Την προσωπική του δέσμευση ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω επαναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στην «Sueddeutsche Zeitung». Ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ προειδοποιεί για τους κινδύνους από ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Επισημαίνει δε ότι εάν δεν εκταμιευθεί καθόλου η επόμενη δόση του δανείου, «η Ελλάδα χρεοκοπεί».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που αναδημοσιεύει το Real.gr:
SZ: Η Ελλάδα βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης. Γνωρίζετε προσωπικά ανθρώπους που έχουν πληγεί;
Α. Σαμαράς: Ναι και δεν είναι μόνο άνθρωποι από τις πιο φτωχές τάξεις. Γνωρίζω τον πρώην ιδιοκτήτη ενός εργοστασίου χαρτιού. Δεν πλήρωσε τους φόρους του. Πριν από αυτό όμως, το κράτος δεν πλήρωσε οφειλές του στον επιχειρηματία. Τώρα απειλείται με φυλάκιση. Αυτό είναι άδικο. Το κράτος οδήγησε ανθρώπους στον γκρεμό, χρωστάει πλέον σε ελληνικές εταιρείες επτά δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό στραγγαλίζει την οικονομία. Για αυτό πρέπει, μέσα από την επόμενη δόση δανείου, να πληρώσουμε και ένα μέρος αυτών των ανοιχτών λογαριασμών.
SZ: Στην Αθήνα υπάρχουν όλο και περισσότεροι άστεγοι. Μιλάτε με κανέναν;
Α. Σαμαράς: Μιλάω συνεχώς με πολλούς ανθρώπους. Μόλις σήμερα ήμουν στο κέντρο της πόλης. Συναντώ και αγρότες, οι οποίοι δεν ξέρουν αν θα πρέπει να συμβουλεύσουν τα παιδιά τους να αναλάβουν το κτήμα. Τώρα υπάρχει πάλι ο κίνδυνος να μεταναστεύσουν οι άνθρωποι. Ζήσαμε αυτή την απώλεια ταλέντων ήδη μια φορά, όταν πολλοί Έλληνες πήγαν στην Γερμανία ως «Gastarbeiter». Εξελέγην στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά το 1977. Δεν έχω δει τη χώρα ποτέ σε μια τόσο άσχημη κατάσταση. Τώρα έχουμε μόνο έναν δρόμο. Πρέπει να αλλάξουμε την πορεία και να κατευθύνουμε τα πάντα προς την ανάπτυξη. Δεν μου είναι τόσο σημαντικό εάν θα επανεκλεγώ. Θέλω να αλλάξω τη χώρα.
SZ: Οι Γερμανοί κομματικοί σας φίλοι δεν σας πιστεύουν. Ο υπουργός Οικονομικών της CSU Μάρκους Σέντερ θέλει να πετάξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ ήδη πριν από τα Χριστούγεννα.
Α. Σαμαράς: Βασίζομαι στους πολιτικούς οι οποίοι λένε το αντίθετο. Μια έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν για μας καταστροφική. Η ανεργία θα υπερέβαινε σίγουρα το 40%. Οι Έλληνες ήδη έχασαν 35% του βιοτικού τους επιπέδου. Θα έχαναν από ό,τι απέμεινε και άλλο ένα 70% και θα έπαιρνε πολλά χρόνια για να ανακάμψουν. Αυτό θα ήταν αβάσταχτο, όχι μόνο για εμάς. Θα ήταν πολύ κακό και για την Ευρώπη.
SZ: Τι εννοείτε με αυτό;
Α. Σαμαράς: Η κοινωνική αναταραχή, την οποία θα προκαλούσε μια τέτοια κατάσταση στην Ελλάδα, θα μπορούσε να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες και να προκαλέσει ένα βαθύ τραύμα στην Ευρώπη. Δείτε και την γεωπολιτική μας θέση. Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε στα σύνορά μας ένα τσουνάμι παράνομων προσφύγων. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τόσο εκτεθειμένη θέση ώστε δεν θα έπρεπε να αποσταθεροποιηθεί. Κάποιοι όμως θέλουν προφανώς η Ελλάδα να γίνει η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης.
SZ: Τι θέλετε όμως να κάνετε συγκεκριμένα για να πάτε την Ελλάδα μπροστά;
Α. Σαμαράς: Θα υλοποιήσουμε ό,τι έχουμε υπογράψει. Δεν θα παίξουμε με τις λέξεις. Είμαστε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Το νέο μας πρόγραμμα λιτότητα περιλαμβάνει 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Περιμένω ότι οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες και ότι μετά θα γίνει ψηφοφορία στη Βουλή.
SΖ: Είστε πολύ χρόνο στην πολιτική. Κάποιοι λένε: “Ο Σαμαράς είναι μέρος τους συστήματος, δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα”.
Α. Σαμαράς: Ξέρετε, ο καθένας από εμάς έχει ένα επαναστατικό στοιχείο. Αν κοιτάξετε το βιογραφικό μου, βλέπετε ότι έχω ήδη αποδείξει αυτό το στοιχείο συχνά.
SZ: Αλλά γιατί θα έπρεπε οι πολίτες της Ευρώπης να πιστέψουν ότι η Ελλάδα επιτέλους μεταρρυθμίζεται;
Α. Σαμαράς: Ναι, πολλά πήγαν στραβά. Είναι ακριβές ότι πολλοί Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα σταματήσει. Μόλις είχαμε ένα συμβάν στην Ύδρα.
SZ: Όπου η Αστυνομία συνέλαβε έναν φοροφυγά και κατόπιν αυτού οργισμένοι πολίτες έκοψαν το ρεύμα στο αστυνομικό τμήμα.
Α. Σαμαράς: Κάτι τέτοιο δεν θα υπάρξει πλέον. Επιβάλλουμε τον Νόμο. Όπως και σε ένα εργοστάσιο χαλυβουργίας το οποίο ήταν μπλοκαρισμένο επί εννέα μήνες από συνδικαλιστές. Δώσαμε τέλος σε αυτό, μέσω μιας αστυνομικής επιχείρησης. Η επιχείρηση λειτουργεί ξανά. Και δεν θα επιτρέψουμε πλέον λιμενεργάτες να εμποδίζουν, ειδικά σε μια χώρα τουρισμού, επιβάτες από κρουαζιερόπλοια να αποβιβαστούν. Στέλνουμε το μήνυμα ότι το μήνυμα ότι τα πράγματα αλλάζουν. Οι υπουργοί μου πρέπει να παραιτηθούν από ένα μέρος του μισθού τους. Εγώ παίρνω μόνο όσα ένας βουλευτής.
SZ: Αυτή η σκέψη της απάρνησης δεν έχει ακόμη φτάσει στους πλούσιους φίλους σας. Αυτοί πετούσαν και αυτό το καλοκαίρι στη Μύκονο αστακούς.
Α. Σαμαράς: Μπορούν να πετούν αστακούς όσο θέλουν, εφόσον πληρώνουν τους φόρους τους.
SZ: Και πώς θα τους υποχρεώσετε;
Α. Σαμαράς: Θα συνάψουμε πχ μια φορολογική συμφωνία με την Ελβετία, ακριβώς όπως το σχεδιάζει και η Γερμανία. Ο καθένας πρέπει να καταλάβει ότι στην Ελλάδα πρέπει κάτι να αλλάξει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
SZ: Την Παρασκευή επισκέπτεστε την Άγκελα Μέρκελ. Τι ελπίζετε;
Α. Σαμαράς: Αυτή είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό ως Αρχηγός της κυβέρνησης. Πρέπει να είναι η έναρξη ενός μονοπατιού αισιοδοξίας. Το χρειαζόμαστε. Λυπούμαι που η γερμανοελληνική φιλία έχει τόσο επιβαρυνθεί. Ειπώθηκαν πολλά αρνητικά πράγματα από τις δύο πλευρές, θα έπρεπε αυτά τώρα να τα βάλουμε στην άκρη. Δεν πρόκειται μόνο για λεφτά και αριθμούς, πρόκειται και για πολιτική και ιστορία. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν εργαστεί στην Γερμανία, μάλλον δεν υπάρχει καμία οικογένεια στη βόρεια Ελλάδα χωρίς αυτή την εμπειρία. Και εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί τουρίστες έμαθαν να αγαπούν τη χώρα μας. Αυτό συνδέει, αυτό είναι η κοινή μας ιστορία.
