«Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» χαρακτήρισε το πρώτο λάδι του δήμου Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έκθεσης δοκιμών χημικής ανάλυσης.
Η παραγωγή δημοτικού ελαιολάδου ήταν η ιδέα που πήρε σάρκα και οστά από την εικόνα των πλούσιων ελαιόδεντρων που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την πόλη. Η διεύθυνση Πρασίνου προχώρησε στη συγκομιδή της ελιάς από αυτά τα δέντρα και να επιχείρησε να βγάλει ελαιόλαδο, προκειμένου να διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1.100 κιλά ελιάς μαζεύτηκαν από τα δέντρα που είναι φυτεμένα στο παραλιακό μέτωπο, στην οδό Αγγελάκη, στο δημαρχιακό μέγαρο, στη Μονή Βλατάδων, στη Ροτόντα, στα πανεπιστήμια, στην Τριανδρία και στο Ντεπώ. Άμεσα οδηγήθηκαν στο ελαιοτριβείο «Αφοι Λέμπερου» στην Επανομή, που προσέφερε στον δήμο δωρεάν τη διαδικασία και τελικά παρήχθησαν 175 λίτρα λάδι.
Τις αναλύσεις που έπρεπε να γίνουν, ανέλαβε το ΑΠΘ και ειδικότερα, ο Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι λάδι έχει οξύτητα 0,80 και εκτός από «εξαιρετικά παρθένο», χαρακτηρίζεται και βιολογικό, μιας και δεν έχει πραγματοποιηθεί ψεκασμός στα ελαιόδεντρα.
«Εκ του αποτελέσματος βλέπουμε πως πήγε πολύ καλά η πρώτη μας δράση. Φυσικά θα επαναληφθεί και του χρόνου. Έγινε μια πρώτη καταγραφή των ελαιόδεντρων του δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία τους επόμενους μήνες θα κλαδευτούν έτσι ώστε την καινούργια χρονιά να καρποφορήσουν ακόμη περισσότερο», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για θέματα Πρασίνου, Βασίλης Διαμαντάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάκη, αυτό το διάστημα αναζητούνται «νονοί» και προτάσεις τόσο για την ονομασία του λαδιού όσο και για την ετικέτα της φιάλης. Στόχος είναι να δοθεί ένα όνομα στο ελαιόλαδο και να σχεδιαστεί μια ετικέτα που θα συνδυάζει το προϊόν με την πόλη της Θεσσαλονίκης, ώστε με το που «καθίσει» το κατακάθι στους τενεκέδες να μπορέσει το λάδι να μπει και σε μπουκάλια.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