Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για «ξεκάθαρο μήνυμα Φιντάν» στην Αθήνα για την Κύπρο

Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για «ξεκάθαρο μήνυμα Φιντάν» στην Αθήνα για την Κύπρο Facebook Twitter
0

Για συνεργασία με την Ελλάδα από τη μία πλευρά, αλλά και για μη υποχώρηση στις «κόκκινες γραμμές» της Τουρκίας, κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ, σχολιάζοντας το κλίμα των συζητήσεων που διεξήχθησαν στην Αθήνα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του ομολόγου του της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, προτάσσοντα όλα πλην ενός το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, περί μη υποχώρησης στο Κυπριακό.

«Η στάση μας για την Κύπρο είναι ξεκάθαρη» είναι ο τιτλος του κομματιού της Milliyet που αναφέρει πως «Έμφαση στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στη συνέντευξη Τύπου» και προσθέτει:

«Ο Φιντάν υπενθύμισε ότι είναι δυνατόν να συνεισφέρουμε στην ευημερία και την ειρήνη του λαού με μια προσέγγιση win-win και ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δείξει ξεκάθαρα την πολιτική τους βούληση προς αυτή την κατεύθυνση».

Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για «ξεκάθαρο μήνυμα Φιντάν» στην Αθήνα για την Κύπρο Facebook Twitter
Φωτογραφία: Miliyet

«Δηλώνοντας ότι είναι ικανοποιημένος που ο τελευταίος γύρος των συναντήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που ξεκίνησαν ξανά σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 6 Νοεμβρίου, είπε: 'Ως Τουρκία, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την ισότιμη μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως ίσως θυμάστε, οι ηγέτες μας υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Αθήνας για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία πριν από σχεδόν ένα χρόνο, στις 7 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Είναι σημαντικό ότι ενεργούμε σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της δήλωσης'».

Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για «ξεκάθαρο μήνυμα Φιντάν» στην Αθήνα για την Κύπρο Facebook Twitter
Φωτογραφία: Miliyet

«Δηλώνοντας ότι συζήτησαν και για το Κυπριακό με τον Γεραπετρίτη, ο Φιντάν δήλωσε ότι η στάση της Τουρκίας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη και ότι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το Κυπριακό με βάση τα δεδομένα στο νησί. Ο Φιντάν σημείωσε ότι έχει αποδειχθεί με την πάροδο του χρόνου ότι το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πλέον στο νησί και είπε, 'Υπάρχει ανάγκη για ένα νέο πνεύμα στο νησί που θα κάνει δυνατή την ασφάλεια, την ελευθερία και την ευημερία τόσο των Τούρκων όσο και των Ελλήνων'. Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα συνδέονται μεταξύ τους με μια κοινή ιστορία, ο Φιντάν τόνισε ότι οι μειονότητες που αποτελούν μέρος αυτής της κοινής ιστορίας αποτελούν πηγή πλούτου και ποικιλομορφίας και για τις δύο χώρες. Ο Φιντάν εξήγησε ότι στη συνάντησή του με τον ομόλογό του έθιξαν τα προβλήματα, τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της τουρκικής μειονότητας και των συμπατριωτών που ζουν στην Ελλάδα και είπε: 'Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ικανότητά τους να ασκούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους με ειρήνη. Η ιστορία που εκτείνεται σε αιώνες μας προσφέρει επίσης την ευκαιρία να βιώσουμε τα πολιτιστικά μας πλούτη μαζί. Αυτές οι αξίες, Μαζί, μπορούμε να το μεταφέρουμε στο μέλλον'. είπε. Δηλώνοντας ότι αποδίδουν σημασία στη διατήρηση της τουρκικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, ο Φιντάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε είδους υποστήριξη στην αποκατάσταση των οθωμανικών έργων και ότι μπορεί να υπάρξει αμοιβαία συνεργασία ως προς αυτό», γράφει η τουρκική εφημερίδα.

«Μήνυμα για την Κύπρο από τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν: Το μοντέλο της Ομοσπονδίας έχει ξεπεραστεί!», είναι ο τίτλος του άρθρου στην εφημερίδα Sabah.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για «ξεκάθαρο μήνυμα Φιντάν» στην Αθήνα για την Κύπρο Facebook Twitter
Φωτογραφία: Sabah

«Δηλώνοντας ότι η αιώνια γειτονία μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να μετατραπεί σε αιώνια φιλία, ο υπουργός Φιντάν είπε: 'Οι επαφές μεταξύ των υπουργείων μας συνεχίζονται. Τα αρμόδια υπουργεία και φορείς μας, ιδιαίτερα στους τομείς των μεταφορών και του τουρισμού, θα ενωθούν στο εγγύς μέλλον. Στο πλαίσιο της συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών, στη Συνοριακή Πύλη Υψάλα - Κήποι και τις προετοιμασίες μας για την κατασκευή της δεύτερης γέφυρας, σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή της γέφυρας την επόμενη περίοδο στόχος όγκου συναλλαγών σε δολάρια που έχουν τεθεί από τους ηγέτες μας. Προβλέπουμε ότι ο όγκος των συναλλαγών μας, που ήταν 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια, θα ξεπεράσει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους', είπε», γράφει η Sabah.

