Θράκη: Πέθανε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Χαράλαμπος Δημόπουλος

Θράκη: Πέθανε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Χαράλαμπος Δημόπουλος Facebook Twitter
Η πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
0

Πέθανε ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Χαράλαμπος (Λάμπης) Δημόπουλος.

Η είδηση θανάτου του έγινε γνωστή το πρωί της Τετάρτης, 4 Δεκεμβρίου σκορπώντας θλίψη τόσο σε συναδέλφους του όσο και σε αποφοίτους της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου.

Σε ψήφισμα της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης τονίζει μεταξύ άλλων:

«Ο Χαράλαμπος Δημόπουλος υπηρέτησε στη Νομική Σχολή από το έτος 1980 έως το θάνατό του σε όλες τις Καθηγητικές βαθμίδες, ενώ προσέφερε τις υπηρεσίες του σε διάφορα διοικητικά όργανα της Σχολής. Υπήρξε ευφυής νομικός, με μεγάλη συμβολή στην επιστήμη της Εγκληματολογίας. Υπήρξε κορυφαίος πανεπιστημιακός δάσκαλος. Η προσφορά του στη Νομική Σχολή και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ήταν αδιάλειπτη και πολύτιμη. Διακρινόταν για την εργατικότητά του, τη συνέπειά του, την προσήλωση στο έργο του, το ήθος και την ευγένειά του. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους του, στους φοιτητές, και εν γένει σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας».

Ποιος ήταν ο Χαράλαμπος Δημόπουλος

Γεννήθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, από Έλληνες γονείς Επέστρεψε λίγο πριν από τη δικτατορία στη χώρα παρακολουθώντας ανελλιπώς σχολικά μαθήματα. Αποφοίτησε από το εξατάξιο αρρένων Αιγίου ως σημαιοφόρος, ενώ πιο πριν μαθήτευσε και στο Χαλάνδρι. Μετά τη Νομική (1980) έγινε δικηγόρος Πατρών (1981) και εισήλθε το ίδιο έτος με άριστα στο Μεταπτυχιακό Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Αναγορεύτηκε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, Διδάκτορας με Άριστα (1986). Με μεταπτυχιακή έρευνα και κατά διαστήματα ασχολήθηκε στις Νομικές Σχολές Bielefeld, Φρανκφούρτης, κ.α. Ως beobachter παρακολούθησε μαθήματα Grundstufe III, Mittelstufe I στην Κολωνία.

Το 1976 γράφτηκε στο Δημοσιογραφικό Εργαστήρι (Σίνα και Ακαδημίας, 3 Ος όροφος), με σπουδαίους εκλιπόντες δασκάλους, λ.χ. Γ.Α. Μαγκάκη, Α. Λεντάκη, Α. Στάγκο, Σκούρα, Απέργη, αλλά και ζώντες, κορυφαίους του είδους, όπου και εκλέχτηκε ομoφώνως ως Πρόεδρος. Στις φοιτητικές ανησυχίες, υπήρξε ο συνδικαλισμός, η αρθρογραφία (λ.χ. δημοσιεύματα στον Αθηναϊκό Τύπο, στον επαρχιακό, σεμινάρια, κ.λ.π.). Στο Υπουργείο Πολιτισμού εργάστηκε στο θεσμό των Ελευθέρων Ανοικτών Πανεπιστημίων (επί Μελίνας Μερκούρη), όπου:

