Πρόκειται για το ρολόι Rolex Day-Date του 1963 που ανήκε στον πρώην Πρόεδρο της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ και θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη.
Ο Νάσερ υπήρξε αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού και ηγήθηκε του στρατιωτικού πραξικοπήματος για την ανατροπή του βασιλιά Φαρούκ το 1952. Διορίστηκε πρωθυπουργός της Αιγύπτου το 1954, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 1956, εξελέγη Πρόεδρος, θέση την οποία κατείχε μέχρι τον θάνατό του το 1970.
Το ρολόι ήταν ένα από τα λίγα πολύτιμα υπάρχοντά του. Φημιζόταν για τη λιτή του ζωή και για το γεγονός ότι δεν ενδιαφερόταν για υλικά αγαθά. Αρνιόταν ακόμη και να αποκτήσει σπίτι, ωστόσο το ρολόι είχε διαφορετική σημασία για εκείνον, καθώς ήταν δώρο του φίλου του, Ανουάρ Σαντάτ, τρίτου Προέδρου της Αιγύπτου. Ο Νάσερ φορούσε συχνά το ρολόι, μεταξύ άλλων περιστάσεων και κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων συνομιλιών για τη δημιουργία μιας παναραβικής συνομοσπονδίας.
Γνωστός για τα σαρωτικά βήματά του για τον εκσυγχρονισμό της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του μεγάλου φράγματος του Ασουάν και της εφαρμογής κοινωνικών, γεωργικών και οικονομικών αλλαγών ευρείας κλίμακας, προωθούσε για πολλά χρόνια την ιδέα της δημιουργίας μιας παναραβικής συνομοσπονδίας και γενικότερα την ενότητα μεταξύ των αραβικών εθνών.
Ο Σαντάτ ανέλαβε τον ρόλο του Προέδρου της Αιγύπτου μετά τον θάνατο του Νάσερ, σε ηλικία μόλις 52 ετών. Το Rolex αποτελεί προσωπικό δώρο μεταξύ φίλων και στο πίσω μέρος του είναι χαραγμένο στα αραβικά: «Mr Anwar El Sadat, 26-9-1963». Καθώς αναγράφεται ως έτος κατασκευής το 1803, θεωρείται κλασικό κομμάτι που προτιμάται από όσους επιλέγουν κάτι διακριτικό και διαχρονικό. Αν και χρυσό, δεν χαρακτηρίζεται ως αντικείμενο επίδειξης.
Μετά τον θάνατο του Νάσερ στις 28 Σεπτεμβρίου 1970, πολλά από τα υπάρχοντά του δωρίστηκαν στο μουσείο του Καΐρου που φέρει το όνομά του και μόνο το ρολόι παρέμεινε στην ιδιοκτησία της οικογένειας. Είναι το μοναδικό αντικείμενο του ιστορικού ηγέτη που παραμένει εκτός μουσείου. Τώρα το πολύτιμο αυτό κειμήλιο προσφέρεται προς πώληση από τον εγγονό του, Χαλίντ Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, τον τελευταίο του ιδιοκτήτη.
Σε επιστολή που συνοδεύει το ρολόι εξηγεί ο ίδιος για την απόφασή του αυτή: «Λίγο μετά τον θάνατο του παππού μου, η γιαγιά μου έδωσε το ρολόι στον πατέρα μου, καθώς ήθελε να το έχει εκείνος, ως ο μεγαλύτερος γιος. Λίγα χρόνια πριν πεθάνει ο πατέρας μου, τον Σεπτέμβριο του 2011, μου έδειξε το ρολόι για πρώτη φορά και μου το παρέδωσε, όπως ακριβώς είχε κάνει και η μητέρα του. Μεγαλώνοντας, μάθαμε πόσο σεμνός ήταν ο Πρόεδρος Νάσερ, ο οποίος δεν δεχόταν να κάνει σπατάλες πλούτου και υλικών αγαθών. Αφιέρωσε τη ζωή του στο απελευθερωτικό κίνημα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, στην ένωση του αραβικού κόσμου, στην προώθηση της νεοσύστατης Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και στην επίτευξη τελικά της ειρήνης στην περιοχή με την αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου του Ρότζερς πριν από τον θάνατό του».
Και καταλήγει: «Ο παππούς μου δεν είχε ποτέ σπίτι και έφυγε από τη ζωή χωρίς να αφήσει περιουσιακά στοιχεία. Ως ένας από τους πιο επιδραστικούς Άραβες ηγέτες στη σύγχρονη ιστορία και έχοντας θυσιαστεί απορρίπτοντας πολλούς πειρασμούς και σπατάλες, μπορεί κανείς να καταλάβει πώς και γιατί εκτιμούσε αυτό το δώρο από έναν φίλο και συναγωνιστή μιας ζωής».
Το συγκεκριμένο Rolex υπήρξε μάρτυρας σε σημαντικές στιγμές της πρόσφατης ιστορίας και ως εκ τούτου είναι μοναδικό. Ο Geoff Hess, επικεφαλής ρολογιών της Sotheby's παγκοσμίως, εξηγεί τη σημασία του: «Σπάνια βλέπουμε ιστορικά ρολόγια προέδρων, όπως αυτό το Rolex Day-Date, να έρχονται στο φως, καθώς συνήθως μένουν κρυμμένα για δεκαετίες ή δωρίζονται σε μουσεία και προεδρικά αρχεία. Η προσφορά αυτού του ρολογιού δεν αφορά μόνο το ίδιο το αντικείμενο, αλλά και το πλούσιο μωσαϊκό της ιστορίας που αντιπροσωπεύει. Ενσαρκώνει τόσο μια προσωπική φιλία όσο και μια μνημειώδη κληρονομιά, πράγμα που το καθιστά ένα πραγματικά μοναδικό αντικείμενο για συλλέκτες και ιστορικούς».
Το ρολόι θα πωληθεί σε δημοπρασία στις 6 Δεκεμβρίου και η αρχική του εκτίμηση είναι από 30.000 έως 60.000 δολάρια.