρωτεϊνών». 

Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης των Χασάμπη - Τζάμπερ, το Alphafold2, επιτρέπει την πρόβλεψη της τρισδιάστατης δομής πρωτεϊνών με βάση το αμινοξύ τους. Οι δύο επιστήμονες, που βρισκόντουσαν μεταξύ των φαβορί, έχουν ήδη τιμηθεί με το βραβείο Λάσκερ το 2023.

«Από τη δεκαετία του 1970, ερευνητές προσπάθησαν να προβλέψουν τις δομές πρωτεϊνών με βάση το αμινοξύ τους, αλλά αυτό το έργο ήταν εμφανώς δύσκολο», υπογράμμισε η επιτροπή.

«Με τη βοήθεια αυτού (του μοντέλου) τεχνητής νοημοσύνης, αυτοί πέτυχαν την πρόβλεψη της δομής σχεδόν του συνόλου των 200 εκατομμυρίων πρωτεϊνών που έχουν εντοπιστεί από τους ερευνητές», υπογράμμισε η επιτροπή, η οποία κατέληξε σημειώνοντας ότι οι ανακαλύψεις των επιστημόνων που βραβεύθηκαν φέτος «προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες».

«Έμεινα άναυδος και τα 'χασα για μερικά λεπτά», δήλωσε ο Χασάμπης στο πρακτορείο TT.

Αναφερόμενος στη δουλειά του με τον Τζάμπερ σημείωσε ότι «ήταν πραγματική πρόκληση για την υπολογιστική βιολογία».

«Χρησιμοποιήσαμε όλες τις σύγχρονες τεχνικές μηχανικής μάθησης και τις γνωστές δομές που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια και καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα ικανό να βρίσκει τη δομή σχεδόν όλων των πρωτεϊνών που είναι γνωστές στην επιστήμη», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς το Καμερούν προσπαθεί να πείσει ότι ο πρόεδρός του δεν έχει πεθάνει

Διεθνή / Πώς το Καμερούν προσπαθεί να πείσει ότι ο πρόεδρός του δεν έχει πεθάνει

Η απουσία του Μπιά από δημόσιες εμφανίσεις, και ιδιαίτερα η ακύρωση της συμμετοχής του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη σύνοδο της Διεθνούς Οργάνωσης Γαλλοφωνίας στο Παρίσι, είχε τροφοδοτήσει φήμες για σοβαρή ασθένεια ή ακόμα και θάνατο
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινοί στρατιώτες απειλούν Νετανιάχου: Ή συμφωνείς σε εκεχειρία ή σταματάμε να πολεμάμε

Διεθνή / Ισραηλινοί στρατιώτες απειλούν Νετανιάχου: Ή συμφωνείς σε εκεχειρία ή σταματάμε να πολεμάμε

«Εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει αμέσως πορεία και δεν εργαστεί για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για να φέρει τους ομήρους στο σπίτι, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε», λένε οι Ισραηλινοί στρατιώτες
LIFO NEWSROOM
Beyoncé και Jay-Z αντέδρασαν για πρώτη φορά σε κατηγορίες που τους συνδέουν με την υπόθεση του Diddy

Διεθνή / Beyoncé και Jay-Z αντέδρασαν για πρώτη φορά σε κατηγορίες που τους συνδέουν με την υπόθεση του Diddy

Η τραγουδίστρια Jaguar Wright ήταν καλεσμένη του Piers Morgan και διαιώνισε με έναν τρόπο, τη φημολογία της εμπλοκής τους στην εγκληματική δράση του ράπερ, προκαλώντας την άμεση παρέμβαση του ζευγαριού
LIFO NEWSROOM