O Συνήγορος του Πολίτη έχει πλέον το δικό του γραφείο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης
Ένας θεσμός κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας.
ADVERTORIAL
Έναν πολύτιμο σύμμαχο στη μάχη για διαφάνεια, χρηστή διακυβέρνηση και δικαιοσύνη έχουν εδώ και λίγους μήνες στη διάθεσή τους οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το Γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος διαθέτει πλέον «βάση» στην πόλη, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας.
Η ίδρυση του γραφείου του Συνηγόρου του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα στην «καρδιά» της πόλης, στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο και είναι το αποτέλεσμα προσπάθειας ετών για επέκταση των υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
Με τη λειτουργία του γραφείου, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών έχουν πλέον άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες που προάγουν τη διαφάνεια, την καταπολέμηση της αναποτελεσματικής διοίκησης και την ενίσχυση της λογοδοσίας.
Σε μια εποχή όπου η λογοδοσία και η διαφάνεια θεωρούνται βασικά ζητήματα, το γραφείο συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημόσιους θεσμούς. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, που μέχρι σήμερα έπρεπε να απευθυνθούν στο κεντρικό γραφείο της Αθήνας, έχουν πλέον την ευκαιρία να εξυπηρετούνται πιο άμεσα, λύνοντας γρηγορότερα προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.
Και μπορεί οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας να απολαμβάνουν εδώ και λίγους μήνες τη θεσμική αυτή τομή, ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι το Γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη στη Θεσσαλονίκη και η λειτουργία του είναι ένα έργο που δεν θα επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό. Και αυτό γιατί συνδέεται με το πρόγραμμα «Χρηστή Διακυβέρνηση, Θεσμοί, Διαφάνεια», το οποίο συγχρηματοδοτείται από τα EEA Grants.
Ένας θεσμός κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας
Πρόκειται για έναν θεσμό που συμπληρώνει προσεχώς τα 30 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας και έρχεται να επιβεβαιώσει στην πράξη πώς η διεθνής συνεργασία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών, να τονώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να στηρίξει το περιβάλλον, ακόμη και να αλλάξει τη λειτουργία φορέων και οργανισμών προς το καλύτερο.
Με τη χρηματοδοτική στήριξη της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, τα ΕΕΑ Grants στοχεύουν στη μείωση των ανισοτήτων σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Εδώ και τρεις δεκαετίες τα EEA Grants μπορεί να κινούνται κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας, αλλά βρίσκονται πίσω από πολλά εμβληματικά έργα, τα οποία στοχεύουν σε μια πιο πράσινη και ανταγωνιστική Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας EEA Grants, μόνο για την περίοδο 2014-2021 διατέθηκαν περίπου 2,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 116,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν την Ελλάδα, για να κάνουν αυτό το όραμα μια απτή πραγματικότητα. Αυτά τα κονδύλια δεν ήταν απλώς ένας οικονομικός πόρος, αλλά έχουν εξελιχθεί σε καταλύτη για την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική ένταξη, φέρνοντας πρακτικές λύσεις σε κρίσιμες προκλήσεις της ελληνικής κοινωνίας.
Συνολικά, η Ελλάδα έχει εκμεταλλευτεί αυτά τα κονδύλια για την υποστήριξη πέντε προγραμμάτων σε διάφορους τομείς, που θεωρούνται σημαντικοί για την ανάπτυξή της σε πεδία αιχμής όπως η κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων, η διαχείριση υδάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας, η διακυβέρνηση και η ενίσχυση του συστήματος ασύλου.
Μιλώντας για το θεσμό και τον εορτασμό των 30 ετών από τη θέσπιση των EEA Grants, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε: «Η συμπλήρωση 30 χρόνων του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου στην Ελλάδα, σηματοδοτεί αφενός μια ευκαιρία απολογισμού του πλούσιου έργου που σχετίζεται με τη λειτουργία και το αποτέλεσμα των προγραμμάτων των EEA Grants, αφετέρου μια αφορμή για την περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνση των ήδη πολύ στενών σχέσεων της χώρας μας με τις δότριες χώρες».
Από την πλευρά της η πρέσβειρα της Νορβηγίας σημειώνει: «Το 2024 σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεργασία Νορβηγίας και Ελλάδας. Εδώ και 30 χρόνια οι δυο χώρες μας συνεργάζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αγορές ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο. Είμαστε περήφανοι που γιορτάζουμε αυτή την επέτειο. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους ανθρώπους, τους οργανισμούς και τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετείχαν στην επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων και θετικών αλλαγών».
Στην Ελλάδα τα EEA Grants κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα τομέων, από την ενίσχυση ευπαθών ομάδων, όπως οι Ρομά και οι πρόσφυγες, έως τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της διαχείρισης φυσικών πόρων. Σημαντική είναι η συμβολή τους στη βελτίωση του εθνικού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης, όπου η δημιουργία δομών υποδοχής και ταυτοποίησης νέων αφίξεων ήταν κρίσιμη. Παράλληλα, επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη διαχείριση φυσικών πόρων συνέβαλλαν στη βιωσιμότητα και την οικολογική ισορροπία.
Η Ελλάδα, μέσα από τα EEA Grants, δεν απέκτησε απλώς πρόσβαση σε πόρους, αλλά και μια ευκαιρία να αναπτύξει νέα εργαλεία, να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και να προωθήσει τις διμερείς σχέσεις με τις χώρες-δωρητές. Τα οφέλη αυτής της πρωτοβουλίας είναι μακροπρόθεσμα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας και ανοίγοντας δρόμους για καινοτόμες λύσεις στα σύγχρονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα EEA Grants εδώ.