Economist: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025

Economist: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025 Facebook Twitter
0

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί να μετακινηθούν στην Ελλάδα το 2025 ή τουλάχιστον να γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός με τις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους», σύμφωνα με το περιοδικό Economist.

Το περιοδικό κάνει λόγο για την «πιο διάσημη διαμάχη στον κόσμο» για πολιτιστικά αγαθά από τότε που η Ελλάδα ζήτησε επίσημα την επιστροφή τους, το 1983. «Το Βρετανικό Μουσείο και η κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι. Ένας νόμος του 1963 απαγορεύει στο μουσείο να παραχωρεί τους θησαυρούς του και η κυβέρνηση δεν είναι πιθανό να τον αναθεωρήσει. Αλλά τόσο ο πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, όσο και ο νέος προϊστάμενός του, ο Νίκολας Κάλιναν, υποστηρίζουν ένα μακροπρόθεσμο δάνειο των Γλυπτών, δανειζόμενοι ίσως άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα σε αντάλλαγμα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχει δηλώσει άλλωστε, ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο».

Η Ελλάδα «έχει δημοσίως απορρίψει οτιδήποτε λιγότερο από την πλήρη επιστροφή», αλλά μια «ανταλλαγή κάποιου είδους παραμένει το πιο ρεαλιστικό σενάριο». Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοντέλο για το πώς το μουσείο θα μπορούσε να διαχειριστεί το 99% όσων έχει. Έχει υπάρξει και η πρόταση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Μουσείο να γίνει μια «δανειστική βιβλιοθήκη» για τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, «θα μπορούσε να μοιράζεται την ενίοτε αμφισβητούμενη συλλογή του, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την εικόνα του».

Ο Economist μάλιστα, σημειώνει πως το 2022, ένα μουσείο στη Σικελία δάνεισε στην Ελλάδα ένα κομμάτι από τα Μάρμαρα με αντάλλαγμα ένα άλλο γλυπτό, συμπληρώνοντας ότι «πολλά αντικείμενα έχουν επιστρέψει σε μεσογειακές χώρες από τις οποίες τα πήραν, όπως η Ιταλία και η Τουρκία. Εκστρατείες στην Καμπότζη έπεισαν επίσης, το Μητροπολιτικό Μουσείο στη Νέα Υόρκη, μεταξύ άλλων, να επιστρέψει κλεμμένα γλυπτά. Στην Αφρική, η Νιγηρία έχει πρωτοστατήσει, εξασφαλίζοντας δεκάδες χάλκινα αντικείμενα, που λεηλάτησαν οι Βρετανοί από το Βασίλειο του Μπενίν το 1897, από γερμανικά, αμερικανικά και ορισμένα βρετανικά ιδρύματα. Τα αντικείμενα αρχίζουν επίσης να επιστρέφονται πίσω στο Καμερούν, την Ινδονησία και το Νεπάλ. Και το Βέλγιο έδωσε πρόσφατα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έναν κατάλογο με 80.000 αντικείμενα στο Αφρικανικό Μουσείο του».

Τονίζει επίσης, πως τα διαχρονικά επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου ότι αποτελεί τον μοναδικό θεματοφύλακα των Γλυπτών έχουν καταρριφθεί εκ των πραγμάτων, ειδικά, όπως επισημαίνει, μετά την αποκάλυψη ότι ένας εργαζόμενος του Μουσείου φέρεται να έκλεψε σχεδόν 2000 αρχαιότητες τις οποίες μάλιστα πουλούσε ανενόχλητος στο ebay, θυμίζοντας παράλληλα, ότι και η κοινή γνώμη της Βρετανίας σε δημοσκόπηση της YouGov το 2023 έχει ταχθεί, κατά 49%, υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών ενώ μόλις το 15% των Βρετανών δήλωσαν αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη.

Με πληροφορίες από Economist

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εγκατάσταση με οικολογικές ανησυχίες στο Turbine Hall της Tate Modern

Πολιτισμός / Γιατί μας αφορά η τέχνη των Σαάμι;

Η νέα εγκατάσταση της Máret Ánne Sara –μια καλλιτέχνιδα που κατάγεται από τους αυτόχθονες Σαάμι που ζουν στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής Χερσονήσου– αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον για την τέχνη των αυτόχθονων πληθυσμών.
LIFO NEWSROOM
gillian anderson

Πολιτισμός / Η Τζίλιαν Άντερσον θέλει να μάθει όλες τις ερωτικές μας φαντασιώσεις

Η διάσημη ηθοποιός και η Bloomsbury, μετά την παγκόσμια επιτυχία του best-seller «Want» , ανακοινώνουν την επόμενη συνεργασία τους και καλούν γυναίκες απ' όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις φαντασιώσεις τους.
THE LIFO TEAM