Φλώρινα: Πώς δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα 14 άτομα - Σφραγίστηκε το ξενοδοχείο

Φλώρινα: Πώς δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα 14 άτομα - Σφραγίστηκε το ξενοδοχείο Facebook Twitter
0

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για το σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης, πιθανότατα από μονοξείδιο του άνθρακα, που σημειώθηκε σε ξενοδοχείο στο Λιμνοχώρι Φλώρινας, με 14 άτομα να καταλήγουν στο νοσοκομείο.

Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία που έσπευσαν άμεσα στην περιοχή, ενώ συναγερμός σήμανε στα Νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Φλώρινας.

Φλώρινα: Πώς είναι η κατάσταση της υγείας των ατόμων που δηλητηριάστηκαν

Μάχη να κρατηθεί στη ζωή δίνει ένας 48χρονος που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, ο οποίος δηλητηριάστηκε από τη διαρροή μονοξείδιου του άνθρακα τα ξημερώματα στο νέο ξενοδοχείο στο Αμύνταιο.

Ο 48χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας όπου διασωληνώθηκε, ενώ στη συνέχεια διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, όπου νοσηλεύεται στην ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ η κατάσταση του 48χρονου είναι κρίσιμη και για τα επόμενα 24ωρα με τον άνδρα να δίνει μάχη για την ζωή του. Η σύζυγος του νοσηλεύεται και αυτή σε σοβαρή αλλά καλύτερη κατάσταση στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Το ζευγάρι απο την Πάτρα είχε πάει για τριήμερο στην περιοχή της Φλώρινας και διέμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με τους υπόλοιπους επισκέπτες.

Εννέα άτομα που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Φλώρινας έλαβαν εξιτήριο. Επίσης, οι δύο από τους τέσσερις που νοσηλεύονται στην χειρουργική κλινική του Μποδοσάκειο νοσοκομείου Πτολεμαΐδας παίρνουν επίσης εξιτήριο. Οι άλλοι δύο θα παραμείνουν προληπτικά για νοσηλεία, μέχρι οι γιατροί να εξετάσουν εκ νέου το απόγευμα τα δεδομένα για την κατάσταση της υγείας τους.

Νωρίς το μεσημέρι αρκετοί από τους επισκέπτες επέστρεψαν στο ξενοδοχείο για να παραλάβουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και να αναχωρήσουν. Ένα ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη που μίλησε στο ΕΡΤNews, ανέφερε ότι αρχικά θεώρησαν πως πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση, αλλά άνοιξαν τα παράθυρα και αισθάνθηκαν καλύτερα. Ένα άλλο ζευγάρι, είπε πως απο νωρίς το βράδυ αισθανόταν περίεργα και εκδήλωσαν κάποια συμπτώματα.

Σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος, οι ηλικίες όλων των ατόμων που νοσηλεύονται ή νοσηλεύτηκαν από την διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα στο Λιμνοχώρι είναι άνω των 25 ετών. Από αυτούς 9 διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Φλώρινας, οι τέσσερις στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ενώ ένα άτομο διακομίσθηκε διασωληνωμένο στην Κοζάνη.

Για την επικινδυνότητα του μονοξειδίου του άνθρακα και τα προϊόντα ατελούς καύσης στον άνθρωπο μίλησε στο ΕΡΤNews η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται στο μονοξείδιο του άνθρακα, που είναι δύσκολα ανιχνεύσιμο, παρουσιάζουν διάφορα συμπτώματα.

Στις απλές καταστάσεις, σε μία ήπια δηλητηρίαση η εισπνοή αερίων μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία, ίλιγγο, σύγχυση, κόπωση και ταχύπνοια όμως εάν οι ποσότητες είναι μεγάλες τότε υπάρχουν επιπλοκές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και την καρδιά. Ειδικά, στις έγκυες γυναίκες μπορεί να προκαλέσει βλάβη ακόμα και στο έμβρυο.

