Πέλλα: Εισαγγελική έρευνα μετά τον εντοπισμό δύο νεκρών μικρών αρκούδων

Πέλλα: Εισαγγελική έρευνα μετά τον εντοπισμό δύο νεκρών μικρών αρκούδων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Νεκρές εντοπίστηκαν δύο μικρές αρκούδες στην περιοχή της Παναγίτσας Πέλλας και ήδη για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την Εισαγγελία Έδεσσας.

Οι δύο μικρές αρκούδες εντοπίστηκαν νεκρές και σε αποσύνθεση, στις 25 Οκτωβρίου από την τοπική περιβαλλοντική οργάνωση “Bear Bones”. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ήταν περίπου 9 μηνών και άμεσα η οργάνωση ενημέρωσε την Καλλιστώ για το συμβάν.

Στη συνέχεια όπως προβλέπει η διαδικασία, ενημερώθηκαν οι Δασικές Υπηρεσίες Έδεσσας, ο Αρκτούρος, στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ αλλά και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα με τη συμμετοχή όλων των παραπάνω φορέων με τη χρήση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων. Σύμφωνα με την πρώτη μακροσκοπική και βαλιστική εξέταση, εικάζεται ότι ο θάνατος τους οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια με πυροβόλο όπλο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο δηλητηρίασης τους καθώς στη μία από τις δύο αρκούδες είχε αφαιρεθεί ένα πέλμα και έφερε τραύμα στο κεφάλι.  Και από τις δύο μικρές αρκούδες, συλλέχθηκαν δείγματα ιστών για εργαστηριακό έλεγχο και ανάλυση DNA, προκειμένου να προσδιοριστούν τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στο θάνατό τους.

Κατά την αυτοψία αξίζει να σημειωθεί πως επιχείρησαν και τα εκπαιδευμένα σκυλιά των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, και Σκύλων (Καρελίας) εντοπισμού αρκούδων του ΟΦΥΠΕΚΑ, χωρίς να εντοπιστεί κάποιο δόλωμα ή κάποιο άλλο νεκρό ζώο. Όπως καταγγέλλεται από την Καλλιστώ, δεν είναι η πρώτη φορά που μικρές αρκούδες θανατώνονται από ανθρώπους. «Μια πράξη που αποτελεί εγκληματική ενέργεια. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει, ήδη, ενημερωθεί η Εισαγγελία Έδεσσας, η οποία ερευνά το περιστατικό. Η λαθροθηρία αρκούδων εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα και απειλεί, διαχρονικά, προστατευόμενα από τη νομοθεσία είδη, όπως η αρκούδα.

»Η αρκούδα, στην Ελλάδα, είναι ένα απόλυτα προστατευόμενο είδος, σύμφωνα με την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία. Το είδος, καθώς και ο βιότοπός του, προστατεύονται από το Δασικό Κώδικα, αλλά και από την Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΕ), τη συνθήκη της Βέρνης και τη συνθήκη της Ουάσινγκτον (CITES). Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας (2009), η αρκούδα ταξινομείται στα Κινδυνεύοντα Είδη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους για το συμβάν.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM