Τι λένε τα ζώα; Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην αποκωδικοποίηση της γλώσσας τους

Τι λένε τα ζώα; Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην αποκωδικοποίηση της γλώσσας τους Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ενσωματώνεται στην καθημερινότητα και την επιστήμη, με τα εργαλεία της να πρωταγωνιστούν σε όλο και περισσότερα πειράματα και μελέτες.

Μετά τη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της υγείας, της αγοράς, της εκπαίδευσης και των υπολογιστών, ήρθε η ώρα για μια ομάδα μελετητών, να τη χρησιμοποιήσουν για να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά στη γλώσσα των ζώων.

Ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα δημιουργεί τα απαραίτητα εργαλεία στην προσπάθεια να μεταφράσουν τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν ζώα, όπως για παράδειγμα, οι φάλαινες.

Από τον Μάιο του 2020, η Pratyusha Sharma και η ερευνητική της ομάδα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, ξεκίνησαν να αναλύουν μια σειρά δεδομένων, με την ελπίδα να βρουν για αρχή, ένα μοτίβο επικοινωνίας.

Σύμφωνα με το National Geographic, σε πρώτη φάση, η έρευνα επικεντρώθηκε σε δεδομένα που συνέλεξε μελέτη δεκαετίας, από τους θορύβους των φαλαινών, για να επικοινωνήσουν.

Η Sharma, που συνέβαλε στο έργο CETI-Cetacean Translation Initiative -μια προσπάθεια να κατανοήσουμε, σύμφωνα με τα λόγια της ομάδας, «τι λένε οι φάλαινες»- επισημαίνει ότι ο στόχος είναι απλός αλλά απίστευτα δύσκολος.

«Το CETI θέλει να μεταφράσει τη μη ανθρώπινη επικοινωνία» λέει. Έτσι, η Sharma και η υπόλοιπη ομάδα επιστράτευσαν τον δικό τους μη ανθρώπινο σύμμαχο, ένα υποτυπώδες πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης, για να βοηθήσει στην οργάνωση των ακουστικών ενδείξεων με εναλλακτικούς τρόπους και την περισυλλογή «περισσότερης έμπνευσης».

Το CETI ελπίζει ότι αν οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν τι συμβαίνει στο μυαλό των φαλαινών, θα προσεγγίσουν την κατανόηση και άλλων ζώων. Εκτός από την εκπλήρωση της περιέργειας και της ανάγκης για σύνδεση με τα ζώα, οι ερευνητές πιστεύουν, ότι με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλουν σημαντικά και στη διάσωση της πανίδας.

Στη δεκαετία του 1960, όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένες φάλαινες τραγουδούν μαζί, το έργο τους οδήγησε στην εξαιρετικά επιτυχημένη εκστρατεία Save the Whales (Σώστε τις φάλαινες) και στον νόμο για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήθηκαν οι πιθανότητες ο αστεροειδής 2024 YR4 να χτυπήσει τη Γη και είναι «μεγαλύτερες από ποτέ»

Τech & Science / Αυξήθηκαν οι πιθανότητες ο αστεροειδής 2024 YR4 να χτυπήσει τη Γη και είναι «μεγαλύτερες από ποτέ»

Η NASA δημοσίευσε νέα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι ο αστεροειδής 2024 YR4 μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Τα επίπεδα χλωρίωσης του νερού στην ΕΕ ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Τech & Science / Μελέτη: Η χλωρίωση του νερού στην ΕΕ πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η χλωρίωση του νερού αύξησε δραματικά το προσδόκιμο ζωής στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις αρνητικές συνέπειες της διαδικασίας δεκαετίες αργότερα
LIFO NEWSROOM