Η άμεση μεταφορά των ατόμων στο νοσοκομείο ήταν σωστή και κρίσιμη, όπου έπρεπε να γίνει γρήγορη χορήγηση οξυγόνου 100 % το οποίο θα λειτουργήσει ως αντίδοτο στην όλη κατάσταση.

Επιπλέον αν υπάρχει άνθρωπος με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια δυσκολεύει η κατάσταση γιατί έχει υποκείμενο νόσημα που επιδεινώνει άμεσα την κατάσταση της υγείας του.

Φλώρινα: Πώς δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα 14 άτομα

Τα άτομα που ήταν στο ξενοδοχείο, μόλις άναψαν τα καλοριφέρ λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, ένιωσαν ξαφνικά αδιαθεσία απο μια μυρωδιά που δεν τους επέτρεπε να ανασάνουν. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το περιστατικό συνέβη αργά τη νύχτα, όταν οι επισκέπτες ένιωσαν δυσφορία, ναυτία και ζάλη. Ήταν γύρω στις 10:30 το βράδυ όταν ορισμένοι επισκέπτες αισθάνθηκαν κάποιες ζαλάδες, ίλιγγο και τάση για εμετό.  

Τα συμπτώματα όσο περνούσαν οι ώρες και κυρίως μετά τις 12 τα μεσάνυχτα εντάθηκαν και ήταν πολύ πιο έντονα. Κάποιοι λιποθύμησαν και χρειάστηκε να ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ που έσπευσε στην περιοχή, σημαίνοντας συναγερμό στα Νοσοκομεία. Το συμβάν ήταν όμως πιο σοβαρό για τους ενοίκους άλλων δωματίων, όπου χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Στο δωμάτιο όπου βρισκόταν ο 48χρονος από την Πάτρα με τη σύζυγο του, η Πυροσβεστική έσπασε από έξω τα παντζούρια καθώς και τα τζάμια που ήταν κλειστά και εισήλθαν στο δωμάτιο.

Στο μεταξύ, παραμένουν πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα καθώς το ξενοδοχείο είχε παραμείνει κλειστό για αρκετό καιρό. Ξανάνοιξε μετά από πλήρη ανακαίνιση πριν από ένα μήνα στις 13 Σεπτεμβρίου και είχε καινούργιο λέβητα αερίου. Οι έρευνες των Αρχών εστιάζονται στον σωλήνα διαφυγής των αερίων από την καύση στον λέβητα που είχε τοποθετηθεί χαμηλά στο κτίριο και ενδεχομένως τα αέρια αυτά να μπήκαν στο σύστημα εξαερισμού.  

Φλώρινα: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης και σφραγίστηκε το ξενοδοχείο 

Να σημειωθεί πως ο 53χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου συνελήφθη για παράβαση του ποινικού κώδικα περί σωματικής βλάβης και σωματικής βλάβης απο αμέλεια, ενώ την προανάκριση για τα ακριβή αίτια της διαρροής έχει αναλάβει το Α.Τ Αμυνταίου. Επί τόπου βρέθηκε και πραγματογνώμονας.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΤ – Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κοζάνης επέβαλε πρόστιμο πάνω από 10 χιλιάδες ευρώ επειδή ο ιδιοκτήτης δεν είχε προβεί σε δήλωση γνωστοποίησης λειτουργίας μονάδας υγειονομικού ενδιαφέροντος και για ανακριβή και αναληθή στοιχεία, που χρησιμοποίησε για την άδεια λειτουργίας.

Η άδεια λειτουργίας εκδίδεται ηλεκτρονικά, στην οποία διαπιστώθηκαν από την εν λόγω υπηρεσία οι παραβάσεις με αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία να προχωρήσει στην επιβολή προστίμου και σήμερα στην σφράγιση της ξενοδοχειακής μονάδας μετά και τα περιστατικά δηλητηρίασης των 14 ατόμων.

Την περασμένη εβδομάδα όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Αθανάσιος Τάσκας, η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου για το υγειονομικό τμήμα μετέβη στο ξενοδοχείο για έλεγχο και το βρήκε κλειστό.

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