Μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης κατάφεραν να «διαχειριστούν» τα όνειρα αρουραίων αλλάζοντας την πορεία τους.
Αναλυτικότερα οι επιστήμονες κατάφεραν να επηρεάσουν το τι ονειρεύονταν τα ζώα βάζοντας τα να ακούσουν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους ηχητικά σήματα που συνδέονταν με γεγονότα τα οποία είχαν ζήσει την προηγούμενη ημέρα.
Ο επικεφαλής της μελέτης νευροεπιστήμονα Ματ Γουίλσον αναφέρει πως ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου κωδικοποιεί τις εμπειρίες μετατρέποντάς τις σε μνήμη και πάνω σε αυτό βασίστηκαν οι μελέτες.
Οι επιστήμονες ήξεραν πως όταν κοιμόμαστε βλέπουμε κάποιες από τις εμπειρίες που είχαμε μέσα στην ημέρα ώστε να εδραιωθούν στη μνήμη μας. Δεν γνώριζαν όμως εάν η επανάληψη αυτή επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Οι ερευνητές εκπαίδευσαν μια ομάδα αρουραίων ώστε να τρέχει σε έναν λαβύρινθο με χρήση δύο διαφορετικών ακουστικών σημάτων. Το πρώτο από τα σήματα μαρτυρούσε ότι υπήρχε τροφή στην αριστερή πλευρά του λαβυρίνθου ενώ το δεύτερο σήμαινε ότι ένα σνακ περίμενε τους αρουραίους στην δεξιά πλευρά του λαβυρίνθου.
Οι ειδικοί κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των τρωκτικών καθώς εκείνα βρίσκονταν στον λαβύρινθο. Στη συνέχεια κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά την διάρκεια που τα ζώα κοιμούνταν.
Η ανάλυση έδειξε πως οι αρουραίοι ονειρεύονταν τη νύχτα τα όσα έζησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο όταν οι ερευνητές έπαιζαν τα ακουστικά σήματα του πειράματος ανακάλυψαν ότι τα όνειρα των τρωκτικών άλλαζαν. Στο άκουσμα των σημάτων τα πειραματόζωα ονειρεύονταν το τμήμα του λαβυρίνθου που συνδεόταν με το κάθε σήμα.
Το πείραμα αυτό απέδειξε ότι το περιεχόμενο των ονείρων μπορεί να τροποποιηθεί επανενεργοποιώντας ορισμένες αναμνήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ο Δρ Γουίλσον ανέφερε πως πιθανότατα θα μπορούμε μελλοντικά να αυξάνουμε την ένταση κάποιων ευχάριστων αναμνήσεων και να μπλοκάρουμε τις κακές αναμνήσεις στον εγκέφαλο.
σχόλια