Σε μια «επιθετική» προσπάθεια υπεράσπισης της θέσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, αλλά και σε μια προσπάθεια να φανούν παράλογοι όσοι έχουν αμφιβολίες και βάσει ιστορικού στέκονται απέναντι στις «ειρηνικές ολιστικές διαθέσεις» της Τουρκίας, επιδίδεται με μακροσκελές του άρθρο ο διευθυντής της εφημερίδας Milliyet Οζάι Σεντιρ.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, κάνει μια ανασκόπηση των όσων συνέβησαν στο συνέδριο για τα πενήντα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών.
Τιτλοφορεί μάλιστα το άρθρο του χρησιμοποιώντας τη φράση «πατριώτες της φακής» την οποία μεταλλάσσει σε «Εθνικιστές της φακής», θέλοντας προφανώς να έχει μεγαλύτερη απήχηση στην τουρκική γνώμη, μιας και στην Τουρκία αν δεν είσαι εθνικιστής δεν είσαι καλός πολίτης.
«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης πήρε ηγετική θέση ενάντια στην κριτική στη διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία από υπερσυντηρητικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων πρώην πρωθυπουργών στο κόμμα του, και προτίμησε να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με την Άγκυρα».
Φυσικά αυτά που γράφει ο Σεντίρ, όπως αποκαλύπτει ίδιος είναι λόγια άλλων τα οποία του... ψιθύρισαν προσφάτως: «Έχω γράψει και παλιότερα, είμαι ένα από τα μέλη του Τουρκοελληνικού Φόρουμ Μέσων και Ακαδημιών, οπότε όταν ήρθα στην Αθήνα, συναντήθηκα με διάφορα ονόματα, μεταξύ των οποίων και ανώτερα στελέχη των ελληνικών ΜΜΕ».
Τι λέει ο διευθυντής της εφημερίδας Milliyet για Καραμανλή και Σαμαρά
«Ο Σαμαράς, ίσως κάποιοι θυμούνται το όνομά του πριν, παραιτήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία για το όνομα της Μακεδονίας και ίδρυσε άλλο κόμμα, αλλά όταν δεν είχε επιτυχία, επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία. Υπηρέτησε ως πρωθυπουργός όταν η Ελλάδα ήταν οικονομικά χρεοκοπημένη και η ΕΕ είχε πολύ σκληρές συνθήκες για διάσωση και στη συνέχεια έπρεπε να παραδώσει την έδρα του στον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρα», είναι αυτά που πρέπει να ξέρουν οι αναγνώστες του Σεντίρ για τον Αντώνη Σαμαρά ενώ αυτά που πρέπει να ξέρουν για τον Κώστα Καραμανλή είναι τα παρακάτω:
«Ο Κώστας Καραμανλής καταγόταν από πολιτική δυναστεία και ως ανιψιός έγινε πρωθυπουργός. Η οικονομική κρίση ξεκίνησε επί θητείας του και όταν ζήτησε πρόωρες εκλογές έχασε την πρωθυπουργία και την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας».
Όπως λέει ο Σεντίρ: «Οι δύο αυτοί πρώην πρωθυπουργοί προσπαθούν να παραμείνουν στην ατζέντα με τις επικρίσεις τους κατά της διαδικασίας διαλόγου Άγκυρας-Αθήνας τον τελευταίο χρόνο. Μπορεί να ειπωθεί ότι έχουν κατά μέσο όρο 15-20 άτομα από την Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που αποτελείται από 158 βουλευτές στη Βουλή. Αυτή η ομάδα έχει κάποια επιρροή, αλλά το κομμάτι που δημιουργεί πραγματικό πρόβλημα στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη είναι οι επικρίσεις όπως 'Ξεπουλάνε το Αιγαίο και την Κύπρο' που προέρχονται από τα ακροδεξιά κόμματα των οποίων οι ψήφοι αυξάνονται και πλησιάζουν το επίπεδο 20%».
Πομπέο, οικονομία και... πάλι Νίκος Δένδιας
Στη συνέχεια ο Σεντίρ παραθέτει αναλυτικά τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία επιτίθεται στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, ενώ μιλά για «ανησυχητικη πληροφορία, ότι ο Μάικ Πομπέο εθεάθη στην Αθήνα» και φυσικά προσθέτει: «Τώρα γίνονται δύο προσευχές στην Αθήνα. Το πρώτο είναι ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ δεν θα εγκαταλείψει τη Μέση Ανατολή για να στραφεί ολοκληρωτικά στην Κίνα και ο άλλος είναι ότι ο Πομπέο δεν θα γίνει υπουργός Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ. Το να ξαναγίνει υπουργός ο Πομπέο δεν είναι μια επιλογή που θα ήθελε πολύ η Τουρκία...».
Εν συνεχεία ο Σεντίρ επιτίθεται σε όσους αγοράζουν όπλα σε βάρος του προβλήματος της οικονομίας και των μισθών των πολιτών αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να πάρει τις φρεγάτες Μπελαρά από τη Γαλλία και να ρίξει τα λεφτά στην οικονομία της. Προφανώς δεν κάνει κάποιο σχόλιο για το ότι ενώ η λίρα έχει εξαπλωθεί στο 35 έναντι του δολαρίου και με τον πληθωρισμό να έχει φτάσει ακόμα και πάνω από το 100% (σύμφωνα με ανεξάρτητους οικονομολόγους, γιατί σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία δεν έφτασε ποτέ τόσο ψηλά), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανάγκαζε τον λαό του να στήνεται στις ουρές ακόμα και για δωρεάν ψωμί, ώστε να μπορέσει να ανυψώσει τη βιομηχανία Baykar συμφερόντων του γαμπρού του, σε επίπεδο παγκόσμιου παίκτη.
Κατόπιν ο Σεντίρ αναφέρεται στην επερχόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και βρίσκει αφορμή να επιτεθεί ξανά κατά του Νίκου Δένδια κάτι που όλα τα κυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία έχουν στην ατζέντα τους κατά καιρούς μετά από τη «μάχη της Άγκυρας» όπου ο τότε υπουργός Εξωτερικών εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον συνάδελφό του Μεβλουτ Τσαβούσογλου παρουσιάζοντας όλους τους λόγους για τους οποίους οι Ελλάδα χρειάζεται να αμύνεται και να έχει τον νου της απέναντι στην Τουρκία και όχι το αντίθετο όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι πολιτικοί.
Εν συνεχεία ο Τούρκος αρθρογράφος ταυτίζει όσους βλέπουν το Αιγαίο ως ελληνικό με με όσους δεν θέλουν την ειρήνη γράφοντας: «Όσοι βλέπουν το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα και την Κύπρο ως ελληνικό νησί επιτίθενται σε όποιον μιλάει υπέρ της ειρήνης και τους λιντσάρουν στα social media» και κλείνει το άρθρο του με τη φράση ότι στο τέλος αυτών των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «οι εθνικιστές της φακής θα είναι και πάλι χαμένοι».