Ένα εντυπωσιακό κολιέ, το οποίο πιστεύεται ότι συνδέεται με το σκάνδαλο που συνέβαλε στην πτώση της Γαλλίδας βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας, πουλήθηκε σε δημοπρασία για $4,81 εκατ. (περίπου £3,8 εκατ.).
Το κόσμημα της γεωργιανής περιόδου, που περιλαμβάνει περίπου 500 διαμάντια, πωλήθηκε σχεδόν στη διπλάσια τιμή από την εκτιμώμενη αξία του, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Γενεύη, με τη βραδιά να χαρακτηρίζεται ως μια «ηλεκτρισμένη» από τον Αντρές Γουάιτ Κορεάλ, ειδικό κοσμημάτων του Sotheby's. Ο ανώνυμος αγοραστής, μια γυναίκα, εξέφρασε τη χαρά της λέγοντας ότι βλέπει τον εαυτό της «ως προσωρινό φύλακα του κοσμήματος, μέχρι να περάσει στον επόμενο κάτοχο».
Το κόσμημα φέρει ιστορική σημασία, καθώς θεωρείται ότι περιλαμβάνει μερικά από τα αυθεντικά διαμάντια του θρυλικού "κολιέ των διαμαντιών" που βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου τη δεκαετία του 1780. Το σκάνδαλο αυτό φέρεται να συνέβαλε στη φθορά της φήμης της Μαρίας Αντουανέτας, εν μέσω της αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.
Η ιστορία πίσω από το σκάνδαλο
Το "σκάνδαλο του κολιέ των διαμαντιών" ξεκίνησε όταν η Ζαν ντε λα Μοτ, μια ευγενής που είχε πέσει σε δυσμένεια, υποκρίθηκε τη βασίλισσα και εξαπάτησε έναν καρδινάλιο, πείθοντάς τον να της παραδώσει το κολιέ χωρίς να πληρωθεί. Όταν η Μαρία Αντουανέτα, που δεν είχε καμία γνώση της συναλλαγής, κλήθηκε να πληρώσει, το θέμα έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, πλήττοντας τη φήμη της βασίλισσας.
Παρά την αθωότητά της, η Μαρία Αντουανέτα παρέμεινε εξαιρετικά αντιδημοφιλής, με την κοινή γνώμη να την κατηγορεί για σπατάλη και κακή επιρροή στον βασιλιά. Το 1793, η βασίλισσα εκτελέστηκε στη λαιμητόμο σε ηλικία 37 ετών.
Το αυθεντικό κολιέ, που περιείχε 650 διαμάντια και ζύγιζε περίπου 2.800 καράτια, διαλύθηκε και τα διαμάντια του πουλήθηκαν στη μαύρη αγορά. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ηλικία και η ποιότητα των διαμαντιών του κολιέ που πωλήθηκε την Τετάρτη ταιριάζουν με τα πρωτότυπα.
Το κολιέ είχε φορεθεί από τον Μαρκήσιο του Άνγκλεσι στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β' το 1953 και στη στέψη του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ' 16 χρόνια νωρίτερα. Ανήκε στη συλλογή της οικογένειας Άνγκλεσι για περίπου 100 χρόνια πριν πωληθεί σε Ασιάτη συλλέκτη τη δεκαετία του 1960.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υψηλή τιμή του κοσμήματος δεν αντικατοπτρίζει μόνο την υλική του αξία, αλλά και την πλούσια ιστορία του. Όπως δήλωσε ο Κορεάλ: «Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν μόνο το αντικείμενο, αλλά και την ιστορία που το συνοδεύει».
Με πληροφορίες από BBC