Παρόμοιο το κλίμα και στην τουρκική εφημερίδα Akşam η οποία παραθέτει τις δηλώσεις Φιντάν χωρίς να αναφέρεται στις δηλώσεις Γεραπετρίτη κάνοντας από τη μία για διάθεση για καζάν-καζάν και από την άλλη έχει τίτλο «Ξεκάθαρο μήνυμα Φιντάν για Κύπρο».

To aHaber φέρει και αυτό τίτλο «Ξεκάθαρο μήνυμα για την Κύπρο», παραθέτοντας τις δηλώσεις του Φιντάν ενώ προστίθεται ως επισήμανση η δήλωση για το ότι η Τουρκία συνεχίζει να θέλει «δίκαιο διαμοιρασμό στη Μεσόγειο».

Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για «ξεκάθαρο μήνυμα Φιντάν» στην Αθήνα για την Κύπρο Facebook Twitter
Φωτογραφία: aHaber

Η Hürriyet δεν ασχολείται με το θέμα Φιντάν, ενώ το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT είναι το μόνο που έχει διαφορετικό τίτλο: «Φιντάν: Οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας προχωρούν θετικά» και είναι το μόνο μέσο που στέκεται στην υποτιθέμενη καλή σχέση μεταξύ των δύο χωρών που επιδιώκεται να χτιστεί. «Ο Υπουργός Φιντάν είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών προχωρούν σε θετική κατεύθυνση και είπε 'θα πρέπει να αδράξουμε την ιστορική ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας'», γράφει το TRT.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για «ξεκάθαρο μήνυμα Φιντάν» στην Αθήνα για την Κύπρο Facebook Twitter
Φωτογραφία: TRT
 


 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άμεση ανάλυση: Τι σημαίνει η δημόσια διαφωνία Γεραπετρίτη - Φιντάν για την υφαλοκρηπίδα

Πολιτική / Άμεση ανάλυση: Τι σημαίνει η δημόσια διαφωνία Γεραπετρίτη - Φιντάν για την υφαλοκρηπίδα

Η υφαλοκρηπίδα, το μόνο θέμα διαφωνίας με την Άγκυρα, είπε ο Γεραπετρίτης - «Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τα προβλήματα μόνο στα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», απάντησε ο Φιντάν
ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ
H Milliyet επιτίθεται σε Σαμαρά-Καραμανλή και λέει ότι δεν θέλουν ειρήνη όσοι βλέπουν το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα

Πολιτική / «Εθνικιστές της φακής»: H Milliyet επιτίθεται σε Σαμαρά-Καραμανλή και λέει πως «δεν θέλουν ειρήνη όσοι βλέπουν το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα»

Γιατί η Τουρκία δεν θέλει Πομπέο υπουργό στην κυβέρνηση Τραμπ - Τι γράφει ο διευθυντής της Milliyet από την Αθήνα για τη συνάντηση Φιντάν - Γεραπετρίτη για τα ακροδεξιά κόμματα στην Ελλάδα που επικρίνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM
Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

Πολιτική / Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το Σύμφωνο Σταθερότητας -«Κρίσιμο βήμα για την ασφάλεια της ΕΕ» λέει ο Μητσοτάκης

«Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, αλλά με ελεγχόμενο τρόπο και υπό όρους», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε χώρας
LIFO NEWSROOM
Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Πολιτική / Σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, προβλέπεται επιδότηση έως 70% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δ.Ε.Υ.Α. προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η θέσπιση κοινού κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τιμολογιακής πολιτικής και σχεδίων ασφάλειας τροφοδοσίας νερού
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Πολιτική / Μητσοτάκης: Σκοπός να έχουμε 900 λεωφορεία έως τα μέσα του 2025 και πιο συχνά δρομολόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών ( ΟΣΥ ) στον 'Αγιο Ιωάννη Ρέντη όπου στεγάζονται καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου
LIFO NEWSROOM
Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Πολιτική / Αλέξης Τσίπρας: Ξεκινάει διαλέξεις και σεμινάρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

«Ως πρωθυπουργός συμμετείχε και βίωσε μερικές από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της Ευρώπης του 21ου αιώνα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κορυφαίο πανεπιστήμιο
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Πολιτική / «Δεν είναι μακριά η ώρα του αποχαιρετισμού» ― Ο Γιάννος Παπαντωνίου διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο Γιάννος Παπαντωνίου «προσεβλήθη από επιθετικό καρκίνο του προστάτη, που συνδυάστηκε με σοβαρό πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη, το οποίο τον οδήγησε σε πολύωρες διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις και σε αναπηρική καρέκλα»
LIFO NEWSROOM
Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Πολιτική / Κόκκινο παγκάκι: Η πρωτοβουλία ενάντια στη βία κατά των γυναικών που εγκαινιάσθηκε στην ιταλική πρεσβεία

Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε σε μήνυμά της ότι στα μέτρα μέριμνας για την υποστήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας περιλαμβάνονται πολλοί σταθμοί και 44 ασφαλή καταφύγια,
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο»

Πολιτική / Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του αναφέρεται στο θέμα των σεισμών στις Κυκλάδες, καθώς επίσης στην αύξηση των μισθών, αλλά και στο μεταναστευτικό
LIFO NEWSROOM