  • Πραγματοποίησε πλήθος ομιλιών και επί σειρά ετών στις ελληνικές φυλακές, στο Στρατό, (Έβρος, ΚΕΒΟΠ κλπ.), στη Σχολή Πολέμου, στη Ρόδο, Πάτρα, κ.α
  • Πραγματοποίησε επί δεκαετία (κυρίως ’80) σειρά επιστημονικών ομιλιών σε Δήμους της ημεδαπής, λ.χ. Αλιβέρι, Αίγιο, Κύμη, Λίμνη Ευβοίας, Λάρισα, Φιλιάτες, Κομοτηνή, Καβάλα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Σπάρτη, Καλαμάτα, Κόρινθο, Άμφισσα, Τρίκαλα, Ηράκλειο, Σητεία, Τήνος, (Πύργος), Μήλος, Κέρκυρα, Τήνος, Μυτιλήνη, Σπάρτη, Καλαμάτα, κ.α.
  • Το ίδιο επισυνέβη στην αλλοδαπή κατ’ επανάληψη ήτοι: Λάρνακα, Πάφος, Dusseldorf, Wuppertal, Dortmund, Κοπεγχάγη, Μάλμε (τότε δια Hovercraft) Στοκχόλμη, σε πόλεις της Ολλανδίας, Ουτρέχτη, κ. λ .π.
  • Έδωσε διαλέξεις σε συνέδρια (Περιφερειακά) λ.χ. Πάτρα, Κομοτηνή, Κέρκυρα κ.α., ενώ δίδαξε στις Παιδαγωγικές Σχολές «Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης», στο ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ «Κοινωνιολογία του Αθλητισμού» – «Αθλητικό Δίκαιο») κ.α.100 χρόνια από την ίδρυση του Ειρηνοδικείου Κορίνθου, (επιστημονικά συνέδρια, στην ημεδαπή και αλλοδαπή).
  • Στη νομική Σχολή προσελήφθη το Νοέμβριο του 1980, άτυπα και διορίστηκε με ΦΕΚ στις 11.2.1981 (ως επιστημονικός συνεργάτης στην έδρα, Ποινικού Δικαίου, Εγκληματολογίας, Ανακριτικής, Σωφρονιστικής και στο Εργαστήριο Δικαστικής Ψυχιατρικής) διδάσκοντας τα γνωστικά αντικείμενα «Εισαγωγή στο Ποινικό Δίκαιο» και στην Εγκληματολογία» και βοηθητικά, «Ποινική Δικονομία». Υπήρξε αντιπρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου «Κώστας Βάρναλης», πρόεδρος συλλ. ΕΔΠ και ΔΕΠ της Νομικής Δ.Π.Θ.

Το 1991 διορίστηκε μετά από επιτυχή εκλογή, Αντιδήμαρχος Αιγίου και από το 1996 έως το 2000, υπηρέτησε ως ειδικός σύμβουλος (Ευ. Γιαννόπουλος) στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και εκπροσωπώντας τον ίδιο στην αλλοδαπή. Επί 15ετία –αρχής γενομένης από το 1983 και με περιοδικό τρόπο-δίδαξε τα μαθήματα που προαναφέρθηκαν, στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και Αξιωματικών Σώματος Πυροσβεστικής. Από το 1991 και επί 14 φορές -συνολικός χρόνος περίπου 5 έτη- υπήρξε sch. Visit professor, αρχικά στη Φιλαδέλφεια (Pennsylvania), αργότερα και επί 4,5 έτη, στο Harvard Law School, ενώ εργάστηκε και στο Β.U.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναικοκτονία στους Αμπελόκηπους: Πώς προσπάθησε ο 39χρονος να δικαιολογήσει τη δολοφονία στους αστυνομικούς

Ελλάδα / Γυναικοκτονία στους Αμπελόκηπους: Πώς προσπάθησε ο 39χρονος να δικαιολογήσει τη δολοφονία στους αστυνομικούς

Ο άνδρας ανέφερε ότι το έγκλημα είχε διαπραχθεί την προηγούμενη Πέμπτη, χρησιμοποιώντας σφυρί ως όπλο, και ότι το πτώμα της συζύγου του βρισκόταν στο πατάρι του σπιτιού τους, στην οδό Λακωνίας
LIFO NEWSROOM
Δίκη Φιλιππίδη: Ο εισαγγελέας ζήτησε από καταγγέλλουσα να καθίσει δίπλα στον κατηγορούμενο για να αναπαραστήσει την απόπειρα βιασμού

Ελλάδα / Δίκη Φιλιππίδη: Ο εισαγγελέας ζήτησε από καταγγέλλουσα να καθίσει δίπλα στον κατηγορούμενο για να αναπαραστήσει την απόπειρα βιασμού

Αντιδράσεις από την πολιτική αγωγή που ζήτησε από την πρόεδρο να προστατεύσει τη μάρτυρα - «Στη Γαλλία έχουμε 51 βιασμούς, εδώ έχουμε μία απόπειρα... Μην τρελαθούμε κιόλας», είπε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας
LIFO NEWSROOM