Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) ξεκαθαρίζει τη θέση του σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Δένδια, αναφορικά με τη στήριξη και την αξιοποίηση ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού μετά την ενηλικίωσή τους.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, ο κ. Δένδιας, κατά τη δημόσια ομιλία του στις 10 Οκτωβρίου 2024, παρουσία εκπροσώπων του Τύπου, αναφέρθηκε στη δημιουργία:
- Ειδικής Στέγης για ΑμεΑ, για παιδιά γονέων που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να διασφαλίζεται διά βίου στήριξη και κοινωνική μέριμνα.
- Συνθηκών απασχόλησης στις Ένοπλες Δυνάμεις για ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού, διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή διαβίωσή τους μετά τον θάνατο των γονέων τους.
Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις δυνατότητες των ατόμων με αυτισμό στην αναγνώριση φωτογραφιών, στο πλαίσιο της ανάλυσης «big data», ο υπουργός τόνισε τη συμβολή τους σε τομείς όπου η εξειδικευμένη παρατηρητικότητά τους είναι πολύτιμη, ιδίως για την ανάπτυξη τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Θετική ανταπόκριση από γονείς
Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, η πρωτοβουλία αυτή έγινε δεκτή με θετικά σχόλια, καθώς δεκάδες γονείς παιδιών με αυτισμό έστειλαν επιστολές υποστήριξης. Για πρώτη φορά, υπουργός Εθνικής Άμυνας έθεσε ως προτεραιότητα τη διά βίου μέριμνα για τα ΑμεΑ, όχι μόνο σε παιδική ηλικία, αλλά και με τη δημιουργία συνθηκών επαγγελματικής ένταξης στην ενήλικη ζωή.
Ωστόσο, ορισμένα δημοσιεύματα μετέφεραν διαστρεβλωμένες πληροφορίες, ισχυριζόμενα ότι το ΥΠΕΘΑ σχεδιάζει να «χρησιμοποιήσει» παιδιά με αυτισμό σε στρατιωτικές διαδικασίες από μικρή ηλικία. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι πρόκειται για μια αβάσιμη και κακόβουλη διαστρέβλωση, που εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή προσωπικές φιλοδοξίες.
Εργασία και ένταξη με σεβασμό
Η εργασία στις Ένοπλες Δυνάμεις παρουσιάστηκε από ορισμένους ως κάτι «ατιμωτικό», γεγονός που υπονομεύει τη σοβαρότητα του θέματος, σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ. Το υπουργείο καλεί όσους ενδιαφέρονται να λάβουν ακριβείς πληροφορίες να απευθύνονται απευθείας στις αρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που, όπως επισημαίνεται, δεν έγινε από τους συντάκτες των επίμαχων δημοσιευμάτων.
Η πρωτοβουλία του ΥΠΕΘΑ για την ενίσχυση της μέριμνας και της επαγγελματικής ένταξης ατόμων στο φάσμα του αυτισμού αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη στήριξη των οικογενειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για την προώθηση της συμπερίληψης. Οι προσπάθειες αυτές δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται ή να διαστρεβλώνονται για άλλους σκοπούς, καταλήγουν οι πηγές.