ShareWithCare: Η βραβευμένη καμπάνια της Telekom προειδοποιεί για τους κινδύνους των παιδικών φωτογραφιών στα social media
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Διαδικτύου στις 29/10, η COSMOTE μοιράστηκε την καμπάνια με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερους.
ADVERTORIAL
Στις 29 Οκτωβρίου του 1969, δύο γράμματα (LO) έμελλε να αλλάξουν τον κόσμο. Ο λόγος είναι ότι δεν επρόκειτο για τυχαία γράμματα, αλλά για την πρώτη αποστολή μηνύματος (LOGIN) μέσω διαδικτύου. Ο κόσμος της επικοινωνίας, είχε ήδη αλλάξει για πάντα.
Σήμερα, 55 χρόνια αργότερα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το διαδίκτυο καθημερινά, ζώντας συχνά ένα κομμάτι της ζωής τους μέσα σε αυτό ή μέσω αυτού και αναρτώντας στα social media φωτογραφίες τους από διακοπές, εξόδους και επαγγελματικά επιτεύγματα. Και ενώ είναι πραγματικά πολύτιμο το να μοιράζεται κανείς αυτές τις στιγμές με δικούς του ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται στην άλλη άκρη του πλανήτη, αυτό που συχνά δεν λαμβάνουμε υπόψη είναι ότι οι εικόνες αυτές γίνονται αυτόματα -χωρίς γεωγραφικά και χρονικά όρια- διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο. Ανεβάζοντας φωτογραφίες αυθόρμητα δεν αντιλαμβανόμαστε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτό στα προσωπικά μας δεδομένα.
Έτσι, η COSMOTE, ως μέλος του Ομίλου Telekom, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Διαδικτύου, μοιράστηκε με το κοινό της την κοινωνική καμπάνια «ShareWithCare», ενθαρρύνοντάς μας να αναλογιστούμε τη διαδικτυακή συμπεριφορά και δραστηριότητά μας και να υιοθετήσουμε μια πιο υπεύθυνη online παρουσία, αποφεύγοντας σημαντικούς κινδύνους. Ούτως ή άλλως, η COSMOTE, ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, προωθεί την υπεύθυνη χρήση των τεχνολογιών και της διαδικτυακής προστασίας, βάζοντας στο επίκεντρο τις πιο ευάλωτες ομάδες, δηλαδή τα παιδιά, των οποίων οι φωτογραφίες μπορεί να μοιράζονται και να διακινούνται, χωρίς την συγκατάθεσή τους.
Η πολυβραβευμένη καμπάνια της Telekom «Ella» που έγινε viral, κάνει ευρύτερα γνωστό το «sharenting». Τον όρο που περιγράφει τη δημόσια κοινοποίηση εικόνων και πληροφοριών παιδιών από τους γονείς τους στα social media και δείχνει με καθηλωτικό τρόπο τις συνέπειες που μπορεί να έχει.
Στο συγκινητικό βίντεο, βλέπουμε τους γονείς ενός μικρού κοριτσιού, της «Ella», να κάθονται σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο. Στην οθόνη, εμφανίζεται ένα βίντεο της κόρης τους, η οποία τους μιλά - μέσω deepfake τεχνολογίας- ως ενήλικη. Η «ενήλικη Ella» ζητά από τους γονείς της να περιορίσουν την ψηφιακή της έκθεση, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που κρύβει η online δημοσίευση των παιδικών φωτογραφιών της. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για την έκταση του ζητήματος της ιδιωτικότητας, καθώς το 75% των γονιών μοιράζεται και δημοσιεύει φωτογραφίες και videos των παιδιών του στα social media, όπου οι 8 στους 10 ακολούθους τους τούς είναι εντελώς άγνωστοι.
Όπως μαθαίνουμε μέσα από την καμπάνια, η οποία αξιοποίησε δεδομένα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την Telekom, μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, ένα παιδί έχει κατά μέσο όρο περίπου 1.500 φωτογραφίες του online, ανεβασμένες από τους γονείς του, χωρίς τη δική του συναίνεση. Μάλιστα, σύμφωνα με το The New Yorker, προβλέπεται ότι μέχρι το 2030, τα δύο τρίτα των κρουσμάτων κλοπής ταυτότητας θα συνδέονται με αυτή την πρακτική, αυξάνοντας την έκθεση σε κινδύνους, όπως αναγνώριση προσώπου και άλλες απειλές για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.
Μέσα από την καμπάνια «ShareWithCare» που προκαλεί έντονα συναισθήματα στους θεατές, η Telekom τονίζει την ανάγκη να διαχειριζόμαστε την ψηφιακή ταυτότητά μας με τη μέγιστη ασφάλεια, προστατεύοντας ακόμα περισσότερο, την ιδιωτικότητα της νέας γενιάς και ειδικότερα των παιδιών. Η «Ella» καλεί τους γονείς να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών τους, αποφεύγοντας δημοσιεύσεις που ενδέχεται να εκθέσουν την ταυτότητά τους και να προκαλέσουν μελλοντικά προβλήματα ασφάλειας και εκμετάλλευσης.