Τουρκία: 29.000 παιδιά κακοποιήθηκαν το 2023 - Ένα στα πέντε παιδιά εργάζεται σε χωράφια

Τουρκία: 29.000 παιδιά κακοποιήθηκαν το 2023 - Ένα στα πέντε εργάζεται σε χωράφια Facebook Twitter
0

Η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Γκιουλιζάρ Μπιτσέρ Καρατζά στις 27 Οκτωβρίου μοιράστηκε εντυπωσιακά στοιχεία και στατιστικά στην ομιλία της για τα παιδιά και την πολιτική, ζητώντας παράλληλα μια ολοκληρωμένη πολιτική και προϋπολογισμό για τα παιδιά.

Η Ένωση Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Κοινωνικών Υπηρεσιών διοργάνωσαν το IV. Συνέδριο Προστασίας του Παιδιού για την επέτειο της υπογραφής από την Τουρκία της Σύμβασης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική κακοποίηση. Η Τουρκία υπέγραψε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση, που υπογράφηκε στο Λανζαρότε στις 25 Οκτωβρίου 2007, δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα και τέθηκε σε ισχύ στις 10 Σεπτεμβρίου 2011. Η Καρατζά αμφισβήτησε το εάν οι απαιτήσεις αυτής της σύμβασης είχαν εκπληρωθεί στην Τουρκία και τόνισε την ανάγκη για έναν μηχανισμό και προσέγγιση βασισμένη στα δικαιώματα των παιδιών για την πρόληψη κάθε μορφής βίας και κακοποίησης κατά των παιδιών. 

Σημείωσε ότι το 83% από τα 29.000 κακοποιημένα παιδιά ήταν κορίτσια. Το 2023, δεκατέσσερα κορίτσια σκοτώθηκαν και 32 αυτοκτονίες παιδιών σημειώθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2024.  Η Καρατζά υποστήριξε ότι το κοινοβούλιο και τα υπουργεία δεν εκπλήρωσαν τις απαιτήσεις του για να απαντήσουν σε επίσημες έρευνες.

Κατά την τρέχουσα βουλευτική τετραετία υποβλήθηκαν 1.615 βουλευτικές ερωτήσεις για θέματα που αφορούν τα παιδιά. Από αυτά, μόνο το 11% απαντήθηκαν εντός της προθεσμίας. Ένα άλλο 44% δημοσιεύτηκε στις επίσημες εφημερίδες επειδή δεν απαντήθηκαν. Από την άλλη, 560 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις αφορούσαν κατάχρηση. Μόνο 69, ή το 12% από αυτές απαντήθηκαν εντός της προθεσμίας. 

Η Καρατζά έθιξε μια ποικιλία θεμάτων που κυμαίνονται από τη φτώχεια έως την ασφάλεια. Δήλωσε: «Στην Τουρκία, ένα στα τρία παιδιά πηγαίνει στο σχολείο πεινασμένο. Ένα στα πέντε παιδιά ζει με γονείς εκτεθειμένους σε ακραία φτώχεια. Ενώ η αρχή του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και να διαφυλαχθεί με μια συνολική προοπτική και στις δύο νομοθεσίες και την πρακτική, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και οι επαγγελματίες σε πολλούς τομείς συνεχίζουν να λειτουργούν με τρόπους που δυστυχώς λειτουργούν ενάντια στο όφελος του παιδιού».

Η Καρατζά περιέγραψε λύσεις για την καταπολέμηση των προκλήσεων που αντιμετώπισαν τα παιδιά στην Τουρκία. «Εμείς οι ενήλικες είμαστε υπεύθυνοι για την πρόληψη κάθε μορφής παραμέλησης και κακοποίησης υιοθετώντας την αρχή «το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού» σε κάθε νομικό κανονισμό και πρακτική που εφαρμόζεται».

Το 37% των παιδιών της χώρας εργάζονται στα χωράφια

Η παιδική εργασία στη γεωργία είναι ένα τραγικό και παραγνωρισμένο ζήτημα στην Τουρκία, παρά τις διεθνείς συμβάσεις και τους εγχώριους νόμους που την απαγορεύουν. Περίπου το 37% των παιδιών που εργάζονται στη χώρα βρίσκονται στη γεωργία, καθιστώντας τη φτώχεια τον κυριότερο λόγο. Γονείς που αδυνατούν να βρουν άλλες επιλογές ωθούν τα παιδιά τους σε σκληρή εργασία.

Παρά την ύπαρξη 10 διαφορετικών κανονισμών που απαγορεύουν την παιδική εργασία, οι νόμοι αυτοί παραμένουν κενό γράμμα. Ο Ερτάν Καραμπιγίκ, ιδρυτής του Εργαστηρίου Ανάπτυξης, τονίζει ότι η παιδική εργασία δεν είναι παρά το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας φτώχειας και κοινωνικής ανασφάλειας, με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας να παραμένουν ανεφάρμοστες.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το 2023 δείχνουν μια ανησυχητική αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των παιδιών ηλικίας 15-17 ετών στο εργατικό δυναμικό. Το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 22,1%, από 18,7% το 2022 και 16,4% το 2021.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Πελικό: Γυναίκα αστυνομικός κρέμασε μια κόκκινη καρδιά απέναντι από το δικαστήριο της Αβινιόν

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Γυναίκα αστυνομικός κρέμασε μια κόκκινη καρδιά απέναντι από το δικαστήριο της Αβινιόν

Η καρδιά είναι κατασκευασμένη από χαρτόνι και γράφει επάνω «Με τη Ζιζέλ» - «Έχουμε καθήκον να δείξουμε στη Ζιζέλ ότι είμαστε μαζί της», δήλωσε η αστυνομικός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Παγκόσμια πρωτοτυπία» - Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποθεώνουν τον Έλληνα που αφαιρεί όγκους από το φρύδι

Διεθνή / «Παγκόσμια πρωτοτυπία» - Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποθεώνουν τον Έλληνα που αφαιρεί όγκους από το φρύδι

Ο νευροχειρουργός, Αναστάσιος Γιαμουριάδης, μονοπώλησε το ενδιαφέρον των media, όταν έγινε γνωστή η νέα τεχνική που ανέπτυξε - Μπορεί να αφαιρέσει όγκο που έχει το μέγεθος ενός μήλου
LIFO NEWSROOM
H Μις Γαλλία αποκάλυψε για πρώτη φορά την σπάνια ασθένεια με την οποία διαγνώστηκε σε ηλικία 8 ετών

Διεθνή / H Μις Γαλλία αποκάλυψε για πρώτη φορά την «αόρατη» ασθένεια με την οποία διαγνώστηκε σε ηλικία 8 ετών

Η 21χρονη Ιβ Ζιλ αποκάλυψε πως πάσχει από παροξυσμική δυσκινησία, μια σπάνια νευρολογική ασθένεια - «Έχω μια αόρατη ασθένεια, αλλά ξέρω πώς να ζω με αυτήν», δήλωσε συγκινημένη η Μις Γαλλία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Οσμή σκανδάλου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον Καρίμ Χαν

Διεθνή / Οσμή σκανδάλου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον Καρίμ Χαν

Ερωτήματα για το αν ο ΔΟΜ προσπάθησε να κουκουλώσει το θέμα - Ο Καρίμ Χαν αρνείται ισχυρισμούς ότι προέτρεψε επανειλημμένα το φερόμενο θύμα να απορρίψει τις κατηγορίες
LIFO NEWSROOM