Οι Polisgram Architects διατηρούν ζωντανή την αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου
Η Λουίζα Βαρελίδη και η Στέλλα Παπάζογλου

Οι Polisgram Architects διατηρούν ζωντανή την αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου

Κάθε έργο της Στέλλας Παπάζογλου και της Λουίζας Βαρελίδη αφηγείται μια ιστορία που ενώνει τον τόπο, την παράδοση και τις σύγχρονες ανάγκες.

ADVERTORIAL

Η γνωριμία της Στέλλας Παπάζογλου και της Λουίζας Βαρελίδη ξεκίνησε το 2010, όταν οι δύο αρχιτέκτονες συναντήθηκαν στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος Master in Urban Design της γνωστής σχολής Bartlett του UCL.

 

Από την πρώτη στιγμή, ανακάλυψαν ότι μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα, πάθος για την αρχιτεκτονική και μια εξαιρετική συνεργατική χημεία. Μετά από διαφορετικές επαγγελματικές διαδρομές, οι δρόμοι τους ενώθηκαν ξανά, οδηγώντας στη δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου Polisgram Architects. Το γραφείο έχει έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ η Στέλλα και η Λουίζα ταξιδεύουν συχνά στα ελληνικά νησιά για να υλοποιήσουν τα χαρακτηριστικά έργα τους. 

 

Οι Polisgram Architects διατηρούν ζωντανή την αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου
Varkiza Apartment

 

Η δουλειά τους έχει τραβήξει την προσοχή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έργα τους έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικά αρχιτεκτονικά περιοδικά, όπως η διεθνής πλατφόρμα Never Too Small (Asprolithos Villas, Kythnos), που ανέδειξε τις Asprolithos Villas στην Κύθνο. Παράλληλα, έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις για πρωτοποριακά έργα τους, όπως «Το Κελί» (Τα Αρχιτεκτονικά Μελτέμια των Polisgram Architects) μια αποκατάσταση κατοικίας βοσκού που μετατράπηκε σε μοντέρνα εξοχική οικία, την κατοικία στον Γαλατά (Εξοχική Κατοικία στον Γαλατά - Doma Archi), μία παραδοσιακή λιθόκτιστη κατοικία που ανασχεδιάστηκε πλήρως, αλλά και το «Asprolithos Villas», ένα σύμπλεγμα τριών πέτρινων βιλών με ιδιωτικές πισίνες και εκπληκτική θέα στο Αιγαίο. 

 

Με έμφαση στη λεπτομέρεια και τη σύνθεση του παραδοσιακού με το σύγχρονο, το γραφείο Polisgram Architects έχει καταφέρει να αναδείξει την ουσία της ελληνικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Κάθε έργο τους αφηγείται μια ιστορία που ενώνει τον τόπο, την παράδοση και τις σύγχρονες ανάγκες.

 

Πώς οι Polisgram Architects διατηρούν ζωντανή και επίκαιρη την αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου
Asprolithos Villas

 

Η ιδέα και το όνομα

Το όνομα του γραφείου, Polisgram, είναι εμπνευσμένο από την ελληνική λέξη «πόλις», που αντικατοπτρίζει το αστικό τοπίο, και τη λέξη «gram», που παραπέμπει στην καταγραφή και την επικοινωνία. Αυτό το όνομα εκφράζει το βαθύ τους ενδιαφέρον για το ελληνικό αστικό περιβάλλον και αποτελεί φυσική συνέχεια των σπουδών τους στον Αστικό Σχεδιασμό στο UCL.

 

Μέσα από το γραφείο Polisgram Architects, η Στέλλα και η Λουίζα επιδιώκουν να συνδυάσουν το παλιό με το νέο. Σχεδιάζουν έργα που αντλούν έμπνευση από την τοπική κληρονομιά και την ιστορία, αλλά ταυτόχρονα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του σύγχρονου ανθρώπου και του σύγχρονου τρόπου ζωής. Στόχος τους είναι να επικοινωνήσουν μια ιδέα αρχιτεκτονικής που τιμά τις ρίζες της, ενώ εξελίσσεται δυναμικά για να καλύψει τις ανάγκες του παρόντος.

 

Επανερμηνεύοντας την Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική

Η Στέλλα και η Λουίζα έχουν εστιάσει τη δουλειά τους σε ένα πεδίο που συνδυάζει την αισθητική, την παράδοση και τη λειτουργικότητα. Στο γραφείο τους, Polisgram Architects, πρωταγωνιστές είναι η κατοικία και οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, με ιδιαίτερη αγάπη για την αποκατάσταση παραδοσιακών κτισμάτων, όπως παλιές λίθινες κατοικίες. Το έργο της αποκατάστασης, αν και γεμάτο προκλήσεις, αποτελεί μια από τις πιο γοητευτικές και γεμάτες ικανοποίηση πλευρές του έργου τους.

