Ανάμεικτες αντιδράσεις από τους δυτικούς συμμάχους για το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας

Ανάμεικτες αντιδράσεις από τους δυτικούς συμμάχους για το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας Facebook Twitter
O πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
0

Το «σχέδιο νίκης» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον τερματισμό του σχεδόν τριετούς πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει λάβει μέχρι στιγμής ανάμεικτες αντιδράσεις από τους δυτικούς συμμάχους.

Το «σχέδιο νίκης» που περιέγραψε ο Ζελένσκι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιλαμβάνει μια επίσημη πρόσκληση προς την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την άδεια να χρησιμοποιεί δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία - δύο βήματα που οι σύμμαχοι του Κιέβου ήταν απρόθυμοι να υποστηρίξουν στο παρελθόν.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσει ο Ουκρανός πρόεδρος να εξασφαλίσει την υποστήριξη άλλων συμμάχων για τις προτάσεις που πιστεύει ότι είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και ενόψει τυχόν ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Αλλά αναλυτές λένε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι απίθανο να λάβει μια απόφαση πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, καθώς μπορεί να μην προσελκύσει τους ψηφοφόρους. «Φαίνεται να κάνουν πολύ λίγα πράγματα τώρα και να περιμένουν τις εκλογές», δήλωσε ο Φίλιπς Ο'Μπράιαν, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους στη Σκωτία. «Μεγάλο μέρος της στρατηγικής θα ζήσει ή θα πεθάνει στην Ουάσινγκτον» εξήγησε.

Αναλυτές δήλωσαν ότι το σχέδιο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ουκρανίας. Το χαρακτήρισαν επίσης φιλόδοξο, δεδομένων των φόβων των συμμάχων για κλιμάκωση με την πυρηνικά εξοπλισμένη Ρωσία.

. Η Ουκρανία είχε προηγουμένως εξασφαλίσει την υποστήριξη της Δύσης για αιτήματα που κάποτε θεωρούνταν μη ρεαλιστικά, όπως συστήματα αεράμυνας Patriot και αεροσκάφη F-16.

*Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