Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να πυροδοτεί έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται ως «μονόδρομος» από κορυφαία στελέχη, καθώς οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού για την κυβέρνηση ξεπέρασαν, όπως αναφέρουν, κάθε όριο.
Η αντίδραση του Άδωνι Γεωργιάδη
Μιλώντας στο ERTnews, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη διαγραφή, αλλά παράλληλα υπεραμύνθηκε της απόφασης του πρωθυπουργού:
«Δεν είναι μια ευχάριστη στιγμή για μένα. Έχω δείξει ευγνωμοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά, αλλά ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που χρειάζεται πειθαρχία για να προχωρήσει μπροστά».
Χατζηδάκης: «Η διαγραφή ήταν αναπόφευκτη»
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υποστήριξε ότι ο Αντώνης Σαμαράς φαινόταν να επιδιώκει τη διαγραφή του. «Υπήρχε μια συνεχής κριτική από τις ευρωεκλογές και μετά. Όταν η πολιτική της κυβέρνησης αμφισβητείται σε τόσο μεγάλη έκταση, τίθεται ζήτημα συνοχής», τόνισε στον ΣΚΑΪ.
Συμπλήρωσε ότι η διατήρηση της συνοχής είναι ζωτικής σημασίας για την παράταξη και σημείωσε πως η απόφαση της διαγραφής ήταν απαραίτητη για τη σταθερότητα της κυβέρνησης.
Μάκης Βορίδης: «Η αμφισβήτηση του πατριωτισμού είναι απαράδεκτη»
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ανέφερε ότι η κριτική του Αντώνη Σαμαρά προς τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, έθεσε υπό αμφισβήτηση τον πατριωτισμό όχι μόνο του ίδιου αλλά και του πρωθυπουργού:
«Όταν ζητείται παραίτηση του ΥΠΕΞ λόγω αμφισβήτησης του πατριωτισμού του, ουσιαστικά αμφισβητείται ο πατριωτισμός του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».
Ο Βορίδης τόνισε επίσης ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην πολιτική κριτική και στην αμφισβήτηση θεμελιωδών αξιών, όπως ο πατριωτισμός.
Η απόφαση για τη διαγραφή φαίνεται να ήταν το αποτέλεσμα μακροχρόνιας έντασης. Η κριτική του Αντώνη Σαμαρά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ενταθεί τα τελευταία χρόνια, με τις ενστάσεις του για τα ελληνοτουρκικά και άλλες κυβερνητικές επιλογές να δημιουργούν σοβαρά ρήγματα στο εσωτερικό της ΝΔ.