 

Η Στέλλα και η Λουίζα πιστεύουν ότι η αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας μας πρέπει να διασωθεί και να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες της ζωής, ώστε να παραμείνει ζωντανή και επίκαιρη. Για να το πετύχουν αυτό, ο σχεδιασμός απαιτεί λεπτούς και ιδιαίτερους χειρισμούς, προκειμένου να επιτευχθεί μια αρμονική σύζευξη του παλαιού και του νέου, ενώ οι κατασκευαστικές δυσκολίες που προκύπτουν είναι πολλές και συχνά απρόβλεπτες. Τα έργα τους στις Κυκλάδες αποτελούν παραδείγματα αυτής της φιλοσοφίας, αναδεικνύοντας την πέτρα, το φως και την ιδιαίτερη ταυτότητα του νησιωτικού τοπίου και των τοπικών τεχνοτροπιών συνδυασμένων με μια σύγχρονη αισθητική.

 

Οι Polisgram Architects διατηρούν ζωντανή την αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου
Nerofaoma House

 

Αρχιτεκτονική πέρα από τις τάσεις

Ένας από τους προβληματισμούς που αντιμετωπίζουν ως γραφείο είναι η μεγάλη επιρροή του Pinterest, η οποία προάγει μια τελείως διακοσμητική αρχιτεκτονική, συχνά αποκομμένη από τις ανάγκες του τόπου και του χρήστη. Αν και η ύπαρξη αναφορών ακόμα και ο δανεισμός από άλλα έργα είναι θεμιτή, η Στέλλα και η Λουίζα πιστεύουν πως αυτή η επιρροή πρέπει να είναι πάντα κριτική και δημιουργική, ώστε να μην καταλήξει σε απλή και άψυχη αντιγραφή. Ο σχεδιασμός ενός έργου, κατά την άποψή τους, συνδέεται άρρηκτα τόσο με την αισθητική όσο και με την λειτουργία, έτσι κάθε έργο πρέπει να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του τόπου και του χρήστη.

 

Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής

Ένα ακόμα ζήτημα που τις απασχολεί είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Η αυξανόμενη θερμοκρασία και η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών επιβάλλουν νέες απαιτήσεις στην αρχιτεκτονική και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως τα νησιά, όπου οι παραθεριστικές κατοικίες συχνά βασίζονται στη σύνδεση του εσωτερικού χώρου με τον εξωτερικό.

 

Παρά το γεγονός ότι η σχέση του «μέσα» με το «έξω» αποτελεί βασικό πυλώνα του σχεδιασμού τους, η κλιματική αλλαγή περιορίζει τις ώρες κατά τις οποίες οι εξωτερικοί χώροι είναι ευχάριστοι για χρήση, κάνοντάς τους λιγότερο λειτουργικούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ως αποτέλεσμα, προκύπτει μία νέα ανάγκη δημιουργίας εσωτερικών χώρων διημέρευσης, που προσφέρουν άνεση και δροσιά αλλά και προσφέρουν μια πιο έντονη σύνδεση με το ‘έξω’.

 

Η επιλογή κατάλληλων υλικών, η ενσωμάτωση τεχνολογιών φυσικού δροσισμού και η βέλτιστη θερμομόνωση είναι απαραίτητα στοιχεία για βιώσιμες, άνετες και λειτουργικές κατασκευές. Παρότι αυτές οι παρεμβάσεις αυξάνουν το κόστος, αποτελούν πλέον αναγκαία επένδυση για την αρχιτεκτονική του μέλλοντος.

 

Πώς οι Polisgram Architects διατηρούν ζωντανή και επίκαιρη την αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου
The Cave House

 

Η δημιουργία ως διαλογική διαδικασία

Για τη Στέλλα και τη Λουίζα Βαρελίδη, η έναρξη κάθε έργου είναι η πιο δημιουργική και καθοριστική φάση της αρχιτεκτονικής διαδικασίας. Στο αρχικό αυτό στάδιο, αναλύουν σε βάθος την τοποθεσία, τις ανάγκες των πελατών, τις τοπικές αρχιτεκτονικές κατευθύνσεις, καθώς και τις κατασκευαστικές δυνατότητες. Στόχος τους είναι να συνθέσουν έργα που συνδυάζουν τη σύγχρονη αισθητική με σεβασμό στην τοπική ταυτότητα και το φυσικό περιβάλλον.

 

Αισθητική, λειτουργικότητα και ανθρώπινη εμπειρία

Μέσα από τον σεβασμό προς την τοπική κληρονομιά και την προσαρμογή της στις σύγχρονες ανάγκες, η Στέλλα και η Λουίζα διαμορφώνουν έργα που συνδιαλέγονται με το περιβάλλον τους, ενσωματώνοντας την ιστορία του τόπου και ταυτόχρονα ανοίγοντας δρόμους για το μέλλον. Έτσι, το αρχιτεκτονικό γραφείο Polisgram Architects συνεχίζει να δημιουργεί όχι μόνο όμορφα κτίρια, αλλά χώρους που λένε ιστορίες, εμπνέουν συναισθήματα και αναδεικνύουν την αληθινή ουσία της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής.

 

Polisgram Architects

Website: www.polisgram.gr

Instagra: polisgram_architects

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon