Ο φωτογράφος Daniel Botelho τράβηξε τη φωτογραφία του τεράστιου φεγγαρόψαρου πριν από δύο χρόνια αλλά την έχασε. Την ξαναβρήκε πρόσφατα και την έβαλε στο Facebook του – μέσα σε λίγες ώρες έγινε viral.
Ο Botelho βρήκε το ψάρι που λέγεται και Mola Mola αναζητώντας φάλαινες στον ωκεανό έξω από το Σαν Ντιέγκο.
Τα φεγγαρόψαρα μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα τέσσερα μέτρα αλλά είναι πολύ δύσκολο να φωτογραφηθούν γιατί είναι πολύ γρήγορα.
[via] φεγγαρόψαρο (Ιχθλ.).
Κοινή ονομασία των τετραοδοντόμορφων ιχθύων του είδους Mola mola, της οικογένειας των μολιδών. Πρόκειται για μεγάλο, πελαγικό ψάρι με περίεργη εμφάνιση, διαδεδομένο στις θερμές και εύκρατες θάλασσες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Μεσόγειος. Το φεγγαρόψαρο ,γνωστό στην αρχαία Ελλάδα με την ονομασία μύλη λόγω της ομοιότητάς του με μυλόπετρα, μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 4 μ. και σε βάρος τους 2 τόνους. Το ογκώδες σώμα του, που καλύπτεται από πολύ χοντρό και τραχύ δέρμα, είναι στρογγυλωπό και πλευρικά πιεσμένο και το κεφάλι του καταλήγει σε ένα αμβλύ, κοντό ρύγχος, χωρίς να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο σώμα. Τα άζυγα πτερύγια (κοιλιακό και ραχιαίο) είναι ανεπτυγμένα και στενόμακρα, τοποθετημένα στο ίδιο ύψος και κάθετα στον κύριο άξονα του σώματος.
Η ουρά απουσιάζει, ενώ τα θωρακικά και τα εδρικά πτερύγια είναι ατροφικά. Η ράχη του έχει χρώμα σταχτί, τα πτερύγια του είναι μαύρα και η κοιλιά του ασημόλευκη. Τα φεγγαρόψαρα συχνά επιπλέουν ανάσκελα, ενώ έχουν την ικανότητα να εκτελούν μεγάλα άλματα έξω από το νερό. Παρά τον μεγάλο όγκο τους, είναι ακίνδυνα και τρέφονται κυρίως με μέδουσες, πλαγκτόν, καρκινοειδή, μαλάκια ή άλλα ψάρια. Πρόκειται για ένα από τα γονιμότερα είδη ψαριών, αφού το θηλυκό μπορεί να παράγει μέχρι και 300 εκατ. αβγά. Το κρέας του δεν τρώγεται.
σχόλια