SZ: Παραταύτα πολλοί Γερμανοί αμφιβάλλουν για την ελληνική μεταρρυθμιστική βούληση.
Α. Σαμαράς: Σας διαβεβαιώ. Θα το πετύχουμε. Η Ελλάδα θα αλλάξει και εμείς είμαστε αποφασισμένοι για αυτό. Αλλά χρειάζεται προσοχή να μην αποθαρρυνθούν οι επενδυτές. Κάθε φορά που ένας Γερμανός, Ολλανδός ή Αυστριακός πολιτικός αναφέρεται σε έξοδό μας από το ευρώ σκέφτομαι “πώς να ιδιωτικοποιήσω τις κρατικές επιχειρήσεις; Ποιος επιχειρηματίας επενδύει ευρώ σε εμάς, εάν είναι πιθανό να πάρει πίσω δραχμές;”
SZ: Τι λέτε στους Γερμανούς οι οποίοι φοβούνται ότι θα χάσουν τα λεφτά ους από τα δάνεια βοήθειας;
Α. Σαμαράς: Οι Γερμανοί θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους, το εγγυώμαι προσωπικά. Και όλοι οι άλλοι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Θα εκπληρώσουμε πλήρως τις υποχρεώσεις μας.
SZ: Θα καλέσετε την Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα; Ως Καγκελάριος δεν έχει έρθει ποτέ από την έναρξη της κρίσης.
Α. Σαμαράς: Αισθάνομαι έναν ιδιαίτερη σχέση με την Άγκελα Μέρκελ. Μου είπε στο τηλέφωνο ότι ο πατέρας της ήταν ιερέας και ότι είχε το ίδιο πρόβλημα με τα μάτια, όπως εγώ με την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Βεβαίως θα την προσκαλέσω. Αλλά την χρονική στιγμή θα την συζητήσω πρώτα με την ίδια.
SZ: Τελευταία λεγόταν ότι θέλετε στο Βερολίνο να ζητήσετε επιμήκυνση για να μπορείτε να εκπληρώσετε τον στόχο του ελλείμματος το 2016 αντί το 2014.
Α. Σαμαράς: Πρώτα από όλα, η κυβέρνησή μας σέβεται τις υποχρεώσεις της. Κάποια πράγματα μπορεί να πρέπει να αλλάξουν για να στηρίξουμε τις προσπάθειές μας. Αλλά πρώτα πρέπει να δείξουμε ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας.
SZ: Πόσα επιπλέον χρήματα χρειάζεστε, εάν εκπληρώσετε τον στόχο το 2016;
Α. Σαμαράς: Δεν ζητάμε άλλα χρήματα. Αυτή η συζήτηση είναι εντελώς λάθος. Πρέπει να επιταχύνουμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Η οικονομία μας ήδη συρρικνώθηκε κατά 27%. Είμαστε στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης και όλοι πιστεύουν ότι θα συνεχίσει έτσι και το 2013. Αυτό είναι νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ. Έχουμε πάνω από 50% ανεργία στους νέους. Χρειαζόμαστε λίγο φως στην άκρη του τούνελ.
SZ: Θέλετε επιείκεια από τους ευρωπαίους εταίρους σας. Τι προσφέρετε για αυτό; Η ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων πχ έπρεπε μέχρι το 2015 να αποδώσει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Α. Σαμαράς: Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτα. Τώρα αυτό θα το αλλάξουμε γρήγορα. Θα το καταστήσω σαφές και κατά την επίσκεψή μου στην Γερμανία.
SZ: Συγκεκριμένα. Πόσο θα ιδιωτικοποιήσετε τώρα;
Α. Σαμαράς: Στόχος μας είναι να κερδίσουμε 30 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2016, αλλά θα κάνουμε και ακόμη περισσότερα. Εγώ λέω, γιατί δεν πουλάμε και τον Σιδηρόδρομο; Ή, γιατί πρέπει το κράτος να έχει γραφεία στοιχημάτων; Η Ελλάδα είναι πολύ πλούσια σε πόρους.
SZ: Τι άλλο θα αλλάξετε;
Α. Σαμαράς: Έχουμε πάρα πολλή γραφειοκρατία. Στις ΗΠΑ αυτό αποκαλείται «red tape». Στο μέλλον εμείς θα στρώσουμε στους επενδυτές «κόκκινο χαλί».
SZ: Μεγάλα λόγια.
Α. Σαμαράς: Όχι! Μέχρι τώρα έπρεπε ένας επενδυτής να τρέχει σε διάφορες υπηρεσίες και πολλές φορές για χρόνια δεν πετύχαινε τίποτα. Τώρα αναλαμβάνουμε εμείς τη δουλειά. Δίνουμε σε κάθε επενδυτή μια ημερομηνία στην οποία θα μπορεί να ξεκινήσει την επιχείρησή του. Η λέξη «επενδυτής» πρέπει να γίνει θετική, μέχρι τώρα δεν ήταν.
SZ: Στην Ελλάδα εργάζονται πολύ περισσότεροι άνθρωποι στο κράτος από ό,τι σε άλλες βιομηχανικές χώρες. Αυτό δεν μπορεί να μείνει έτσι.
Α. Σαμαράς: Μελλοντικά θα προσλαμβάνουμε πλέον για κάθε δέκα υπαλλήλους οι οποίοι συνταξιοδοτούνται, μόνον έναν. Μέχρι τώρα ο κανόνας ήταν πέντε προς έναν και αυτό δεν τηρείτο. Αλλά πρέπει και να σας πω, η Ελλάδα αιμορραγεί. Αιμορραγεί πραγματικά. Ο νέος γύρος λιτότητας των 11,5 δισεκατομμυρίων τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι, ας ελπίσουμε, ο τελευταίος.
SZ: Αρκεί αυτό για να πειστεί η τρόικα των δανειστών; Περιμένετε την επόμενη δόση του δανείου, ύψους 31 δισεκατομμυρίων. Τι θα συμβεί εάν δεν έλθουν τα χρήματα;
Α. Σαμαράς: Η απόλυτη καταστροφή. Θυμηθείτε τι είπα για τον βιομήχανο, ο οποίος απειλείται με φυλάκιση. Χρειαζόμαστε τα χρήματα επειγόντως, για να πληρώσουμε ανοιχτούς λογαριασμούς. Πρέπει να διαθέσουμε και στις τράπεζες φρέσκο κεφάλαιο, για να δώσουν πάλι δάνεια στις επιχειρήσεις, ειδικά στις μικρές και μεσαίες.
SZ: Γιατί να ανακεφαλαιοποιήσει κανείς τράπεζες οι οποίες ξεχώρισαν λόγω ύποπτης διαχείρισης;
Α. Σαμαράς: Κάνουμε μόνο ό,τι έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα.
SZ: Θα ήταν άσχημο, εάν εκταμιευθούν τα χρήματα αργότερα από τον Οκτώβριο;
Α. Σαμαράς: Θεωρητικά θα μπορούσαμε να καλύψουμε κάποιο διάστημα. Αλλά εάν δεν λάβουμε καθόλου αυτή τη δόση, η Ελλάδα χρεοκοπεί.