Ρώσος ολιγάρχης εξηγεί τι περιμένει ο Πούτιν από τον Τραμπ και αν θα απορρίψει την ειρηνευτική πρόταση για Ουκρανία

Ο Πούτιν θα απορρίψει την ειρηνευτική πρόταση Τραμπ για την Ουκρανία Facebook Twitter
Βλαντίμιρ Πούτιν / Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Η υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι καταδικασμένη να αποτύχει, εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εμπλέξει ευρύτερες συνομιλίες σχετικά με τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια, προειδοποίησε ένας ισχυρός και σκληροπυρηνικός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, ένας Ρώσος μεγιστάνας που υπόκειται σε δυτικές κυρώσεις, δήλωσε στους Financial Times ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πιθανό να απορρίψει μια πρόταση ειρηνευτικού σχεδίου από τον πρόσφατα διορισμένο από τον Τραμπ ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ.

«Ο Κέλογκ έρχεται στη Μόσχα με το σχέδιό του, εμείς το δεχόμαστε και μετά του λέμε να πάει να γα@..., γιατί δεν μας αρέσει τίποτα από αυτά. Αυτή θα ήταν όλη η διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Μαλοφέγιεφ σε συνέντευξή του από πολυτελές θέρετρο στο Ντουμπάι. «Για να είναι εποικοδομητικές οι συνομιλίες, πρέπει να μιλήσουμε όχι για το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου» συμπλήρωσε.

Τι ζητά ο Πούτιν για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Μαλοφέγιεφ δήλωσε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να τερματίσει τη σύγκρουση μόνο αν η Ουάσινγκτον αναιρέσει την απόφασή της να επιτρέψει στο Κίεβο τη χρήση προηγμένων όπλων μεγάλου βεληνεκούς, απομακρύνει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τα καθήκοντά του, και στη συνέχεια συμφωνήσει να συναντηθεί με τον Πούτιν και «να συζητήσει όλα τα θέματα της παγκόσμιας τάξης στο υψηλότερο επίπεδο». Επί της ουσίας δηλαδή, ο Πούτιν -μέσω του Μαλοφέγιεφ- ζητά να επανανομιμοποιηθεί ως συνομιλητής των δυτικών χωρών στο G7 και στο ανώτατο επίπεδο. 

Ο Ρώσος μεγιστάνας προειδοποίησε επίσης ότι «ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου», αφού το Κίεβο εκτόξευσε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς αμερικανικής και βρετανικής κατασκευής στο ρωσικό έδαφος και ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε εκτοξεύοντας έναν πειραματικό βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνικές δυνατότητες στην Ουκρανία.

Λίγες ημέρες πριν από τον διορισμό του, ο Κέλογκ μιλώντας στο Fox News εκτίμησε ότι η επίθεση της Ρωσίας με βαλλιστικό πύραυλο «Oreshnik» στο Ντνίπρο ήταν μια μπλόφα από πλευράς Πούτιν. «Δεν τον χρησιμοποίησε επειδή ήταν στρατιωτικά αποτελεσματικός, αλλά επειδή κατά κάποιο τρόπο λέει στη Δύση "βλέπετε τι μπορώ να κάνω;". Αντί να "υποχωρήσουν", πρόσθεσε, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι θα πρέπει να "σκύψουν προς τα μέσα", επειδή ο Πούτιν δεν θα ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο Κέλογκ.

Ο Μαλοφέγιεφ, ωστόσο, υποστήριξε ότι αν οι ΗΠΑ δεν συμφωνήσουν να μειώσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία, η Ρωσία θα μπορούσε να εκτοξεύσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο. «Θα υπάρξει μια ζώνη ραδιενέργειας στην οποία δεν θα μπει κανείς, ποτέ στη ζωή μας. Και ο πόλεμος θα τελειώσει» είπε. Υποστήριξε ότι η Μόσχα θα το έβλεπε ως μόνιμη προϋπόθεση για την ειρήνη μόνο αν ο Τραμπ ήταν πρόθυμος να συζητήσει άλλα παγκόσμια σημεία ανάφλεξης, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στη Μέση Ανατολή και της εκκολαπτόμενης συμμαχίας Ρωσίας - Κίνας, με τον Πούτιν να ζητά από την Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει ότι η Ουκρανία αποτελεί μέρος των βασικών συμφερόντων του Κρεμλίνου.

«Θέλουμε μια μακροπρόθεσμη ειρήνη - ένα είδος γενικής συμφωνίας για την παγκόσμια τάξη. Ο Τραμπ θέλει να μείνει στην ιστορία, θα γίνει σύντομα 80 ετών, είναι παππούς. Ούτε ο Πούτιν είναι πια 50 ετών. Αυτή θα είναι η κληρονομιά που θα μας αφήσουν και οι δύο» εκτίμησε ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, μιλώντας στους FT.

Οι ιδέες του Μαλοφέγιεφ προχωρούν ακόμη περισσότερο από τους όρους που έχει θέσει ο Πούτιν για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, η οποία θα απαιτούσε από την Ουκρανία να παραχωρήσει τέσσερις μεθοριακές περιοχές στη Ρωσία και να συμφωνήσει να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος μεγιστάνας δεν κατέχει επίσημη θέση, αλλά έχει συχνά αποτελέσει σημαντικό καμπανάκι για τις στροφές της σκληρής πολιτικής του Κρεμλίνου. Τον Σεπτέμβριο παντρεύτηκε τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, την Επίτροπο του Κρεμλίνου για τα δικαιώματα των παιδιών, η οποία καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το φερόμενο έγκλημα πολέμου της απαγωγής παιδιών από την Ουκρανία.

Ποιος είναι ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ

Ο Μαλοφέγιεφ προστέθηκε στους καταλόγους κυρώσεων της Δύσης για τον ρόλο του στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Οι ΗΠΑ μετέφεραν εκατομμύρια δολάρια από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία του Μαλοφέγιεφ για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και του απήγγειλαν κατηγορίες για παράκαμψη των κυρώσεων.

Παρά τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τους αγώνες της εφοδιαστικής αλυσίδας υπό τις δυτικές κυρώσεις, ο Μαλοφέγιεφ δήλωσε ότι η σπατάλη για τον πόλεμο «θεράπευσε» τη ρωσική οικονομία αναζωογονώντας την αμυντική βιομηχανία της, όπου τα εργοστάσια εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο σε τρεις βάρδιες, και προκαλώντας μια καταναλωτική έκρηξη.

«Η παλιά σοβιετική στρατιωτική μηχανή λειτουργεί ξανά και οι άνθρωποι ζουν πολύ καλύτερα από ό,τι ζούσαν πριν από τον πόλεμο. Οι άνθρωποι που εργάζονται στην αμυντική βιομηχανία, τη γεωργία, την καταναλωτική αγορά, επί τόπου στις τοπικές αγορές - αυτό είναι το 90% του πληθυσμού και οι κυρώσεις δεν τους επηρεάζουν καθόλου. Το λατρεύουν» είπε ο Μαλοφέγιεφ.

Αν και ο Πούτιν απαίτησε από τη Δύση να ανακαλέσει όλες τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, ο Μαλοφέγιεφ υποστήριξε ότι η πίεση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ βοήθησε στη συγκέντρωση υποστήριξης προς το Κρεμλίνο από συμμάχους όπως η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. «Η εξωτερική απειλή είναι απαραίτητη για να γίνουμε ισχυρότεροι. Όσο περισσότερο διαρκούν οι συγκρούσεις και οι αντιπαραθέσεις, τόσο ισχυρότερα γίνονται τα καθεστώτα, διότι είναι ευκολότερο να συσπειρώσουν τον πληθυσμό για την πλήρη υποστήριξη των ηγετών», δήλωσε.

Mε πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Dry January στις ΗΠΑ: Κορυφαίες εταιρείες εξηγούν γιατί πολλοί Αμερικανοί επιλέγουν πλέον μη αλκοολούχα ποτά

Διεθνή / Dry January στις ΗΠΑ: Κορυφαίες εταιρείες εξηγούν γιατί πολλοί Αμερικανοί επιλέγουν πλέον μη αλκοολούχα ποτά

Το "Dry January" και η πιο χαλαρή προσέγγιση του "Damp January" αναδεικνύουν την τάση προς τη μετριοπαθή κατανάλωση. Οι συμμετέχοντες συχνά υιοθετούν μακροπρόθεσμες αλλαγές στη συμπεριφορά τους, επιλέγοντας να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και μετά το τέλος της πρόκλησης
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς τα drones μπορούν να δώσουν κατά λάθος χρήσιμες πληροφορίες στον εχθρό

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς τα drones δίνουν κατά λάθος χρήσιμες πληροφορίες στον εχθρό

Τα drones χρησιμοποιούνται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση στην ιστορία - Ο τεράστιος αριθμός τους και ο συνωστισμός επιτρέπουν στον εχθρό να συλλέγει πληροφορίες
LIFO NEWSROOM
Άντριου Τέιτ: Ο μισογύνης influencer θέλει να γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας - Η αντίδραση του Έλον Μασκ

Διεθνή / Άντριου Τέιτ: Ο μισογύνης influencer θέλει να γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο Μασκ στηρίζει

Ο Άντριου Τέιτ, κατηγορούμενος για βιασμό, εμπορία ανθρώπων και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για τη σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών ανακοίνωσε την ίδρυση του πολιτικού κόμματος BRUV
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Γροιλανδία: Γιατί ερίζουν για το «παγωμένο» νησί ΗΠΑ και Δανία

Διεθνή / Γροιλανδία: Γόρδιος δεσμός για Δανία και Τραμπ το μεγαλύτερο νησί του κόσμου

Γιατί ο Τραμπ θέλει να προσαρτήσει στις ΗΠΑ το παγωμένο νησί στον Αρκτικό Κύκλο - Η κλιματική αλλαγή, το λιώσιμο των πάγων και γιατί οι Γροιλανδοί ζητούν ανεξαρτησία - Ο βασιλιάς Φρειδερίκος της Δανίας άλλαξε το οικόσημό του για να δείξει την στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας
LIFO NEWSROOM