Ένας γονιός τη δεκαετία του 1980 έβγαινε με τα παιδιά του για fast food, χωρίς να σκέφτεται τα δεινά των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή.
Σήμερα, το έτοιμο γεύμα στο τραπέζι με τα παιδιά, έως και δαιμονοποιείται. Ποτέ έως τώρα δεν ήταν πιο εύκολο το να έχουμε πρόσβαση σε μια τεράστια ποικιλία τροφίμων - υγιεινών ή λιγότερο ασφαλών, ενώ είναι σαφώς πιο δύσκολο από ποτέ να βρούμε όλες τις αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το τι είναι υγιεινό (και τι προσποιείται ότι είναι). Εν τω μεταξύ, τα παιδιά είναι τόσο επιλεκτικά και έχουν τη δική τους γνώμη όσο ποτέ άλλοτε.
Το να σταματήσουμε να βλέπουμε τα τρόφιμα ως «καλά» ή «κακά» είναι μια βασική αρχή. Εάν επικεντρωθούμε στην προσθήκη συστατικών που θα κάνουν το γεύμα του παιδιού διατροφικά πιο ουσιαστικό αντί να παλεύουμε μαζί τους για να φάνε εντελώς κάτι άλλο. Αφορά επίσης στη συνολική διατροφή του παιδιού: Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε συγκεκριμένα τρόφιμα - αρκεί να σκεφτόμαστε τη μεγάλη εικόνα.
Ακολουθούν συμβουλές από διατροφολόγους σχετικά με τρόπους για να κάνετε τα δημοφιλή πιάτα πιο υγιεινά για τα παιδιά.
Μακαρόνια με τυρί
Οι γονείς που παρακολουθούν τους δικούς τους υδατάνθρακες και λίπη μπορεί να αναστατωθούν από την αγάπη του παιδιού τους για το «mac and cheese», ττο αγαπημένο fast food των Αμερικανών - μακαρόνια με τυρί, επί το ελληνικότερον. Οι διατροφολόγοι λένε ότι αυτό το κλασικό εύκολο φαγητό μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Μια σειρά από μάρκες προσφέρουν επιλογές που είναι υψηλότερες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ υπάρχουν ζυμαρικά που ενσωματώνουν πρωτεΐνη ρεβιθιού ή μπιζελιού.
Αν εστιάσουμε σε αυτά που μπορούμ να προσθέσουμε στο πιάτο, όπως ας πούμε κατεψυγμένο αρακά, μπρόκολο, καρότα ή ακόμα και αλεσμένους λιναρόσπορο. Το μαγείρεμα του πιάτου με πλήρες γάλα ή λίγο ελαιόλαδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προσθήκη υγιών λιπαρών. Ο πουρές κολοκύθας είναι μια άλλη εύκολη, υγιεινή προσθήκη, ενώ πολλοί επιλέγουν και τη χρήση ζωμού κρέατος στο μαγείρεμα των ζυμαρικών, ώστε το γεύμα να περιέχει και πρωτεΐνη.
Μπάρες δημητριακών για πρωινό
Ένα αγαπημένο προϊόν για πολλούς πολυάσχολους γονείς είναι ένα συσκευασμένο πρωινό ή μπάρες δημητριακών, που μπορεί όμως να είναι γεμάτες ζάχαρη. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μπάρες δεν μπορούν να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής - εφόσον αντιλαμβανόμαστε πόσο μοιάζουν με ένα μπισκότο: Αν ένα παιδί καταναλώσει μία μπάρα, ας μην προσφέρουμε μετά και επιδόρπιο.
Καλό είναι επίσης να διαβάζουμε πάντα τις διατροφικές ετικέτες πριν αγοράσουμε και να αναζητάμε προϊόνταν με χαμηλά ή καθόλου πρόσθετα σάκχαρα. Το να περιέχουν οι μπάρες πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες είναι επίσης ένα πλεονέκτημα.
Φυσικά, υπάρχει πάντα η επιλογή να φτιάξουμε τις δικές μας μπάρες χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Δημητριακά
Το «κλειδί» με τα δημητριακά είναι να ελέγχουμε την διατροφική ετικέτα στο κουτί και να προσθέτουμε κι άλλα συστατικά στο μπολ (ή στο πλάι) που θα είναι πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Ενώ υπάρχουν μερικά πρόσθετα στα δημητριακά (συμπεριλαμβανομένων βιταμινών και μετάλλων) και φωσφορικό τρικάλιο (για την υφή), «η παρουσία αυτών των προσθέτων δεν είναι ανησυχητική από την άποψη της υγείας και της διατροφής, αλλά πολλοί άνθρωποι ανησυχούν όταν δεν ξέρουν τι είναι ή γιατί είναι στο φαγητό τους», λένε ειδικοί στην Washington Post.
Γεμίζοντας το μπολ με ξηρούς καρπούς, φρούτα ή σπόρους μπορούμε να ολοκληρώσουμε το γεύμα των παιδιών. Τα μούρα είναι μια κλασική επικάλυψη για τα δημητριακά, και τα κατεψυγμένα ακόμη μπορούν να βοηθήσουν, αρκεί να τα βάλουμε λίγα τη φορά στο φούρνο μικροκυμάτων.
Κοτομπουκιές
Οι κοτομπουκιές είναι τόσο αγαπημένες από τα παιδιά που θα μας συγχωρούσαν εάν τις προσφέρουμε ακόμα και... κάθε μέρα! Αλλά αν είναι κατεψυγμένες, μπορεί να είναι πλούσιες σε νάτριο και κορεσμένα και τρανς λιπαρά - επομένως κι εδώ το μυστικό είναι να ελέγχουμε τις ετικέτες και να προτιμάμε τα φρέσκα προϊόντα.
Το να τις δημιουργήσουμε εμείς από την αρχή και να τις ψήσετε ή να τις μαγειρέψουμε στο air fryer, μπορεί να μας επιτρέψει να ελέγξουμε την περιεκτικότητα σε λίπος και αλάτι.
Παγωτό
Το TikTok είναι γεμάτο από εναλλακτικές λύσεις παγωτού που απαιτούν παγωμένο ελληνικό γιαούρτι με διάφορα λαχταριστά υλικά. Ένα από τα επιδόρπια που επίσης προτιμούν τα παιδιά είναι οι κατεψυγμένες μπουκιές μπανάνας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνουμε και το παραδοσιακό παγωτό πιο θρεπτικό. Φρούτα όπως τα μούρα, το μάνγκο, το ακτινίδιο και το πεπόνι με φιστίκια, αμύγδαλα ή καρύδια, τα οποία περιέχουν όλα βιταμίνες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη μπορούν να κάνουν το παγωτό το ίδιο νόστιμο και πολύ πιο θρεπτικό.
Με πληροφορίες από The Washington Post