Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νίκολας Κάλιναν, ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο και στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times μίλησε για διαχρονικά φλέγον ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

«Νομίζω ότι όλοι θα ήθελαν να δουν μια πραγματικά συναρπαστική, καινοτόμο λύση. Όχι, η “λύση” είναι λάθος λέξη, “ανταπόκριση” είναι η σωστή. Κάτι έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά o Νίκολας Κάλιναν. «Ξεκινάω με την ιδέα ότι όλα είναι δυνατά και θα αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ενόσω αυτή εξελίσσεται. Ας μην ξεκινήσουμε με την ιδέα ότι ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν», συνέχισε.

Στην ερώτηση κατά πόσο υπάρχει «σχέδιο» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου απάντησε πως «τα σχέδια μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά», προσθέτοντας ωστόσο, πως «οι αρχές είναι το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσεις για τον εαυτό σου, στο πλαίσιο μιας συζήτησης που πρέπει να γίνει με τον συνεργάτη σου». «Θα ήθελα να μιλήσουμε περισσότερο για μια εταιρική σχέση παρά να συζητήσουμε για την ιδιοκτησία. Βρίσκω τον ανταγωνισμό αρκετά περιοριστικό. Μου αρέσει να συνεργάζομαι, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον».

«Αν μιλάμε σοβαρά για την υπόθεση του παγκόσμιου πολιτισμού, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε. Δεν έχω έτοιμη λύση, ούτε θα έπρεπε, προέχει η συζήτηση που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Κάλιναν.

Τέλος, σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται προς τα μουσεία σχετικά με τη «βίαιη απόκτηση αντικειμένων», ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου υπογράμμισε πως «υπάρχει ένα πρόβλημα αντίληψης έναντι της πραγματικότητας». «Με καλή πίστη και υπομονή, οι συζητήσεις μπορούν να ξεκινήσουν. Εστιάζω πολύ στις συμπράξεις και τις συνεργασίες» σημείωσε ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου.

Σε δήλωσή της στα τέλη Σεπτεμβρίου, η υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Λίζα Νάντι, είπε πως είναι θετική σε «μεταρρυθμίσεις για επαναπατρισμό», για τις οποίες είναι απαραίτητη η αλλαγή της νομοθεσίας που απαγορεύει στα εθνικά μουσεία να αποποιηθούν αντικείμενα που βρίσκονται υπό την προστασία τους.

Υπενθυμίζεται ότι o Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο που χρονολογείται από το 1963 που στην ουσία απαγορεύει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

*Με πληροφορίες από Financial Times

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, έρχεται στην Ελλάδα

Πολιτισμός / O Thomas Jolly, καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, έρχεται στην Ελλάδα

Ο Thomas Jolly στις 29 Ιανουαρίου θα βρεθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και δημιουργό ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών εκπομπών τέχνης και πολιτισμού Γιώργο Αρχιμανδρίτη
LIFO NEWSROOM
Επίτιμοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ο Στιβ ΜακΚουίν και η Μπιάνκα Στίγκτερ

Πολιτισμός / Επίτιμοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ο Στιβ ΜακΚουίν και η Μπιάνκα Στίγκτερ

Στον Βρετανό σκηνοθέτη και στην Ολλανδή σύζυγό του ιστορικό και σκηνοθέτρια απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα για τη μεγάλη κοινωνική και ιστορική αξία του έργου τους, ιδιαίτερα του ντοκιμαντέρ τους «Occupied City»
LIFO NEWSROOM
Πομπηία: Ανακαλύφθηκε πολυτελές, ιδιωτικό λουτρό - Ίσως το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ εκεί

Πολιτισμός / Πομπηία: Ανακαλύφθηκε πολυτελές, ιδιωτικό λουτρό - Ίσως το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί ποτέ εκεί

Το BBC κάνει λόγο για ένα εύρημα που εντοπίζεται «μια φορά στον αιώνα» και έμενε κρυμμένο κάτω από πολλά μέτρα ηφαιστειακών πετρωμάτων και στάχτης για 2.000 χρόνια
LIFO NEWSROOM